Izbori 2022

Skupljanje potpisa, funkcionerska kampanja, troškovi - rasprava o izbornim zakonima

Komentari

Autor: Euronews Srbija

03/02/2022

-

19:17

Skupljanje potpisa, funkcionerska kampanja, troškovi - rasprava o izbornim zakonima
Skupljanje potpisa, funkcionerska kampanja, troškovi - rasprava o izbornim zakonima - Copyright Tanjug/Ministarstvo odbrane, AP/Darko Vojinović

veličina teksta

Aa Aa

Skupština Srbije raspravlja o setu izbornih zakona. Na dnevnom redu je pet predloga koji su proistekli iz dogovora vlasti i opozicije kao i preporuke Kancelarije za demokratske institucije i ljudska prava. Uoči rasprave, pretodnih dana čule su se različite primedbe i od nevladinih organizacija, opozicije, ali određenih predstavnika vlasti.

Poslanici raspravljaju o Predlozima zakona o izboru predsednika, izbora narodnih poslanika,  Predlogu zakona o lokalnim izborima, Predlogu zakona o finansiranju političkih aktivnosti i Predlogu zakona o izmeni Zakona o sprečavanju korupcije.

Ovi predlozi, kako je u svom obrazloženju navela Vlada, imaju za cilj unapređenje uslova za sprovođenje izbora na republičkom i lokalnom nivou. Upravo su izborni uslovi bili glavni razlog polemike u okviru međustranačkog dijaloga.

Predlog zakona o finansiranju političkih aktivnosti, kao i više predloga zakona o uzimanju zajmova, usvojili su juče članovi skupštinskog Odbora za finansije, a u Skupštini se odvijala dalja rasprava o svim novim izbornim zakonima.

Podsećanja radi, višemesečni sastanci o izbornim uslovima vodili su se na dva koloseka. Sa jedne strane, predstavnci vlasti i opozicije pregovarali su bez posrednka, dok je drugi dijalog vođen uz posredovanje predstavnika Evropskog parlamenta. Prilikom poslednje posete Beogradu, evroparlamentarci su saopštili da ima pomaka i pozitivnih promena, ali i kašnjenja u primeni mera. Reforma izbornih uslova traje uoči održavanja predsedničkih i parlamentarnih izbora, kao i gradskih izbora u Beogradu, planiranih za 3. april.

Rasprava u Skupštini

Ministarka lokalne samouprave Marija Obradović u sredu je u Skupštini obrazložila sve nove zakone i navela da će izmene unaprediti uslove za sprovođenje izbora.

Tanjug/Sava Radovanović

 

Neke od promena koje su posebno izdvojene tokom jučerašnje sedice su pravo na predlaganje člana ili zamenika člana RIK-a od strane poslanika koji nisu osvojili dovoljno mandata da osnuju poslaničku grupu, privremeno proširenje stalnog sastava RIK-a sa šest članova i šest zamenika članova u skladu sa dogovorom opozicionih učesnika oba međustranačka dijaloga i smanjenje broja potpisa birača za izborne liste nacionalnih manjina sa 10.000 na 5.000

Na temu promena sa ministarkom Obradović polemisao je poslanik SNS Vladimir Đukanović koji je naveo da promene ograničavaju normalno učešće SNS i vladajuće koalicije u predizbornoj kampanji.

"Praktično kompletnu kontrolu izbornog procesa prepuštamo opoziciji. Mene čudi da niste uveli zakon da opozicija ima 20 odsto prednosti", kazao je Đukanović.

Kada je reč o primedbama opozicije, iz Pokreta za preokret koji je u koalciji okupljenoj oko Stranke slobode i pravde i Narodne stranke, rekli su da je u pitanju "šibicarenje vlasti".

Šta zameraju Transparentnost Srbija i Crta?

Međutim, organizacije koje prate izborni proces, Transparentnost Srbija i Crta imale su svoje predloge i zamerke.

Transparentnost je između ostalog dala predloge za celovito uređenje "funkcionerske kampanje" uvođenje ograničenja troškova kampanje, bolju dostupnost informacija o izvorima finansiranja i rashodima kampanje, uređenje zaštite uzbunjivača u vezi sa izborima.

Euronews

Organizacija Crta imala je predlog da se proširenje zabrane zloupotrebe javnih resursa odnosi i na zaposlene u javnom sektoru koji nisu u statusu javnih funkcionera, da se zabrane zloupotrebe javne funkcije tokom cele izborne kampanje, a ne samo 10 dana pre izbora, da nosioci izbornih lista budu i kandidati na tim izbornim listama, da birači imaju pravo da podnose prigovore na sve nepravilnosti koje uoče na biračkim mestima, a ne samo ako je njima lično ugroženo biračko pravo.

Tanjug/AP/Armando Franca

 

Podsetimo, tokom prošle nedelje usvojen je zahtev opozicije da se ponovo vrati odlučivanje o redosledu predsedničkih kandidata žrebanjem, jer je Predlogom zakona predviđeno da se redosled formira prema vremenu predaje kandidature.

Jovanović: Važno je da se poštuju svi propisi

Profesor Fakulteta političkih nauka Milan Jovanović istakao je da je važno da se svi propisi striktno poštuju, imajući u vidu da su izbori najmasovniji politički proces.

"Važno je da svako zna svoju ulogu. RIK sada može da poništva izbore po službenoj dužnosti, što je bila jedna od važnih prepouka ODIR-a", kazao je Jovanović za Euronews Srbija.

Euronews

On je istakao značaj uvođenja mogućnosti provere da li je birač glasao, odnosno da li je neko glasao umesto njega, te da birači u roku od tri dana mogu podneti prigovor na svom biračkom mestu.

Takođe, Jovanović je naveo da će se vršiti registracija domaćih i stranih posmatrača, ali da neće biti lako da se okupi veliki broj onih koji poznaju sve propise.

"Moraju da znaju procedure, da poznaju zakone. Uvode se i gradske i opštinske izborne komisije, to je ranije falilo, bio je otežan rad RIK-a", rekao je Jovanović.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Talk of the town