Evropa

Ankete: Više od 60 odsto građana Moldavije protivi se ulasku zemlje u NATO

Komentari

Autor: Tanjug

21/08/2023

-

19:04

Ankete: Više od 60 odsto građana Moldavije protivi se ulasku zemlje u NATO
Ankete: Više od 60 odsto građana Moldavije protivi se ulasku zemlje u NATO - Copyright Unsplash

veličina teksta

Aa Aa

Više od 60 odsto Moldavaca protivi se ulasku te zemlje u NATO, pokazali su rezultati ankete koje je danas objavio Institut za evropsku politiku i reforme.

Prema anketi, ukoliko bi sledeće sedmice bio održan referendum o pristupanju Moldavije NATO-u , 28 osam odsto birača podržalo bi članstvo u Alijansi (u maju je to podržalo 24 odsto ispitanika). 

Istovremeno, 60,3 odsto ispitanika smatra da zemlja ne treba da se pridruži tom vojno-političkom bloku, dok se u maju 60 odsto izjasnilo protiv ulaska u NATO.

U anketi je 9,9 odsto građana navelo da je neopredeljeno povodom pitanja ulaska Moldavije u NATO, prenele su RIA Novosti. 

Preostalih 1,8 odsto ispitanika je odbilo da odgovori.

Istraživanje je sprovedeno od 13. do 28. juna na uzorku od 1.120 ljudi, a margina greške je oko 2,5 odsto.

Prethodno je moldavska predsednica Maja Sandu, u intervjuu za Politiko, rekla da zemlja treba da napusti neutralnost i pridruži se, kako je navela, velikom vojnom savezu. 

List je primetio da Sandu nije pominjala NATO, ali je ranije više puta izjavljivala da bi klauzula Ustava o neutralnosti mogla biti revidirana, ukoliko bi stanovništvo bilo za približavanje Severnoatlantskom savezu. 

Prema Ustavu Moldavije, Republika ima neutralan status, ali od 1994. godine zemlja sarađuje sa NATO-om u okviru individualnog plana partnerstva. 

Informativni centar Alijanse radi u glavnom gradu Moldavije. 

U Kišinjevu je u decembru 2017. godine otvorena NATO kancelarija za vezu.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa