Izbori 2022

Savez vojvođanskih Mađara predao izbornu listu, prvi na njoj Balint Pasor

Komentari

Autor: Fonet

17/02/2022

-

10:53

Savez vojvođanskih Mađara predao izbornu listu, prvi na njoj Balint Pasor
Savez vojvođanskih Mađara predao izbornu listu, prvi na njoj Balint Pasor - Copyright Tanjug/Jadranka Ilić

veličina teksta

Aa Aa

Savez vojvođanskih Mađara (SVM) predao je danas Republičkoj izbornoj komisiji listu za parlamentarne izbore "Savez vojvođanskih Mađara-Ištvan Pastor".

Tu manjinsku listu, sa 250 kandidata, svojim potpisima podržalo je 8.896 građana. Predsednik SVM Ištvan Pastor rekao je da "nikada ovako brzo ovoliki broj potpisa nisu uspeli da skupe".

Prvi na izbornoj listi je Balint Pastor koji je i u prethodnih 15 godina bio prvi na listi i šef poslaničke grupe SVM. Pastor je rekao da na listi "imaju oprobane borce parlamentarne demokratije i parlamentarnog života", u prvih 10 na listi je i "nekolicina novih ljudi", a da se SVM "nada širokom legitimitetu" koji će izboriti na predstojećim izborima.

"Računamo da ćemo na taj način stvoriti pretpostavke za kontinuitet u parlamentarnom radu", rekao je Pastor.

On je naveo da je izborni program SVM sačinjen u skladu sa tim kontinuitetom, a na prvom mestu je očuvanje stabilnosti države i prosperiteta.

Tanjug/Jadranka Ilić

 

"S druge strane je razvoj infrastrukture, privrednih aktivnosti. Ono što je potpuno novo je jaka ambicija vezana za očuvanje identiteta nas kao Mađara u Vojvodini", rekao je Pastor, navodeći da je posabna pažnja posvećena i aktuelnoj temi zaštite životne sredine, demografskoj i socijalnoj politici.

Pastor smatra da će SVM imati dinamičnu, uspešnu, veoma posećenu izbornu kampanju i da će 3.aprila "biti dan praznika demokratije".

Na pitanje novinara koliko bi poslanika SVM mogao imati novom sazivu parlamenta, Pastor je odgovorio kako "očekuju da ne budu slabiji nego što su bili na prethodnim izborima".

Tanjug/Jadranka Ilić

 

"Prošli put smo imali devet poslanika, ali prošli izbori su bili izuzetno specifični zbog velikog broja stranaka koje su bojkotovale, zbog velikog broja lista koje nisu prešle izborni cenzus.To je sigurno uticalo na broj mandata. Naša ambicija je da imamo približno isti broj glasova koje smo osvojili na prethodnim izborima, to je nešto malo više od 70.000. Koliko će to doneti mandata to je stvar parlamentarne matematike", rekao je Pastor.

Izbornu listu u sredu je, dan posle raspisivanja izbora, prva predala Srpska napredna stranka sa koalicionim partnerima, a kasnije tokom dana i Socijalistička partija Srbije. 

Preporuka za vas

Komentari (1)

Talk of the town