Evropa

RAT U UKRAJINI Zelenski: Holandija i Danska će isporučiti Kijevu borbene avione F-16

Komentari

Autor: Euronews Srbija

20/08/2023

-

08:32

RAT U UKRAJINI Zelenski: Holandija i Danska će isporučiti Kijevu borbene avione F-16
RAT U UKRAJINI Zelenski: Holandija i Danska će isporučiti Kijevu borbene avione F-16 - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Danas je 543. dan rata u Ukrajini. Juče je sedam osoba poginulo kada je ruska raketa pogodila centralni trg u Černigovu na severu Ukrajine, saopštilo je Ministarstvo unutrašnjih poslova te zemlje. Predsednik Volodimir Zelenski je boravio u poseti Švedskoj, a saopštio je da se pregovara o nabavci švedskih borbenih aviona Gripen. S druge strane, ruski predsednik Vladimir Putin je u Rostovu na Donu razgovaro sa najvišim vojnim generalima.  

Ključni događaji

  •  Reznikov: Sledeći sastanak kontakt grupe za podršku Ukrajini sredinom septembra
  • Kardinal Zupi: Evropska unija čini premalo za mir u Ukrajini
  • Zelenski: S Holandijom smo dogovorili isporuku 42 aviona F-16
  • Komandant ukrajinskog vazduhoplovstva: F-16 je već bio u Ukrajini
  • Sedam osoba poginulo u raketnom udaru na Černigov 
  • Zelenski: Ukrajina če ove godine biti spremna za otvaanje pregovora o pristupanju EU 
  • Kijev razmatra nabavku švedskih aviona Gripen 
  • Putin se sastao sa Generalima u Rostovu na Donu  

Kako je protekao prethodni dan u Ukrajini pročitajte u jučerašnjem blogu  

Euronews

 

Dešavanja u Ukrajini možete pratiti iz minuta u minut u našem LIVE blogu

22.55 Nove sankcije EU protiv Rusije podržala i Crna Gora

Evropska unija dodala je 12 Rusa i pet pravnih lica na svoju listu sankcija protiv Rusije, a ovim sankcijama, koje su objavljene danas u Službenom listu EU, pridružila se i Crna Gora, izjavio je visoki predstavnik EU.

Na listi su zamenica gradonačelnika Moskve Natalija Sergunina, Oleg Baranov, načelnik Glavne uprave unutrašnjih poslova grada Moskve i Eduard Lisenko, ministar moskovske vlade i načelnik Odjeljenja za informacione tehnologije grada Moskve, prenosi RTCG. Sankcije obuhvataju i devetoro zaposlenih u zatvorskom sistemu, celokupno rukovodstvo IK-6 Melehovo gde Aleksej Navaljni služi kaznu.

Spisak uključuje i pet pravnih lica, Glavnu direkciju unutrašnjih poslova grada Moskve, Odeljenje za informacione tehnologije grada Moskve, kao i tri tehnološke kompanije. Savet EU takođe je pozvao Rusiju „da odmah i bezuslovno oslobodi sve koji su zatvoreni zbog politički motivisanih optužbi“.

20.20 Kardinal Zupi: Evropska unija čini premalo za mir u Ukrajini

Predsednik Biskupske konferencije Italije kardinal Mateo ocenio je danas da Evropska unija čini premalo za rešavanje sukoba između Ukrajine i Rusije i upozorio da mora na svaki način da pokuša da pomogne mirovnim inicijativama, prateći poziv pape Franje za mir. 

"Pravoslavne crkve znaju kako da budu instrument mira i da pronađu načine za dijalog. To je Isusova zapovest, a ovaj rat može biti  prilika za novi dijalog između svih crkava”, rekao je kardinal u intervjuu za IlSussidiario.net.

Papin izaslanik za naseljavanje u Ukrajini rekao je da je glavni cilj njegove misije humanitarno pitanje vraćanja ukrajinske dece nazad u Ukrajinu.

„Moramo razumeti šta se može učiniti da se vrate ta deca svojim porodicama i kućama“, rekao je on na skupu u Riminiju.

18.30 I Danska potvrdila slanje američkih lovaca

Danska je danas saopštila da će pored Holandije, Ukrajini isporučiti 19 aviona F-16. Nekoliko sati nakon što je predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski uspeo da u razgovoru sa holandskim premijerom Markom Ruteom tokom posete toj zemlji dogovori isporuku 42 aviona F-16, Zelenskog je primila danska premijerka Mete Frederiksen zajedno sa ministrom spoljnih poslova Larsom Lokeom Rasmusenom, ministrom odbrane Jakobom Eleman-Jensenom i princezom Meri u vazdušnoj bazi Skridstrup na jugu Danske, preneo je AP.

Frederiksen je rekla da će Danska isporučiti Ukrajini 19 aviona F-16. Ona je kazala da bi, kako se nada, šest moglo biti isporučeno oko Nove godine, još osam sledeće godine, a preostalih pet 2025.

"Molim vas, shvatite ovu donaciju kao znak nepokolebljive podrške Danske borbi vaše zemlje za slobodu", istakla je danska premijerka.

 

 

18.14 Reznikov: Sledeći sastanak kontakt grupe za podršku Ukrajini sredinom septembra

Sledeći sastanak zapadne kontakt grupe za podršku Ukrajini biće održan u sedmici od 17. septembra u Ramštajnu u Nemačkoj, najavio je ukrajinski ministar odbrane Aleksej Reznikov.

"Preliminarno, to će se održati u sedmici između 17. i 24. septembra", rekao je Reznikov u intervjuu ukrajinskoj novinarki Adrijani Kučer objavljenom na njenom Jutjub kanalu.

Prvi sastanak kontakt grupe za pomoć Ukrajini održan je u američkoj vazduhoplovnoj bazi Ramštajn u Nemačkoj u aprilu 2022. godine. Prethodni takav sastanak održan je u formatu video konferencije 18. jula, preneo je TASS.

16.58 Zelenski: S Holandijom smo dogovorili isporuku 42 aviona F-16

Predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski uspeo je da u razgovoru sa holandskim premijerom Markom Ruteom tokom posete toj zemlji dogovori isporuku 42 aviona F-16. Zelenski je na svom Telegram kanalu objavio fotografiju sa Ruteom i poručio da će "F-16 leteti na ukrajinskom nebu".

On je rekao da se sa Ruteom dogovorio da će 42 aviona F-16 biti dostavljena Ukrajini nakon obuke pilota i inžinjera.

"A ovo je samo početak. Hvala ti, Holandijo", poručio je Zelenski.

Holandija je, zajedno sa Danskom, poslednjih meseci predvodila međunarodne napore da se obuče ukrajinski piloti za lovce F-16 i da im se isporuče avioni kako bi se suprotstavili vazdušnoj nadmoći Rusije, preneo je Rojters.

 

13.45 Zelenski u poseti Holandiji u cilju jačanja ukrajinske PVO

Predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski doputovao je danas u Holandiju da bi obezbedio jačanje ukrajinske protivvazdušne odbrane, nekoliko dana nakon što su SAD odobrile moguću isporuku lovaca F-16 iz Holandije i Danske.

Holandija je, zajedno sa Danskom, poslednjih meseci predvodila međunarodne napore da se obuče ukrajinski piloti za lovce F-16 i da im se isporuče avioni kako bi se suprotstavili vazdušnoj nadmoći Rusije, preneo je Rojters.

"Glavno pitanje za Ukrajinu je F-16 da zaštiti naš narod od ruskog terora. Postajemo jači", naveo je Zelenski na Telegramu.

Na dnevnom redu su i Globalni mirovni samit i privođenje Rusije pravdi, istakao je on.

Zelenski će se sastati sa odlazećim holandskim premijerom Markom Ruteom u vazdušnoj vojnoj bazi u Ajndhovenu, saopštila je Ruteova kancelarija ne navodeći druge detalje.

Tanjug AP/Peter Dejong

 

 

12.00 Komandant ukrajinskog vazduhoplovstva: F-16 je već bio u Ukrajini

Komandant Vazduhoplovstva Oružanih snaga Ukrajine Mikola Oleščuk izjavio je danas da su lovci F-16 ranije već sletali na aerodrome u Ukrajini tokom vežbi.

"Avion F-16 je bio u Ukrajini. Sletao je na naše aerodrome. Izvodili smo zajedničke vežbe sa pilotima F-16. U skladu sa tim, imamo iskustvo sa avionom F-16. Mislim da je to od suštinskog značaja", rekao je Oleščuk, prenosi Unian.

Prema njegovim rečima, rad na pripremi ukrajinskih pista je već u toku, posebno se sprovodi set mera.

"Poboljšavamo pokrivenost i infrastrukturu aerodroma. Gradimo nove zaštitne strukture. I mislim da ćemo u trenutku nabavke aviona moći da ih primimo u Ukrajini", naglasio je Oleščuk.
Dodao je da je za servisiranje aviona F-16 potrebno mnogo ljudi i da se za to priprema odgovbarajuće osoblje.

Agencija Rojters javila je ranije, pozivajući se na neimenovanog američkog zvaničnika, da su SAD odobrile slanje borbenih aviona F-16 u Ukrajinu iz Danske i Holandije čim bude završena obuka pilota. 

AP Photo/Mindaugas Kulbis

 

09.03 Gubernator: Dron oštetio krov, fasadu i peron železničke stanice u Kursku

Gubernator Kurske oblasti Roman Starovojt izjavio je da su u noćašnjem napadu ukrajinskog drona na železničku stanicu u Kursku oštećeni krov, fasada i jedan peron, a da je evakuisano 50 putnika koji su u trenutka napada bili u zgradi.

Od petoro lakše povređenih od krhotina dvoje je odbilo medicinsku pomoć, a tri osobe su upućene na pregled u bolnicu i već su pušteni kućama, naveo je Starovojt.

"Sada su otklonjene glavne posledice noćašnjeg napada ukrajinskog drona na železničku stanicu Kursk. Požar je ugašen u 3.46 ujutru. Oštećeni su krov, fasada, prvi peron", napisao je Starovojt na Telegramu. 

Dodao je da ima oštećenja i u čekaonici i pešačkom tunelu i da će saniranje tih oštećenja  početi u najskorije vreme, prenosi Interfaks.

On je prethodno saopštio da je ukrajinski dron pao na krov zgarde železničke stanice u Kursku i da je potom došlo do požara.

Kursk je grad na zapadu Rusije, na granici sa Ukrajinom.

Tanjug AP/Governor of Kursk region Roman Starovoit telegram channel via AP

 

 

08.21 Ukrajinski Generalštab: Ruske snage pokušale da povrate Urožajne

Ruski snage su tokom proteklog dana napravile nekoliko pokušaja ofanzive kod Bahmuta, Marinke i u oblasti nedavno oslobođenog sela Urožajne na jugu zemlje, saopštio je jutros Generalštab Oružanih snaga Ukrajine.

Navedeno je da su na pravcu Bahmuta ruske trupe bezuspešno pokušale da napadnu severno od Bogdanovke i da su odbrambene snage Ukrajine odbile ruski napad kod grada Marinke, prenosi Unian.

Na pravcu Šahtjorska, ruske snage su bezuspešno pokušale da povrate izgubljene pozicije u oblasti sela Urožajne, koje su nedavno oslobodile Oružane snage Ukrajine, ističe ukrajinski generalštab. Dodaje se da ukrajinske trupe nastavljaju ofanzivnu operaciju na pravcu Melitopolja i Berdjanska.

08.13 Rusija: Sprečen pokušaj napada na Moskvu i Moskovsku oblast

Ministarstvo odbrane Rusije saopštilo je da je noćas osujećen pokušaj Ukrajine da dronom napadne objekte u Moskvi i Moskovskoj oblasti i da nije bilo žrtava niti štete.

"Osujećen je 20. avgusta, oko 4 sata po moskovskom vremenu,  pokušaj kijevskog režima da izvrši teroristički napad bespilotnom letelicom na objekte u Moskvi i Moskovskoj oblasti", navedeno je u saopštenju, prenosi agencija RIA Novosti.

Snage PVO otkrile su dron koji je leteo iznad Stupinskog okruga Moskovske oblasti u pravcu Moskve.

Dron je eliminisan sredstvima elektronske borbe, izgubio je kontrolu i srušio se u napušteno područje.

Gradonačelnik Moskve Sergej Sobjanjin prethodno je izjavio da je noćas izvršen pokušaj preleta drona ka Moskvi na južnom pravcu, što su sprečile snage PVO.

08.08 Regionalni načelnik: Dronom napadnut Kursk, pet povređenih

U napadu ukrajinskog drona na železničku stanicu u gradu Kursk lakše je povređeno pet ljudi, saopštio je gubernator Kurske oblasti Roman Starovojt.

On je na Telegramu napisao da je, prema preliminarnim informacijama, dron pao na krov zgrade železničke stanice, nakon čega je izbio požar. Starovojt je naveo da su sve nadležne službe na terenu, prenosi Interfaks. Kursk je grad na zapadu Rusije, na granici sa Ukrajinom.

08.00 Ukrajina razmatra nabavku švedskih aviona Gripen

Ukrajina razgovara o navabci borbenih aviona Gripen od Švedske, rekao je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski. Govoreći na zajedničkoj pres konferenciji sa švedskim premijerom Ulfom Kristersonom rekao da su probni letovi sa ukrajinskim pilotima već počeli.

"Danas smo razgovarali o avionima Gripen, ponosu Švedske. Uveren sam da Gripeni mogu da učine našu slobodu mnogo sigurnijom", rekao je.

Dodao je da Ukrajina ima odlične pilote, ali da nema prednost na nebu i da su im potrebni moderni avioni.

"U narednih nekoliko nedelja biće određenih akcija za koje verujem da će otvoriti mogućnost dobijanja takvih aviona u budućnosti", dodao je Zelenski uz poruku: "Ne možete da se krećete brzo na terenu kada (Rusi) kontrolišu nebo".

profimedia

 

07.30 Zelenski: Ukrajina će već ove godine biti spremna da počne pregovore o pristupanju EU 

Ukrajina je spremna da već ove godine počne pregovore o pristupanju EU, izjavio je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski. On je na konferenciji za novinare posle sastanka sa švedskim premijerom Ulfom Kristersonom u Stokholmu istakao da je članstvo Ukrajine u EU jedan od ključnih temelja ekonomske i institucionalne bezbednosti cele Evrope.

"Razgovarali smo i o evropskim odnosima i mogućnostima jačanja našeg zajedničkog evropskog doma. Posebno smatramo da je jedan od ključnih temelja ekonomske i institucionalne bezbednosti cele Evrope punopravno članstvo Ukrajine u EU, puno pristupanje Ukrajine Evropsku uniju. Već ove godine bićemo spremni da počnemo pregovore o pristupanju Ukrajine i važno je da nas Švedska dosledno, suštinski podržava na putu ka EU“, rekao je ukrajinski predsednik, prenosi Ukrinform.

On je naglasio da su jedno od strateških pitanja i bezbednosne garancije za Ukrajinu na putu ka NATO.

"Švedska je podržala deklaraciju G7 o bezbednosnim garancijama za Ukrajinu. Zahvalni smo na tome. A danas će naši timovi razgovarati o radu na relevantnom ukrajinsko-švedskom bilateralnom sporazumu", rekao je Zelenski.

07.00 Lavrov: Za sada bez izgleda za pregovore Rusije i Zapada o Ukrajini 

Za sada nema izgleda za pregovore Rusije i Zapada o Ukrajini, izjavio je ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov. "Zapadni sponzori neprekidno podstiču kijevski režim da podigne ulog. Na licemerne pozive sa Zapada, na pregovore gledamo kao na taktičku zamku da bi se ponovo dobilo na vremenu i iscrpljenim ukrajinskim snagama obezbedio predah, dala im se mogućnost da se pregrupišu, da ih ponovo snabdeju oružjem i municijom. Ali, to je put rata, a ne proces rešavanja situacije mirnim putem. Nama je to potpuno jasno", rekao je Lavrov u intervjuu za časopis „Međunarodni život“ koji se bavi spoljnopolitičkim temama.

06.50 Ministarstvo odbrane Rusije: Ukrajinski dron pogodio aerodrom u Novgorodskoj oblasti

Ukrajinski dron pogodio je vojni aerodrom u ruskoj oblasti Novgorod, a udar je izazvao požar i oštetio jedan borbeni avion, saopštilo je danas rusko Ministarstvo odbrane (MO). U saopštenju ruskog ministarstva se navodi da nije bilo povređenih, kao i da je požar brzo ugašen, prenosi Rojters navodeći da se Novgorodska oblast nalazi severozapadno od Moskve i da je udaljena više stotina kilometara od granice Rusije sa Ukrajinom. 

Komentari (0)

Evropa