Evropa

Kraj sage o "španskom poljupcu" koja je tresla zemlju: Javnost pozdravila ostavku predsednika fudbalskog saveza

Komentari

Autor: Euronews Srbija

11/09/2023

-

16:47

Euronews TV

veličina teksta

Aa Aa

Incident na Svetskom prvenstvu u fudbalu za žene kada je predsednik španskog saveza Luis Rubijales poljubio fudbalerku Dženi Ermoso posle finalog meča, u drugi plan je bacio veliku pobedu španske fudbalske reprezentacije, nakon što se ispostavilo da je poljubac bio mimo njene volje. Pod pritiskom javnosti Rubijales je nakon tri nedelje saopštio da podnosi ostavku, što je u španskoj javnosti dočekano sa odobravanjem.

Vest da je Rubijales bio prinuđen da podnese ostavku objavio je voditelj Pirs Morgan, najavljujući intervju sa Rubjalesom koji bi trebalo da bude emitovan u utorak.

Rubijales u intervjuu otkriva da će podneti ostavku ističući da je praktično bio stavljen u nemoguću situaciju i da nije mogao da nastavi da radi svoj posao. Dodao je i da je o tome razgovarao sa svojim ocem i ćerkama.

U svojim postovima na društvenim mrežama Rubijales je poručio da će braniti svoju čast i nevinost.

"Imam veru u budućnost. Verujem u istinu. Hvala vam svima", napisao je on na društvenoj mreži X.

U španskoj javnosti vest o Rubijalesovoj ostavci dočekana je sa odobravanjem. Potpredsednica španske Vlade Jolanda Dijaz kaže da Španija kao feministička zemlja sve brže napreduje. 

"Mi smo sa tobom, Dženi, i sa svim ženama", poručila je ona.

Podrška Dženi Ermoso stigla je i od ministarke Jone Belara, koja je takođe pozdravila ostavku Rubijalesa. Ona je na društvenoj mreži X napisala da je sada sve gotovo.

Španski fudbalski novinar Giljem Balag napisao je da je lepo videti Rubijalesa kako pada sa vlasti, te da on nije nikakva žrtva, kako to sebe pokušava da predstavi.

Stigle su i osude Rubijalesa što je vest o ostavci saopštio u emisiji Pirsa Morgana. Feministička aktivistkinja i novinarka Mona Eltahavi je jedna od onih koja je kritikovala Rubjalesa zbog toga što je otišao u emisiju Pirsa Morgana, koga naziva mizoginim.

Ona je poručila da je njegov program mesto gde takvi ljudi idu da plaču, posebno kritikujući činjenicu da se u obrazloženju svoje ostavke pozivao na svoje ćerke. Kaže i da ga to ni na koji način ne oslobađa odgovornosti.

Šta je prethodilo ostavci?

Ovoj ostavci prethodio je medijski pritisak ali i suspenzija, protesti i štrajk glađu. FIFA je suspendovala Rubijalesa iz svih aktivnosti vezanih za fudbal, bar na 90 dana dok se disciplinska komisija bavi ovim slučajem. 

Španski nacionalni sud otvorio je preliminarnu istragu, a razmatra se da li je počinjen seksualni napad zbog "nedvosmislene" prirode, s obzirom na Ermosine izjave da ovaj poljubac nije bio sporazuman, mada se Rubijales nakon toga izvinio.

Na trgu u Madridu održani su protesti ovim povodom, a oglasila se i španska ministarka rada, koja je rekla da bi trebalo stati na stranu žrtve, i da je neophodno "stati na kraj strukturalnom mačizmu".

Zbog celog događaja bez posla je ostao i španski fudbalski selektor Horhe Vilda, koji je pre nekoliko dana dobio otkaz. On je bio praktično jedini član stručnog štaba koji nije prethodno podneo ostavku u znak protesta zbog onog što je Rubijales uradio.

Prethodne tri nedelje malo je bilo onih koji su bili spremni da javno podrže Rubijalesa ili da stanu u njegovu odbranu. Jedna od njih je njegova majka koja se, nakon vesti da tužioci otvaraju istragu o Rubijalesu i njegovom ponašanju na terenu, zatvorila u crkvu na jugu Španije i stupila u štrajk glađu, koji je trajao tri dana.

Oglasio se i glumac Vudi Alen koji je rekao da je on pogrešio, ali da je nije silovao i da je to samo poljubac i da zbog toga ne treba da izgubi posao.

Šta se tačno desilo?

Španija je 20. avgusta u finalu pobedila reprezentaciju Engleske na Svetskom fudbalskom prvenstvu za žene rezultatom 1:0, nakon čega su se španske reprezentativke postrojile da prime medalje i čestitke od političkih i fubalskih zvaničnika. 

Đani Infantino, predsednik FIFA, bio je prvi na redu. Pored njega su stajale španska kraljica Leticija i princeza Sofija. Rubijales je stajao sa leve strane mlađeg člana kraljevske porodice. Pratili su ga, između ostalih, australijski premijer Entoni Albanez i britanski ministar spoljnih poslova Džejms Kleverli.

Infantino je svakom igraču uručivao medalje, nakon toga bi ih kraljevski članovi zagrlili. Rubijales je mnoge od njih pozdravio zagrljajem i poljupcem u obraz, a neke je čak i podigao u vazduh.

Međutim, početak susreta Rubijalesa i Hermose nije uhvaćen u televizijskom prenosu uživo, jer je u tom trenutku prikazana jedna od španskih igračica kako ljubi trofej Svetskog prvenstva za žene. Tek tada je prenos presečen slikom Rubijales kako grli Hermosu. Rubijalesove ruke su bile oko njenih ramena, a njene oko vrha Rubijalesovih leđa. Par se nakratko lagano ljulja napred-nazad, a činilo se da Rubijales govori nešto na Hermozo u uho.

Nakon toga je usledio sporan trenutak - Rubijales stavlja ruke na njen potiljak, ljubi je u usne, a zatim je dvaput udari po leđima pre nego što nastavi niz čestitanja.

Rubijales je potom izjavio da je načinio grešku, ali i tvrdio da je poljubac bio sporazuman. Hermoso, s druge strane, kaže da Rubijales nije dobio njeno odobrenje da se tako nešto dogodi i da se nakon svega oseća povređeno.

"Želim da razjasnim da, kao što se vidi na slikama, ni u jednom trenutku nisam pristala na poljubac koji mi je dao i da naravno, ni u kom slučaju nisam pokušavala da podignem predsednika", rekla je ona, a preneo je RSE.

Cela ova situacija bacila je u drugi plan veliku pobedu španske fudbalske reprezentacije, ali i činjenicu da je Dženifer Ermoso Fuentes legenda španskog fudbala i Barselone gde je najbolji strelac u istoriji.

Komentari (0)

Evropa