Analize

Ponoševa kandidatura "kamen spoticanja" ujedinjene opozicije: Da li će Narodna stranka staviti tačku na savez?

Komentari

Autor: Nevena Zdravković

06/04/2022

-

20:04

Ponoševa kandidatura "kamen spoticanja" ujedinjene opozicije: Da li će Narodna stranka staviti tačku na savez?
Ponoševa kandidatura "kamen spoticanja" ujedinjene opozicije: Da li će Narodna stranka staviti tačku na savez? - Copyright Tanjug/Sava Radovanović

veličina teksta

Aa Aa

Još krajem januara kada je Stranka slobode i pravde istupila sa imenom predsedničkog kandidata bilo je jasno da unutar ujedinjene opozicije postoji kamen spoticanja. Samo tri dana nakon izbora ta neslaganja postala su toliko uočljiva da se čak može čuti i da će Narodna stranka, inače deo ovog saveza, samostalno nastupati u Narodnoj skupštini. Dodatno, i u redovima ove stranke došlo je do trzavica, a sinoć je saopšteno da je iz nje istupio predsednički kandidat Zdravko Ponoš.

"Poštovani, ovim putem vas obaveštavam da istupam iz Narodne stranke", kratko je glasio Ponošev mejl kojim je kolege obavestio o svojoj odluci. I dok opozicioni lideri trenutno pokušavaju da nađu način da preuzmu vlast u Beogradu, od pojedinih članova, pre svega Narodne stranke, može se čuti da je opozicija mogla da uradi više, te da je moglo "više da se razgovara i bez ucena".

Na izborima koji su održani u nedelju, podsetimo, lista Ujedinjeni za pobedu Srbije osvojila je više od 13 odsto glasova, čime je ova opoziciona grupacija postala druga najjača parlamentarna snaga sa 38 mandata. Nešto bolji skor ostvario je Zdravko Ponoš na predsedničkim izborima osvojivši 18,4 odsto.

Gostujući u "Utisku nedelje" potpredsednik Narodne stranke Miroslav Aleksić izjavio je da je opozicija počinila "neke greške" i da je na izborima mogla da dobije više glasova i odigra bolje, a još jedan član ove stranke Vladimir Gajić na Tviteru je napisao da je ta partija imala "ulogu sekundanta na izborima".

I to nije sve. Ne samo da se savez oko SSP, Narodne stranke i Demokratske stranke dugo premišljao oko imena predsedničkog kandidata, već je Ponoša zapravo kandidovala stranka čiji član on nije bio. Na sve to, u jeku kampanje iz ovog saveza istupila je Skupština slobodne Srbije, a danas, nekoliko dana nakon izbora, postaje i sve izvesnije da će u narednom sazivu skupštine Narodna stranka verovatno imati samostalni poslanički klub.

Ponoševa kandidatura najveći kamen spoticanja

Glavni odbor Stranke slobode i pravde doneo je, podsetimo, krajem januara odluku da za predsedničkog kandidata predloži Zdravka Ponoša. Kako je tada istakao lider SSP Dragan Đilas, veruje da je Ponoš neko ko može da pobedi aktuelnog predsednika Aleksandra Vučića. Međutim, Narodna stranka, čiji je Ponoš zapravo bio član, za to je, kako su saopštili, saznala iz medija. 

Izlazak u javnost sa imenom pre zvaničnog dogovora unutar koalicije dovela je još tada u pitanje odnose unutar samog saveza, utoliko više, jer je lider Narodne stranke Vuk Jeremić u izjavama sugerisao da za zajedničkog kandidata podržava Miroslava Aleksića. 

Inače, nedugo pre toga u samoj Narodnoj stranci došlo je do trzavica. Podsetimo, Zdravko Ponoš odlučio je da se ne kandiduje za stranačke funkcije, a njegovo objašnjenje tog poteza je bilo da nema nikakvog sukoba sa Vukom Jeremićem, ali da neće da pravi "trule kompromise", kao i da ostaje član jer se sve dešava neposredno pred izbore.

Tanjug/Miloš Milošević

 

I iako je delovalo da je Narodna stranka na to nerado pristala, nekoliko napetih dana rezultiralo je podrškom Ponošu kao predsedničkom kandidatu. Ta kandidatura će se, kako se čini, pokazati i kao najveći kamen spoticanja u odnosima između najvećih stranaka u savezu koji, kako čak pišu pojedini mediji, "broji poslednje dane".

Kako je za Euronews Srbija rekao Dejan Bursać iz Instituta za političke studije, od spekulacija oko opozicionog predsedničkog kandidata bilo je vidljivo da su odnosi hladni. Međutim, ističe i da je dobro što se to nije mnogo pokazivalo u toku same kampanje.

"Znamo svi da su postojale neke trzavice u toj najvećoj opozicionoj koaliciji, ali je sa neke strane i dobro što su oni uspeli bar u jeku kampanje, u poslednjih mesec i po dana, da se suzdrže od tih međusobnih konflikta i da ih sklone po strani zarad izbornog rezultata", rekao je on. 

"Bilo je grešaka"

Inače, od sklapanja ovog saveza SSP se istakla kao lider istog, ali se nakon početka kampanje nisu isticali ni lider ove stranke niti predvodnici drugih partije, već je fokus, možda taktički, bio na nosiocima lista i predsedničkom kandidatu. 

Od predstavnika Narodne stranke, međutim, u poslednjih nekoliko dana u više navrata stizale su izjave koje se tiču izbornog rezultata, a u kojima se navodi da je opozicija mogla da uradi više, te da je zapravo ova stranka sve uradila "zarad jedinstva".

Na primer, Miroslav Aleksić je rekao da "nije sve do naroda", da je moglo "više da se razgovara i da ne ucenjujemo jedni druge". Prema njegovim rečima, neka istraživanja su rekla da je najbolji kandidat Zdravko Ponoš, "iako je po nekim istraživanjima Božo Prelević stajao daleko bolje".

"Istraživanja su nam bacila prašinu u oči da donesemo odluku na osnovu ne baš valjanih istraživanja. Mogli smo da budemo racionalniji i da šire sagledamo stvari", dodao je Aleksić.

Tanjug/Jadranka Ilić

 

Na ovu temu za Euronews Srbija govorio je i generalni sekretar stranke Stefan Jovanović. On je ponovio da je grešaka bilo i da je narod poslao jasnu poruku.

"Na nama je da tu poruku razumemo. Ne možemo da krivimo narod za ovaj rezultat, na nama je da vidimo gde su greške. Narodna stranka je ušla u izborni proces iskreno, zarad jedinstva opozicije odlučuli smo da podržimo predsedničkog kandidata, radili kampanju, skupljali potpise, imali veliki broj kontrolora", rekao je on.

A da Ponoš možda nije bio jedini "problem" u ujedinjenoj opoziciji, govori i tvit Vladimira Gajića, koji se čak nada da je "ta priča završena, zauvek".

"Silom prilika, pre svega zarad jedinstva, Narodna stranka imaja je ulogu sekundanta na izborima... izuzev kada je u pitanju rad na terenu gde je naše članstvo 'ginulo' od posla. Ta priča je završena, zavek nadam se", napisao je on.

Priča bi zapravo mogla da bude "završena" već u narednom sazivu skupštine. Naime, u proteklih nekoliko dana se sve češće čuje da će ova stranka imati samostalan poslanički klub, a Bursać kaže i da bi to bila racionalna odluka.

"Mislim da je i racionalno da Narodna stranka formira poslanički klub jer ako sam dobro video imaju prema procenama nekih 12 poslanika, pet je dovoljno za poslanički klub, tako da verujem da će oni i formirati poseban klub u skupštini", rekao je on.

Kako je rekao i izvršni direktor Cesida Bojan Klačar izvesno je da će iz koalicije Ujedinjeni za pobedu Srbije da nastane nekoliko poslaničkih grupa i da će barem Narodna stranka imati svoj samostalan politički put.

Naredni koraci za Ponoša

Kada je reč o istupanju Zdravka Ponoša iz Narodne stranke, Stefan Jovanović kaže da je to "lični čin", a Bursać navodi da je to nešto što se dugo kuvalo. Kako dodaje, moguće da je to bilo odlučeno ili dogovoreno još ranije, ali da se nije izlazilo u predizbornoj kampanji da se pred glasačima "ne bi produbljivao razdor".

I iako Ponoš nije niti potvrdio, niti demantovao navode da li će možda u politiku krenuti samostalno, pa i osnivajući sopstvenu stranku, Bursać navodi da je takav primer već postojao sa Sašom Jankovićem, ali da nije siguran koje bi biračko telo Ponoš na taj način privukao.

"On jeste osvojio veći broj glasova, ali to je negde i logično da su mu neki glasači drugih opozicionih stranaka dali glas, mada generalno cela ujedinjena opozicija je definitivno podbacila. Mislim da je ovo bio minimim minimuma glasova koje su očekivali. Što se tiče Ponoševe stranke, mi već imamo takav primer sa Sašom Jankovićem koji je formirao stranku pa to iz nekih organizacionih problema i internih odnosa nije dobro ispalo. Ja lično bih se zamislio na mestu Zdravka Ponoša", rekao je on.

Kako je rekao Klačar za Tanjug, za sada je ostalo nejasno kako će ubuduće da nastupa Ponoš - da li će da nastavi samostalnu političku karijeru ili će se priključiti nekoj novoj stranci. Prema mišljenju Klačara, Ponoš će u ovom trenutku verovatno da napravi neku vrstu pauze u svojoj političkoj karijeri, da razmisli o rezultatima, dobro ih analizira i donese finalnu odluku.

"Veoma je teško prognozirati čemu je on bliži. Meni se čini da nije realno da će da pravi neku svoju političku stranku od nule. To je veoma težak proces, nešto što je pokušao Saša Janković, ali nije u tome do kraja uspeo, tako da verujem da će Ponoš ili da ode u političku penziju ili da nastavi da deluje kroz saradnju sa Strankom slobode i pravde, Demokratskom strankom i drugim strankama u okviru ''Ujedinjene Srbije", rekao je Klačar.

Tanjug/AP/Marko Drobnjaković

 

Kako je dodao Bursać, Ponoš je kandidat koji se pozicionirao u desni centar, a sada je dobio podršku uglavnom od neke opozciije koja je možda malo "levlje ili u našem kontekstu proevropskije ili liberalnije" nastojena.

"On kada bi se odvojio od te baze glasačkog tela koja je glasala za njega, pre svega zato što je on kandidat najveće opozicione grupe, a ne zbog njegove eventualne percipirane ideološke pozicije, pitanje je koje bi glasače on mogao da okupi jer na nekom desnom centru gde bi on po prirodi stvari bio, verovatno će se sada nalaziti Narodna stranka koja će se ovim odvajanjem od opozicije malo bolje profilisati ka desno, a već se tu nalaze videli smo i DSS i Dveri, pa delom i Zavetnici, uostalom i SNS u svojoj širini ideološke pozicije koju zahvata ipak primarno dolazi sa tih nekih desnih pozicija. Nisam siguran koliki je prostor za eventualno još jednu stranku na toj poziciji", zaključio je on.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Talk of the town