Evropa

"Budućnost ili klimatske ubice?": Poster na ulicama Nemačke koji je izazvao bes građana

Komentari

Autor: Euronews

12/09/2023

-

19:14

"Budućnost ili klimatske ubice?": Poster na ulicama Nemačke koji je izazvao bes građana
Pixabay - Copyright Pixabay

veličina teksta

Aa Aa

Poster koji se nalazi na metro stanicama širom Nemačke sa porukom "Budućnost ili klimatske ubice" izazvao je lavinu rekacija na društvenoj mreži X, koji su ovu poruku ocenili šokantnom. Međutim, kako piše Euronews, ispostavilo se da nije reč o poruci koju nemačka vlada šalje svojim građanima, a koja ima veze sa natalitetom, već je reč o posteru za dokumentarni film iz 2020. godine.

Naime, korisnici mreže X koji su videli ovaj poster, protumačili su ga kao poruku nemačke vlade u kojoj se traži od žena da prestanu da rađaju decu.

"Oglas protiv porodice koji finasira država u Nemačkoj kaže: 'Budućnost ili ubica klime'. Nemačka vlada decenijama radi na tome da obeshrabri Nemce da se razmnožavaju", piše na jednom od naloga.

"Sramotan napad na porodicu i ljudski život", piše na drugom.

Inače, fotografija se nalazi na više hiljada postera i to na različtim jezicima, najviše na španskom i francuskom. Kocka je pronašla promotivni video na Fejsbuku na kojem se vidi ista žena sa decom kao što se vidi u viralnoj objavi. Film je inače deo šire serije "Art" pod nazivom "Izveštaji iz Evrope".

Euronews piše da je reč je o epizodi koja prati živote dva britanska para koji su odlučili da nemaju decu kako bi smanjili karbonski otisak. Naime, karbonski otisak predstavlja emisije gasova sa efektom staklene bašte svakog pojedinca na godišnjem nivou i omogućava nam da proverimo koliki je naš lični uticaj na klimatske promene.

Prema zvaničnom sajtu, akteri se "odlučuju da se odreknu dece kako bi ih zaštitili od pogoršanja društvenih, ekonomskih i ekoloških uslova".

Na sajtu se objašnajva: "Možete da zaštitite decu dok se borite protiv klimatskih promena i sistemske korupcije odbijanjem da se razmnožavate".

Da li je nemačka vlada ohrabrila ljude da prestanu da imaju decu?

Na stranici sa čestim pitanjima o tome kako da se smanji karbonski otisak na vladinoj veb-stranici se ne pominje smanjenje broja dece. Takođe, prema istrazi Evropske mreže za novinarstvo stopa fetiliteta u EU naglo opada uz nekoliko izuzetaka. To su Nemačka i Mađarska, koje su uspele da se odupru velikom padu. Nisku stopu fetiliteta u EU imaju i Italija, Španija i Malta.

U maju su papa Franja i italijanska premijerka Đorđa Meloni izrazili zabrinutost zbog sve manjeg nataliteta, pa su čak pozvali Italijane da imaju više dece.

Da li će manje dece pomoći u spasavanju planete?

U stvarnosti, mnogi klimtski i demografski stručnjaci nisu ubeđeni u ideju da bi smanjenje nataliteta u svetu dovelo do očuvanja životne sredine. Prema Klimat sajensu, neprofitnoj organizaciji, "manje dece smanjuje emisiju ugljenika, ali neke zemlje mogu da se suoče sa značajnim problemom ako njhova populacija nastavi da stari i smanjuje se".

Oni preporučuju promene politike koje smanjuju emisiju tokom životnog veka, odnosno promene u načinu života koje su održivije.

Francuski inženjer i pisac Emauel Pont analizirao je mogućnost demografskog pada u borbi protiv globalnog zagrevanja i takođe došao do zaključka da obuzdavanje nataliteta nije logično rešenje.
On je za francuski list "20 minuta" rekao da su procene karbonskog otiska koje nosi dete "proračun koji nema smisla i zasnovan je na vrlo hipotetičkim budućim emisijama ovog deteta i svih njegovih potomaka".

"Emisije gasova po detetu su mnogo složenije i zavisiće od načina na koji će ono živeti", navodi se.

Komentari (0)

Evropa