Evropa

RAT U UKRAJINI Kod Bahmuta poginulo šest ukrajinskih pilota, Kremlj najavio skori sastanak Putina i Erdogana

Komentari

Autor: Euronews Srbija

30/08/2023

-

07:59

RAT U UKRAJINI Kod Bahmuta poginulo šest ukrajinskih pilota, Kremlj najavio skori sastanak Putina i Erdogana
RAT U UKRAJINI Kod Bahmuta poginulo šest ukrajinskih pilota, Kremlj najavio skori sastanak Putina i Erdogana - Copyright Tanjug AP/Efrem Lukatsky

veličina teksta

Aa Aa

Danas je 553. dan ruske invazije na Ukrajinu.Svakodnevno se broje žrtve i materijalni gubici - Kijev saopštava da Ukrajina gubi 40 do 45 dronova na dnevnom nivou, dok je Unicef potvrdio da je od ruske invazije u Ukrajini uništeno više od 1.300 škola. Zapad i dalje nastoji da pomogne Kijevu, pa SAD najavljuju novu isporuku oružja vrednu 250 miliona dolara.

Ključni događaji:

  • Kijev: Tokom borbene misije kod Bahmuta poginulo je šest ukrajinskih pilota
  • Zaharova: Mogući razgovori o sporazumu o izvozu žita Crnim morem na samitu G20
  • Rumunija i Holandija uspostavljaju centar za obuku ukrajinskih pilota za F-16
  • Kremlj najavio skori sastanak Putina i Erdogana u Rusiji
  • Zaharova: Sporazum o žitu na dnevnom redu Lavrova i Fidana
  • UNICEF: Od početka ruske invazije u Ukrajini uništeno više od 1300 škola
  • SAD šalju Ukrajini pomoć u vidu oružja u vrednosti od 250 miliona dolara 
  • Prigožin tajno sahranjen bez zvaničnih počasti
  • Ministarstvo odbrane Rusije: Oboren ukrajinski dron iznad Crnog mora
  • Pao helikopter FSB-a u Rusiji, poginule tri osobe

Kako je protekao prethodni dan ruske invazije na Ukrajinu pročitajte u jučerašnjem blogu.

Euronews

 

Dešavanja u Ukrajini možete pratiti iz minuta u minut u našem LIVE blog

23.45 Moskva: Ruska PVO oborila dva drona iznad Brjanske oblasti

Ruski sistemi protivvazdušne odbrane oborili su dva drona sa fiksnim krilima iznad Brjanske oblasti, a prilikom pada dronova nije izazvana šteta niti je bilo žrtava, saopštio je guverner te oblasti.

''PVO sistemi ruskog Ministarstva odbrane osujetili su ukrajinski teroristički napad. Dve letelice oborene su iznad Brjanskog okruga. Nije pričinjena šteta, niti je bilo povređenih'', napisao je guverner te oblasti Aleksandar Bogomaz na svom Telegram kanalu, a prenosi TASS.

On je dodao da se na licu mesta nalaze bezbednosne snage i službe hitne pomoći.
Bogomaz je ranije saopštio da je u toku dana iznad te oblasti oboreno ukupno sedam dronova različitih tipova.

23.05 Zaharova: Mogući razgovori o sporazumu o izvozu žita Crnim morem na samitu G20

Ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov mogao bi da razgovara o pitanju izvoza žita Crnim morem tokom bilaterlanih sastanaka na predstojećem samitu G20, izjavila je danas portparolka tog ministarstva Marija Zaharova.

''Bili smo, jesmo i ostajemo pouzdan snabdevač energentima za celu međunarodnu zajednicu“, rekla je Zaharova.

Samit G20 održaće se u Nju Delhiju 9. i 10. septembra, a poziv za učešće upućen je svim liderima G20, kao i šefovima Bangladeša, Egipta, Španije, Mauricijusa, Nigerije, Holandije, Ujedinjenih Arapskih Emirata, Omana i Singapura.

22.48 Putokazi prema Prigožinovom grobu

Kako javlja SOTA, nakon što je juče Porohovsko groblje na kome je sahranjem šef plaćeničke paravojske Jevgenij Prigožin bilo pod opsadom kordon je jutros uklonjenDanas su grob posetili mnogi, a zbog toga subili čak i postavljeni putokazi ka Prigožinovom grobu.

 


22.04 Ruski sud osudio je aktivistkinju na šest godina zatvora zbog oglašavanja o ratu

Ruski sud osudio je danas aktivistkinju Olgu Smirnovu na šest godina zatvora zbog optužbi za širenje lažnih informacija o ruskoj vojsci. Takođe, njoj je zabranjeno da tri godine upravlja web stranicama, saopštila je grupa za ljudska prava OVD-Info.

Predstavnik Kirovskog okružnog suda u Sankt-Peterburgu potvrdio je za AFP da je osuđena pripadnica pokreta Miroljubivi otpor, ali je odbio da da detaljne informacije. Smirnova je u martu 2022. objavila nekoliko statusa na društvenim mrežama o taktici ruske vojske u Ukrajini i pogibiji civila. 

 

 

21.40 Kijev: Tokom borbene misije kod Bahmuta poginulo je šest ukrajinskih pilota

Šest ukrajinskih pilota poginulo je tokom borbene misije u blizini Bahmuta, rekao je Jevhen Rakita, portparol 18. brigade vojnog vazduhoplovstva Igor Sikorski.

Rakita je istaknuo da je svih šest pilota imalo oficirske činove te da se detalji incidenta ne otkrivaju iz bezbednosnih razloga.

21.00 Zelenski najavio reviziju vojnih lekarskih komisija nakon otkrića korupcije

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski najavio je da će nadležni organi ispitati odluke o sposobnosti za vojnu službu donete od početka rata, nakon korupcionaške afere otkrivene među vojnim lekarskim komisijama u Ukrajini.

"Sve slučajeve u kojima su odluke očigledno neosnovane i nezakonite treba da istraže organi za sprovođenje zakona. Na osnovu rezultata inspekcije biće doneti zaključci u vezi sa onima koji su putovali u inostranstvo na osnovu falsifikovanih odluka VMC-a (vojnomedicinskih komisija) od početka agresije u punom obimu", napisao je Zelenski na  platformi X (Tviter).

20.20 Mađarska neće novčano pomagati Ukrajini dok ne skine OTP banku sa liste sponzora rata

Mađarska odbija da razgovara o finansijama EU za vojnu pomoć Kijevu, jer Ukrajina i dalje navodi mađarsku banku OTP kao ''međunarodnog sponzora rata'', izjavio je danas mađarski ministar odbrane Krištof Salaj-Bobrovnicki.

''Ukrajina je najveću mađarsku banku, OTP, stavila na listu međunarodnih sponzora rata. Objasnio sam na sastanku da je to neprihvatljivo. Sve dok OPT ne bude skinuta sa te liste, nećemo nastaviti pregovore o finansiranju vojne pomoći Ukrjaini'', rekao je on.

Šef diplomatije EU Žozep Borelj izjavio je nakon sastanka ministara odbrane EU da planira da osnuje fond za vojnu pomoć Ukrajini za 2024-2027, koji bi obezbeđivao toj zemlji oko pet milijardi evra svake godine.

15.20 Rumunija i Holandija uspostavljaju centar za obuku ukrajinskih pilota za F-16

Rumunija i Holandija potpisale su pismo o namerama za uspostavljanje baze za obuku ukrajinskih pilota za upravljanje avionima F-16 i održavanje ovih letelica u jednom od centara za obuku u Rumuniji, što će biti doprinos tih zemalja jačanju PVO Ukrajine, izjavila je holandska ministarka odbrane Kajsa Olongren u Toledu pred neformalni sastanak ministara odbrane EU.

Ona je navela da je za Holandiju izuzetno važno da nastavi da demonstrira svoje jedinstvo i podršku Ukrajini u njenoj borbi protiv ruske agresije.

"Holandija i Rumunija potpisale su u utorak pismo o namerama da obezbede obuku i održavanje za F-16 u centru za obuku u Rumuniji. Ovo je konkretan korak ka jačanju PVO Ukrajine od dve evropske zemlje", rekla je holandska ministarka, prenosi Ukrinform.

14.54 Kremlj najavio skori sastanak Putina i Erdogana u Rusiji

Sastanak ruskog predsednika Vladimira Putina i turskog lidera Redžepa Tajipa Erdogana uskoro će biti održan u Rusiji, što će zvanično  biti saopšteno u narednih nekoliko dana, rekao je portparol ruskog predsednika Dmitrij Peskov.

"Sastanak će uskoro biti održan u Rusiji, a u narednim danima daćemo zvanično saopštenje", najavio je Peskov odgovarajući na pitanja novinara da li je tačno da će sastanak biti održan u septembru u Sočiju, prenosi Ria novosti.

Ranije je administracija turskog predsednika saopštila da će Erdoganova poseta Rusiji biti održana pre samita G20 u Indiji.  Zvanični predstavnik vladajuće stranke Omer Čelik potvrdio je da će turski lider uskoro posetiti Soči. Turski TV kanal Haberturk javio je u utorak da će se razgovori lidera održati u Sočiju 4. septembra.

Analitičari očekuju da će jedna od najvažnjih tema razgovora Erdogana i Putina biti razgovor o oživljavanju crnomorskog sporazuma o žitu. Opširnije u posebnom tekstu

Tanjug/AP/Alexandr Demyanchuk, Sputnik, Kremlin

 

14.16 Zaharova: Sporazum o žitu na dnevnom redu Lavrova i Fidana

Portparolka ruskog ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova rekla je da će dogovor o crnomorskom žitu biti jedna od tačaka dnevnog reda razgovora ruskog minsitra spoljnih poslova Sergeja Lavrova sa turskim kolegom Hakanom Fidanom u četvrtak i petak.

Rusija se u julu povukla iz sporazuma uz posredovanje Turske, koji je Ukrajini omogućavao da izvozi žito iz svojih crnomorskih luka. Zvaničnici procenjuju da je do sada više od 40 miliona tona žitarica izvezeno alternativnim putevima preko Poljske i Rumunije.

14.11 Britanska ambasadorka: Rat punih razmera potkopao „poseban“ status Krima

Britanska ambasadorka u Kijevu Melinda Simons smatra da je rat punih razmera jasno oslabio percepciju međunarodne zajednice o "okupiranom Krimu" kao „posebnom” za Kremlj.

"Naravno, Rusija, a posebno predsednik Vladimir Putin, vide Krim kao kritično važan za svoju teritoriju. Ali sasvim je očigledno da je to deo Ukrajine. Kada međunarodna zajednica govori o Hersonu, Zaporožju, Donjecku, Lugansku i Krimu – sve je u kontekstu vraćanja ukrajinskih suverenih teritorija. Dakle, kakav smisao ima takozvani specijalni status za Krim?" izjavila je ambasadorka u intervjuu za ukrajinski Bi-Bi-Si.

Ona je dodala da je Velika Britanija uvek insistirala da Krim ostane teritorija Ukrajine.

"Zato sam to spomenula u svom oproštajnom govoru – možda ćemo se videti na Krimu. Po mom mišljenju, to je isto tako verovatno kao i susret u Zaporožju ili Hersonskoj oblasti“, dodala je Simons.

Ona nije dala direktan odgovor na pitanje da li se London sprema za scenario po kojem Ukrajina ne može da povrati svoje granice iz 1991. godine.

"Velika Britanija pomaže Ukrajini da povrati svoj teritorijalni integritet. Upravo to i radimo“, odgovorila je ambasadorka.

Kako je ranije saopšteno, Melinda Simons završava četvorogodišnju diplomatsku misiju u Ukrajini. Od septembra će je na mestu britanskog ambasadora u Ukrajini zameniti Martin Haris.
Simons je snimila oproštajno obraćanje na ukrajinskom jeziku pre odlaska u Veliku Britaniju.

13.18 Peskov: Pokušavamo da otkrijemo odakle su dronovi lansirani

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov rekao je da Rusija radi na tome da otkrije odakle su dronovi lansirani kako bi sprečila dalje napade. "Vladimir Putin je odmah obavešten, kao što je praksa kada se dešavaju takvi masovni napadi", rekao je on.

12.38 Kremlj: Ispitujemo da li je avion namerno oboren

Kremlj je danas saopštoi da istraga o avionskoj nesreći u kojoj je poginulo 10 ljudi, među kojima je bio i šef Vagnera Jevgenij Prigožin, "možda namerno izazvana".

"Očigledno je da se razmatraju različite verzije, uključujući i verziju da je u pitanju namerno izazvano zverstvo", rekao je novinarima portparol Kremlja Dmitrij Peskov.

Peskov je takođe rekao da je istraga o padu aviona ruska istraga i da ne može biti reči o međunarodnoj istrazi.

Rusija je inače obavestila brazilsko telo za istraživanje avionskih nesreća da neće učestvovati u istrazi o padu Embraera brazilske proizvodnje "u ovom trenutku", potvrđeno je Rojtersu iz ove ustanove.

11.53 Ruski Su-30 uništio ukrajinski čamac sa posadom u blizini Zmijskog ostrva

Ruski borbeni avion Su-30 uništio je danas brzi ukrajinski mornarički čamac sa posadom u blizini Zmijskog ostrva u Crnom moru, saopštilo je rusko ministarstvo odbrane.

Ministarstvo je saopštilo prethodno da je ruski borbeni avion iz sastava mornaričke avijacije Crnomorske flote uništio protekle noći još četiri ukrajinska brza mornarička čamca u Crnom moru sa ukrajinskim jurišnim grupama do 50 vojnika, preneo je TASS.

11.50 Zaharova: Napad na rusku teritoriju neće proći nekažnjeno

Rusko ministarstvo spoljnih poslova saopštilo je u sredu da talas ukrajinskih napada dronovima na rusku teritoriju preko noći "neće proći nekažnjeno", prenosi Rojters.

Na brifingu za novinare, portparolka Marija Zaharova rekla je da bespilotne letelice, od kojih su neke pogodile vazdušnu bazu u Pskovu, 400 milja od Ukrajine, ne bi mogle da pređu takve udaljenosti bez informacija zapadnih zemalja.

09.38 Pogledajte kako izgleda Kijev ovog jutra

08.32 Popko: Najveći raketni napad na Kijev od proleća

Gradonačelnik Kijeva Vitalij Kličko saopštio je da su tela dve osobe pronađene u jednom objektu u Kijevu, dok je još jedna osoba povređena. Kako nezvanično pišu ukrajinski mediji, radi se o članovima obezbeđenja jednog objekta.

"Kijev nije doživeo tako snažan napad od proleća. Neprijatelj je pokrenuo masivan, kombinovani napad koristeći bespilotne letelice i rakete", rekao je na Telegramu Sergej Popko, načelnik gradske vojne uprave.

On je dodao je da na početku nekoliko grupa dronova krenulo ka Kijevu iz različitih pravaca. Rusija je potom lansirala rakete iz strateških aviona Tu-95.

08.28 Gluhov: Rusija neće sprovoditi nuklearna testiranja, osim ako SAD to prve ne učine

Član stalne misije Rusije pri Ujedinjenim nacijama Dmitrij Gluhov, izjavio je da Moskva neće sprovoditi nuklearna testiranja, osim ukoliko ih SAD ne budu prve održale.

"Želim da istaknem da izjavu ruskog predsednika Vladimira Putina, koju su pominjale neke delegacije, o hipotetičkoj mogućnosti da naša zemlja nastavi nuklearna testiranja, treba razmatrati isključivo u kontekstu našeg odgovora na bilo kakve destruktivne akcije Sjedinjenih Država. To je preventivni signal Vašingtonu. Nećemo pribegavati ovom koraku, osim ako SAD to ne urade prve", rekao je Gluhov u utorak na sastanku Generalne skupštine Ujedinjenih nacija, prenosi TAS S.

08.05 Zalužnji: Oboreno 28 ruskih raketa i 15 dronova

Širom Ukrajine, protivvazdušna odbrana oborila je svih 28 ispaljenih ruskih raketa i 15 od 16 lansiranih bespilotnih letelica, izjavio je u sredu general Valerij Zalužnji, glavnokomandujući ukrajinskih oružanih snaga. Ukrajinske vlasti saopštile su da su najmanje dve osobe poginule, a dve ranjene u napadu na Kijev u sredu ujutro. Nekoliko ljudi je takođe povređeno u Kijevskoj oblasti.

07.30 Vojna administracija: Dve osobe poginule u napadu na Kijev

Dve osobe su poginule raketnom napadu na Kijev, saopštila je u sredu lokalna vojna administracija, a preneo AFP. "Usled pada ruševina u Ševčenkovskom okrugu u Kijevu, dve osobe su poginule, prema prvim izveštajima", napisao je na Telegramu Sergej Popko, načelnik kijevske gradske vojne uprave.

Još jedna osoba je povređena i ukazana joj je lekarska pomoć, rekao je on.

Gradonačelnik Kijeva Vitalij Kličko napisao je na Telegramu da su "pronađena tela dva muškarca" u jednom objektu, ali nije precizirao kako su poginuli, niti da li su to iste dve osobe koje je prijavila gradska vojna uprava.

Regionalna vojna administracija je ranije upozorila na raketni napad i saopštila da deluje protivvazdušna odbrana. Reporter AFP-a čuo je najmanje tri snažne eksplozije u centru Kijeva oko pet jutros po lokalnom vremenu.

Hitne službe su takođe bile raspoređene u južni Darnjicki okrug, gde su ostaci rakete pali na komercijalnu zgradu, napisao je Popko na Telegramu.

07.00 Ruske vlasti: Odbijeni napadi ukrajinskih dronova u šest regiona

Rusko ministarstvo odbrane saopštilo je da su ukrajinski dronovi pokušali su jutros da napadnu pet regiona u centralnoj Rusiji i Pskovsku oblast na severozapadu zemlje, ali da nije bilo povređenih.

U Pskovu je napad izazvao požar na gradskom aerodromu i oštećeno je nekoliko vojno-transportnih aviona Il-76, preneo je Tas. Ograničen je vazdušni saobraćaj iznad Pskovske oblasti, a aerodrom je danas zatvoren. U gašenje požara je uključeno 65 vatrogasaca.

Associated Press

U drugim slučajevima, dronove su oborile ruske jedinice protivvazdušne odbrane pre nego što su naneli štetu.

Takođe, iz Kremlja je saopšteno da su pomorski dronovi pokušali da napadnu zaliv Sevastopolja na Krimu, ali da su napad "odbile snage za borbu protiv podmornica". Ruska PVO oborila je tri ukrajinske bespilotne letelice iznad Brjanske oblasti u zapadnoj Rusiji i jednu iznad Orilske oblasti u centralnoj Rusiji, saopštilo je ministarstvo odbrane Rusije.

06.35 SAD šalju Ukrajini pomoć u vidu oružja u vrednosti od 250 miliona dolara 

Bajdenova administracija saopštila je sinoć da će Ukrajini poslati dodatnih 250 milona dolara u oružju i municiji kao i deo svoje tekuće podrške kao pomoć u kontraofanzivi Kijeva, prenosi AP.  Oružje će biti isporučeno iz postojeće zalihe SAD i uključivaće i opremu za čišćenje mina, artiljerijske i raketne metke, vozila hitne pomoći i medicinsku opremu, navodi Stejt department.

"Zahvalan sam celom američkom narodu, Kongresu i lično predsedniku Džoefu Bajdenu na novom paketu pomoći za odbranu Ukrajine. Artiljerija, projektili, municija za HIMARS, oprema za razminiranje – to je ono što je potrebno našim ratnicima", napisao je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski  na društvenoj mreži X (Tviter).

06.35 Prigožin tajno sahranjen bez zvaničnih počasti

Prigožin je tajno sahranjen, javila je Nexta pozivajući se na kanale grupe Vager. On je, prenose RIA Novosti pozivajući se na neimenovani izvor blizak Prigožinu, sahranjen u prisustvu porodice i najbližih prijatelja.

Prigožinova pres-služba je saopštila da je oproštaj od njega „prošao u zatvorenom formatu“ i da „oni koji žele da se oproštaju mogu posetiti groblje Porohovski u Sankt Peterburgu“, javlja sajt Fontanka.ru.

Ubrzo nakon toga su na Telegramu objavljene prve fotografije groba. Na kanalima bliskim Vagneru navodi se da je sahranjen zajedno s ocem.

Na fotografiji s groba su istaknuti stihovi Josifa Brodskog, odlomak iz poeme "Mrtva priroda". Prepev Aleksandra Mirkovića glasi: "Majka govori Hristu/ Jesi li moj sin ili moj/Bog? Raspet si na krstu./ Kako ću sad domu svom?/Kako ću preko praga,/Ne shvativši šta to bi:/Jesi li moj sin il’ Bog?/ To jest, mrtav si ili živ?/ Odgovor on joj sprema:/ Mrtav il’ živ da sam,/razlike, ženo, nema/ Bio sin ili Bog, tvoj sam!".

06.30 Pao helikopter FSB-a u Rusiji, poginule tri osobe

Tri osobe su poginule juče u padu helikoptera Mi-8 u Čeljabinskoj oblasti u Rusiji, saopštila je regionalna kancelarija ruskog Ministarstva za vanredne situacije. Regionalni guverner Andrej Teksler rekao je da je  helikopter pripadao eskadrili ruske Federalne službe bezbednosti (FSB). 
Iz regionalne kancelarije ruskog Ministarstva za vanredne situacije naveli su da je helikopter pronađen u šumskom području, prenosi TASS.

06.25 UNICEF: Od početka ruske invazije u Ukrajini uništeno više od 1.300 škola

Od ruske invazije 2022. u područjima Ukrajine pod kontrolom ukrajinskih vlasti u potpunosti je uništeno više od 1300 škola, a ostale su teško oštećene, objavio je danas Unicef. Neprekidni napadi rezultirali su time da samo trećina tamošnje dece školskog uzrasta kontinuirano fizički pohađa nastavu.

Osim toga, više od polovine dece čije su porodice pobegle pred sukobima u razne zemlje ne pohađa program nacionalnog obrazovanja, objavio je Unicef, kao problem navodeći jezične barijere i preopterećene obrazovne sisteme.

06.20 Bela kuća: Kremlj ima „dugu istoriju ubijanja svojih protivnika“

Portparolka Bele kuće Karin Žan Pjer je tokom današnjeg brifinga za štampu dgovarajući na pitanje da li je ruski predsednik Vladimir Putin odgovoran za avionsku nesreću u kojoj su prošle nedelje poginuli Jevgenij Prigožin i drugi najviši komandanti Vagnera, citirala američkog predsednika Džozefa Bajdena rekavši da se „u Rusiji ne dešava mnogo toga iza čega ne stoji (predsednik Rusije Vladimir) Putin".

„Svi znamo da Kremlj ima dugu istoriju ubijanja svojih protivnika“, napomenula je ona, dodajući da je Prigožinova smrt rezultat unutrašnje disfunkcije Rusije, prenosi Kijev independent.

 

Komentari (0)

Evropa