Izbori 2022

Partije desnog spektra dogovorile saradnju - ko je sve u igri i postaju li upitne već najavljene kandidature

Komentari

Autor: Euronews Srbija, T.K.

07/02/2022

-

19:02

Partije desnog spektra dogovorile saradnju - ko je sve u igri i postaju li upitne već najavljene kandidature
Partije desnog spektra dogovorile saradnju - ko je sve u igri i postaju li upitne već najavljene kandidature - Copyright Tanjug/Rade Prelić, Strahinja Aćimović

veličina teksta

Aa Aa

Predstavnici desno orijentisanih političkih opcija u Srbiji održali danas sastanak na kojem je bilo reči o mogućoj koordinaciji u procesu kontrole izbora i izbornih radnji. Iako je na sastancima bilo reči i o mogućem nastupanju na izborima, za sada nema konkretnih dogovora o kandidatima na izborima.

Kako saznaje Euronews Srbija, medijator razgovora bio je profesor Miloš Ković, a sastanku su prisustvovali predstavnici stranke Zavetnici, pokreta Dveri, Demokratske stranke Srbije, Zdrave Srbije, ali i Žika Gojković koji predvodi jedan deo podeljenog Pokreta obnove kraljevine Srbije .

Političari iz stranaka od kojih su neke već objavile svoje kandidate za predsednka za Euronews Srbija navode da njihove ranije odluke nisu upitne i da se poštuju svi raniji dogovori i najave o izlasku na izbore.

Za sada je poznato da ovo neće biti jedini sastanak ovih partija koje su sarađevale i u referendumskoj kampanji, te da će se predstavnici stranaka sastati ponovo u narednom periodu.

Predsedničke kandidature za sada ostaju

Pre dva dana i predsednica pokreta Zavetnici rekla je da će ona biti kandidat tog pokreta za predsednika. Usvojen je je i predlog pokrajinskog odbora i 30 gradskih i opštinskih odbora da Zavetnici samostalno izađu na izbore.

Takođe, predlog organa stranke je da ona bude nosilac liste na parlamentarnim izborima.

Tanjug/Tara Radovanović

 

"Mi smo najavili kandidaturu. To je odluka Skupštine stranke, držimo se Statuta i ne bismo prekrajali tu odluku. Kao odgovorni ljudi uvek možemo da razgovaramo sa strankama koje su nam tematski približne", rekla je Đurđević Stamenkovski za Euronews Srbija povodom održanih razgovora.

Kako je navela, bilo je kratkog osvrta na eventualno izbornu koaliciju, "ali to je samo na nivou ideje", kazala je liderka Zavetnika.

"Bilo je reči  pre svega o tehničkog saradnji, na koji način možemo zajedno koordinirati kontrolore na biračkim mestima i generalno izborne radnje, kao preventiva za izborne inženjeringe, odnosno kako kažemo krađu glasova", navela je Milica Đurđević Stamenkovski.

Takođe, sastanku su prisustvovali i predstavnici Demokratske stranke Srbije, čiji je predsednik Miloš Jovanović kandidat za predsednika Srbije u ime koalicije NADA. On je svoju kandidaturu objavio još letos, a danas je objavljeno i da će nosilac liste koalicije NADA na parlamentarnim izborima biti general Božidar Delić. Uz to, koalicija je ranije istakla i da će prvi na listi za Beograd biti Vojislav Mihailović, iz Pokreta obnove kraljevine Srbije.

Prinstscreen YouTube/ Demokratska stranka Srbije

 

Nakon sastanka, Jovanović je za Euronews Srbija rekao da je odluka o kandidaturama odavno doneta i da je on svoju kampanju počeo u septembru, te da nema sada mesta za promenu tih odluka o kandidatima.

"Može se sarađivati u pogledau kontrole izbora, i naša će se širiti narednih dana, ali je neozbiljno 10 dana pre skupljanja potpisa pričati o bilo čemu drugom", kazao je Jovanović.

On je naveo da u slučaju da je saradnja sa nekim drugim političkim opcijama bila moguća do sada, ona bi se desila.

"Razumemo da određene opcije možda pokušavaju na ovaj način da dođu do saradnje i ujedinjavanja, skupljanj poena, ali mi smo svoje dogovore napravili", kazao je Jovanović za Euronews Srbija.

U ime pokreta Dveri, sastanku je prisustvovao Boško Obradović, koji je takođe kandidat za predsednika.

On je, zvanično, krenuo u svoju predsedničku kampanju 27. januara, a predstavljaće tzv. "patriotski blok", koji pored Dveri okuplja i pokrete Srpska monarhistička stranka Srpska sloga, Državotvorni pokret Srbije, Uspravna Srbija, Nova snaga Srbije, Pirotska nova snaga, Glas naroda i organizaciju "Svi protiv Rio Tinta".

Obradović danas nije komentarisao svoju predsedničku kandidaturu, ali je naveo da je na današnjem sastanku dogovorena saradanja o kontroli izbornog procesa.

Tanjug/Zoran Žestić

 

"U kancelariji Dveri je održan operativni sastanak svih zainteresovanih za međusobnu  koordinaciju za vreme izbornog procesa u cilju sprečavanja bilo kakve vrste izborne krađe sa kojom smo se suočili na nedavno održanom referendumu", kazao je Obradović za Euronews Srbija.

On je rekao da je postignuta puna saglasnost da saradnja oko kontrole izbora treba da postoji, kako ne bi bilo izbornih neregularnosti.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Talk of the town