Izbori 2022

Pastor: Savez vojvođanskih Mađara će podržati Vučića

Komentari

Autor: Fonet

24/01/2022

-

21:15

Pastor: Savez vojvođanskih Mađara će podržati Vučića
Ištvan Pastor - Copyright skupstinavojvodine.gov.rs

veličina teksta

Aa Aa

Predsednik Saveza vojvođanskih Mađara Ištvan Pastor najavio je danas da će ta stranka na predsedničkim izborima podržati aktuelnog predsednika Srbije Aleksandra Vučića.

"Što se tiče predsedničkih izbora, ako se bude kandidovao, a verovatno će se kandidovati, podržaćemo Vučića. Deo posla za koji smo se dogovorili pre pet godina nije još okončan", rekao je Pastor u emisji "Pravi ugao" na Radio-televiziji Vojvodine.

On je istakao da za SVM važno da se sačuva politička stabilnost "koja je karakterisala protekli period".

Pastor je ukazao da su izbori u Srbiji i Mađarskoj istog dana, ali da će na mađarskim izborima glasati pismeno, što je moguće uraditi 10 dana pred izbore.

Upitan "ima li života" bez Vučića i premijera Mađarske Viktora Orbana i da li od tog tandema zavise odnosi Srbije i Mađarske, Pastor je ukazao da pravih alternativa za takvu priču danas nema ni na jednoj, ni na drugoj strani.

"Može se misliti da je to personalna stvar, odnos dva čoveka, ali i u visokoj politici se sve svodi na poverenje i na pitanje gradnje odnosa poverenja, a u tom poverenju u svakom slučaju stoji pojedinac", rekao je Pastor.

Upitan otkud sada približavanje Mađarske i Republike Srpske, Pastor je kazao da je ono što on zna da je Republika Srpska 200 kilometara od Budimpešte, da je to deo prostora čija je bezbednost, mir i prosperitet u interesu svakoga od nas, a da je prilikom podizanje odnosa između Mađara i Srba nezamislivo izostaviti Republiku Srpsku.

"Istovremeno dok se ovi procesi odvijaju ministar spoljnih poslova Mađarske Peter Sijarto boravi u Sarajevu gde razgovara sa svim ostalim ljudima koji su predstavnici drugih političkih struja, drugih elemenata odlučivanja, to je jedan složen proces", kazao je Pastor.

Upitan o njegovom prisustvu na obeležavanju Dana Republike Srpske, rekao je da je tamo bio u svojstvu predsednika Skupštine Vojvodine i podsetio da je pre toga višestranačka delegacija Republike Srpske bila u poseti Vojvodini.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Talk of the town