Evropa

Vlada Severne Makedonije o skupu u Atini: Lideri Zapadnog Balkana podržali Ukrajinu i zatražili podršku EU regionu

Komentari

Autor: Euronews Srbija

21/08/2023

-

23:51

Vlada Severne Makedonije o skupu u Atini: Lideri Zapadnog Balkana podržali Ukrajinu i zatražili podršku EU regionu
Fonet/Instagram predsednika Srbije - Copyright Fonet/Instagram predsednika Srbije

veličina teksta

Aa Aa

Lideri zemalja Zapadnog Balkana i EU izrazili su snažnu podršku i solidarnost sa ukrajinskim narodom u njegovoj borbi za povratak slobode i istakli da je jedinstvo oko povratka mira nedvosmisleno, saopšteno je iz Vlade Severne Makedonije nakon neformalne večere koju je u Atini organizovao grčki premijer  Kirijakos Micotakis.

"U diskusiji na neformalnoj večeri, lideri regiona razmenili su mišljenja o daljem toku procesa evrointegracija zemalja Zapadnog Balkana i istaknuto da je Zapadni Balkan od strateškog značaja za Evropsku uniju, koja će doprineti stabilnosti i prosperitetu ne samo regiona već i Evrope u celini", navodi Vlada Severne Makedonije u saopštenju.

Dodaje se i da su lideri iz regiona poslali poruku da je za bržu integraciju Zapadnog Balkana u EU potrebna snažna politička podrška kao nikada do sada.

"Ceneći vrednosti Evropske unije zasnovane na demokratiji, vladavini prava i poštovanju osnovnih ljudskih prava i sloboda, zemlje Zapadnog Balkana su usmerene na evropsku budućnost. Kako stoji u Solunskoj deklaraciji od pre dve decenije: 'Evropa će biti istinski ujedinjena tek kada sve zemlje regiona postanu njen sastavni deo'", stoji u saopštenju.

Na kraju neformalne večere, navode, lideri su se dogovorili i oko zajedničke deklaracije.

Premijer Grčke Kirijakos Micotakis, organizovao je neformalnu večeru povodom 20. godišnjice Samita EU - Zapadnog Balkana u Solunu i "Solunska deklaracija".

 

 

Neformalnoj večeri prisustvovali su predsednici Evropskog saveta Šarl Mišel i Evropske komisije Ursula fon der Lajen.

Srbiju je ovom prilikom predstavljao predsednik Aleksandar Vučić, a večeri su prisustvovali i predsednik Vlade Republike Severne Makedonije Dimitar Kovačevski, predsednik Crne Gore Jakov Milatović, premijerka Bosne i Hercegovine Borjana Krišto i premijer Kosova Aljbin Kurti, kao i premijeri zemalja članica EU iz regiona – Hrvatske Andrej Plenković, Rumunije Ion-Marsel Čolaku i Bugarske Nikolaj Denkov, kao i ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski i predsednica Moldavije Maja Sandu.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa