Evropa

Desničarski poslanici EU predložili Ilona Maska za nagradu za ljudska prava

Komentari

Autor: Tanjug

14/09/2023

-

22:18

Desničarski poslanici EU predložili Ilona Maska za nagradu za ljudska prava
Tanjug/AP/Marcio Jose Sanchez - Copyright Tanjug/AP/Marcio Jose Sanchez

veličina teksta

Aa Aa

Politička grupa krajnje desnice u Evropskom parlamentu nominovala je američkog milijardera Ilona Maska za najveću nagradu EU za ljudska prava. 

Grupacija Identitet i demokratija (ID), koja uključuje članove Evropskog parlamenta povezane sa Francuskinjom Marin Le Pen i Italijanom Mateom Salvinijem, predložila je Maska, navodi se u dokumentu koji je dostavljen poslanicima, a u koji je briselski portal Politiko imao uvid.
Zvaničnik ID-a potvrdio je za Politiko nameru da nominuje Maska.

On je ukazao na Maskovu odluku da objavi takozvane Tviter fajlove, koji se sastoje od odabranih internih dokumenata o tome kako je ta društvena platforma postupala sa zahtevima za uklanjanje političkih postova, što, kako je naveo, predstavlja "odbranu principa slobode izražavanja".

Nagrada Saharov za slobodu mišljenja uključuje nagradu od 50.000 evra. 

Prošle godine dodeljena je ukrajinskom narodu. Raniji laureati su Nelson Mandela, Malala Jusafzai i Kofi Anan.

Prema pisanju briselskog portala, malo je verovatno da će Mask dobiti priznanje jer će predsednica parlamenta Roberta Mecola i lideri svih političkih grupa zajedno izabrati pobednika kasnije ove godine.

Tri najveće grupe - EPP desnog centra, S&D levog centra i liberal Renev - saglasili su se da predlože Mahsu Amini, mladu Iranku čija je smrt od ruke policije pokrenula pokret za prava žena širom Irana.

Zeleni su nominovali ugandsku klimatsku aktivistkinju Vanesu Nakate, dok je desničarska grupa ECR predložila Nina Lomjaria, javnog branioca u Gruziji koji se suprotstavio ruskom mešanju u unutrašnju politiku te zemlje. 

Levica je predložila tri aktivistkinje za prava žena.

Nagrada Saharov za slobodu mišljenja je počasna nagrada za pojedince ili grupe koji su svoje živote posvetili odbrani ljudskih prava i slobode mišljenja. 

Nagrada je nazvana po ruskom naučniku i disidentu Andreju Saharovu, a ustanovljena je u decembru 1988. od strane Evropskog parlamenta.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa