Evropa

Oponenti traže ostavku bavarskog vicepremijera: Priznao da je kao tinejdžer pomagao u distribuciji antisemitskih letaka

Komentari

Autor: Tanjug

29/08/2023

-

11:57

Oponenti traže ostavku bavarskog vicepremijera: Priznao da je kao tinejdžer pomagao u distribuciji antisemitskih letaka
Hubert Ajvanger - Copyright EPA-EFE/LUKAS BARTH-TUTTAS

veličina teksta

Aa Aa

Oponenti bavarskog vicepremijera Huberta Ajvangera pozvali su ga da podnese ostavku nakon što je priznao da je pomagao u distribuciji antisemitskih letaka kao tinejdžer.

On je to radio pre 35 godina u jednoj srednjoj školi u južnoj Nemačkoj, a Ajvanger, zamenik premijera i ministar ekonomije južne nemačke pokrajine Bavarske, priznao je tokom vikenda da je učestvovao u distribuciji tog letka, zbog čega se sada suočava sa sve većim pritiskom da odgovori na pitanja. 

Njegov stariji brat Helmut rekao je u njegovu odbranu, da je tekst napisao u trenutku kada je pao školsku godinu i kada je zbog toga bio besan.

Ajvanger je lider desničarske partije Slobodni glasači, koja je aktivna širom Nemačke, ali posebno uspešna u Bavarskoj, gde je stekla sve veću popularnost poslednjih nedelja - što se uglavnom pripisuje Ajvangeru, prenosi briselski Politiko.

Centralni savet Jevreja u Nemačkoj je u saopštenju naveo da smatra da se letak "ne može jednostavno odbaciti kao mladalački greh, jer negira debatu o nacionalsocijalizmu, koji je toliko važan za našu zemlju".

Kancelarija bavarskog premijera Markusa Zodera sazvala za danas poseban sastanak na kojem se od Ajvangera traži da odgovori na pitanja.

Kako se navodi, nejasno je kako će incident uticati na Ajvangerov rejting, a postoji i rizik od negativnog efekta na Markusa Zodera i njegovu stranku, odnosno na njegov mogući pokušaj da se ponovo kandiduje za kancelara nemačkog bloka desnog centra CDU/CSU na opštim izborima 2025. godine, ali i kako će se odraziti na pokrajinske izbore zakazane za 8. oktobar.

Postoje naznake da bi Zoder, ako ne dobije zadovoljavajuće objašnjenje mogao da se odrekne svog zamenika. 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa