Evropa

Ninisto: Nema razloga da se Rusija meša u predsedničke izbore u Finskoj, nemaju ni kandidata koga bi podržali

Komentari

Autor: Tanjug

22/08/2023

-

19:09

Ninisto: Nema razloga da se Rusija meša u predsedničke izbore u Finskoj, nemaju ni kandidata koga bi podržali
Sauli Ninisto - Copyright Tanjug/AP/Heikki Saukkomaa/Lehtiuva

veličina teksta

Aa Aa

Finski predsednik Sauli Ninisto ocenio je danas da Rusija neće pokušati da utiče na rezultate predsedničkih izbora u Finskoj sledeće godine.

"Ne bih rekao da će pokušati da utiču na naše izbore. Rusima bi bilo teško da pronađu kandidata kog bi podržali", rekao je Ninisto na godišnjem okupljanju finskih diplomata i spoljnopolitičkih zvaničnika.

On je, međutim, naveo da Rusija poslednjih meseci predstavlja Finsku kao neprijatesku državu i vodi široko rasprostranjenu kampanju dezinformacija o njoj i drugim zapadnim zemljama.

"U ovakvoj vrsti komunikacije, uzroci i posledice su okrenuti naglavačke. Počinilac je prikazan kao žrtva, a pretnja i opasnost dolaze iz Finske i sa Zapada", rekao je Ninisto, dodavši da je reč o simbolu "izvrnute prirode" dezinformacionog rata, prenosi finski javni servis YLE.

On je naglasio da Finska malo može da učini kako bi zaustavila širenje ruskih dezinformacija, ali je pozvao naciju da bude spremna za bilo koji scenario, napominjući da bi situacija neočekivano mogla da se promeni.

"Živimo u vremenu rastućih i ubrzanih promena. Čini se kao da se istorija ubzrano kreće unapred", naveo je Ninisto.

Izbori za predsednika Finske zakazani su za 28. januar 2024. godine.

 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa