Analize

Vuletić za Euronews Srbija: Tri stranke desnice glavni dobitnici ovih izbora, Vučić će morati da osveži stranku

Komentari

Autor: Euronews Srbija

04/04/2022

-

21:15

Euronews TV

veličina teksta

Aa Aa

Iako se nakon jučerašnjih izbora mnogo govori o strankama desnice koje su prešle cenzus, ono što se ne ističe dovoljno jeste da kada je reč o ekstremnoj, radikalnoj desnici nje nema, rekao je za Euronews Srbija sociolog Vladimir Vuletić. Kako je on rekao, desnica jeste svakako jedna od stvari koja je interesantna nakon jučerašnjeg glasanja, ali je dodao i da je zanimljivo to što prvi put do 2012. godine SNS ne može samostalno da formira vladu.

"Ima nekoliko stvari koje su interesantne, ne mogu reći da je sad nešto posebno iznenadilo, ali interesantno je recimo to da je na predsedničkim izborima Aleksandar Vučić osvojio zapravo nikada bolji rezultat, a kada pogledate stranku ona je u poziciji prvi put od 2012. da ne može samostalno da formira vladu, to je nešto što je svojevrsni paradoks", rekao je Vuletić.

Vuletić navodi i da se mnogo govori o tome da će desnica da bude prisutnija u srpskom parlamentu.

"Ono što se ne ističe dovoljno je da kada govorimo o radikalnoj desnici, o ekstremnoj desnici - njih nema. Ako su to predstavnici te radikalne ekstremne desnice recimo Vojislav Šešelj ili Miša Vacić vidimo da oni ni na koji način nisu respektabilna politička snaga i to je ono što treba istaći", rekao je Vuletić.

Na pitanje koja je razlika između njih i ovih stranaka koje su uspele da uđu u parlament, Vuletić kaže da je reč o strankama koje su sklonije tome da ističu ekstremne metode pre svega u ostvarenju svojih ciljeva.

"Vi kada vidite ove ostale slučajeve recimo Miloša Jovanovića, vidite da je to jedan urbani stil zalaganja za određenu vrstu politike bez bilo kakvih naznaka korišćenja metoda koje nisu parlamentarne. I za Milicu Stamenkovski, ona je ličnom harizmom uspela da se nametne da privuče relativno značajan broj glasača. Ta elokventnost koju ima u nastupu, iako su njeni stavovi dosta tvrdo nacionalno orijentisani, ona to iznosi na jedan način koji ne iritira niti uzbuđuje. Tu je i Boško Obradović čiji su stavovi duže poznati a on opet nikada nije bio u vlasti. U tom smisli te tri stranke su na neki način moglo bi se reći glavni dobitnici ovih izbora i ako su nekome pomutile račune to su te tri stranke", rekao je on.

Kako on kaže, biće interesantno videti i kako će izgledati rasprave u parlamentu, s obzirom na to da SNS jeste oprededeljen za Evropsku unju, a ove tri stranke su evropskeptične. Dodaje takođe da će biti zanimljivi i pregovori oko formiranja vlade.

Govoreći o činjenici da je Vučić osvojio značajno više glasova nego što je osvojila njegova stranka, Vuletić kaže da bez obzira na sve lider ne može bez jake stranke.

"Ovo je sada ozbiljan signal gde će pretpostavljam da će na neki način morati da osveži stranku. Čini mi se da je tu glavni razlog za tu razliku", rekao je on.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Talk of the town