Evropa

Sijarto: Stokholm iznosi netačne primedbe o stanju demokratije u Mađarskoj

Komentari

Autor: Tanjug

15/09/2023

-

08:17

Sijarto: Stokholm iznosi netačne primedbe o stanju demokratije u Mađarskoj
Tanjug/Rade Prelić - Copyright Tanjug/Rade Prelić

veličina teksta

Aa Aa

Mađarski ministar spoljnih poslova Peter Sijarto optužio je Stokholm da daje "nepravedne i netačne" primedbe o stanju demokratije u Mađarskoj, za koje je rekao da su "u suprotnosti" sa zahtevom Švedske da se pridruži NATO-u, koji Budimpešta još uvek nije ratifikovala.

"Pozivate naše parlamentarce da ratifikuju vaš prijem u NATO, dok nastavljate da ih optužujete da su uništili demokratiju u Mađarskoj“, napisao je Sijarto u pismu švedskom kolegi Tobijasu Bilstremu objavljenom na Tviteru.

Sijarto je reagovao na desetominutni video koji je objavio UR, švedski javni emiter za obrazovanje, a u kojem se kritikuje stanje demokratije u Mađarskoj.

"Ova kontradiktornost je sada postala još jača i definitivno ne pomaže da se ispuni vaš kontinuirani zahtev", upozorio je mađarski ministar.

Đerđelj Guljaš, poslanik vladajuće partije, istakao je da, ako se film prikazuje u državnim školama, "to znači da Švedska čini sve da spreči Mađarsku da ratifikuje pristup NATO".

Mađarska, koja je bila jedna od poslednjih zemalja koja je potpisala prijem Finske u NATO, mesecima je odugovlačila sa odobravanjem kandidature Švedske za pridruživanje vojnom bloku jer tvrdi da je Stokholm kritikovao demokratske vrednosti zemlje, prenosi "Politiko".

"Šokantni edukativni video koji je odobrila švedska vlada o napadu na Mađarsku! Kako da ubedimo mađarske poslanike da podrže članstvo Švedske u NATO kada se naša demokratija više puta dovodi u pitanje, vređajući naše glasače", objavio je na društvenim mrežama glavni premijerov politički savetnik Balaž Orban.

Nakon što je Turska pristala da podrži kandidaturu Švedske na samitu u Vilnjusu u julu, generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg rekao je da je dobio uveravanja od mađarskog premijera Viktora Orbana da njegova zemlja neće nastaviti da se protivi članstvu Stokholma.

Tri dana nakon samita u Viljnusu, poslanik Fidesa i šef odbora za spoljne poslove mađarske Narodne skupštine Žolt Nemet oprezno je signalizirao da bi parlament mogao biti spreman da "počne rad" na ratifikaciji kandidature Švedske "sredinom septembra".

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa