Život

Dve organizacije iz Nemačke tuže Tviter zbog antisemitskih poruka i negiranja Holokausta

Komentari

Autor: BBC

25/01/2023

-

23:51

Dve organizacije iz Nemačke tuže Tviter zbog antisemitskih poruka i negiranja Holokausta
Tanjug/AP/Jeff Chiu - Copyright Tanjug/AP/Jeff Chiu

veličina teksta

Aa Aa

Dva udruženja tuže Tviter u Nemačkoj koja tvrde da ta društvena mreža nije uklonila šest postova u kojima se napadaju Jevreji i negira Holokaust, i posle prijave koju su podnela. Postovi su objavljeni nakon što je milijarder Ilon Mask kupio platformu u oktobru 2022.  Ali njegovi tvitovi, koji sada predstavljaju većinu komunikacijskih stavova kompanije, ovaj slučaj ne pominju.

Antisemitizam i poricanje Holokausta su zakonom zabranjeni u Nemačkoj, a takođe su i protiv zvanične politike platforme. Za komentar ovakvih tvrdnji, Tviteru je zahtev uputio BBC.

"Sadržaj mržnje'

"Tviter je izdao naše poverenje. Dozvoljavajući širenje mržnje, kompanija ne uspeva da zaštiti svoje korisnike, posebno Jevreje", rekao je Avital Grinberg, predsednik Evropske unije jevrejskih studenata (EUJS), koja je pokrenula građansku tužbu, zajedno sa HateAid-om. 

Tužba bi trebalo da utvrdi ima li Tviter zakonsku obavezu da ukloni takve postove sa svoje platforme. 

Godine 2021, pre nego što ga je kupio Mask, Tviter je bio socijalni partner Kampanje protiv antisemitizma, ali se ta saradnja ispostavila kao ne baš uspešna jer je uklonjeno samo 400 od 1.000 tvitova koji nose u sebi mržnju prema Jevrejima.

Prethodne godine, Tviter je kritikovan da je prespor da ukloni tvitove britanskog muzičara Vajlija, za koje se kasnije izvinio priznavši da mogu da izgledaju "antisemitski“. 

Boris Džonson, tadašnji premijer, rekao je da društvene mreže moraju „ići mnogo dalje i brže da uklone ovakav sadržaj“.

I druge velike društvene mreže, uključujući Fejsbuk, Instagram i TikTok, suočile su se sa sličnim optužbama. Prema zakonu Ujedinjenog Kraljevstva o bezbednosti na mreži, tehnološke kompanije bi se suočile sa velikim kaznama zbog neuspeha da brzo uklone sadržaj mržnje.

Britanska sekretarka za kulturu Mišel Donelan rekla je da se nada da će zakon biti usvojen ovog leta.

 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Magazin