Izbori 2022

Poslanici iz Zagreba: Predstavnicima Hrvata u Srbiji obezbediti mandat u parlamentu

Komentari

Autor: FoNet

19/03/2022

-

10:15

Poslanici iz Zagreba: Predstavnicima Hrvata u Srbiji obezbediti mandat u parlamentu
Poslanici iz Zagreba: Predstavnicima Hrvata u Srbiji obezbediti mandat u parlamentu - Copyright Unsplash

veličina teksta

Aa Aa

Hrvatsku zajednicu u Srbiji u petak je podržalo petoro poslanika Hrvatskog sabora i zatražilo od vlasti da predstavnicima Hrvata osiguraju mandat u parlamentu, javila je agencija Hina iz Subotice.

"Srbija je tu obavezu preuzela potpisivanjem međudržavnog sporazuma s Hrvatskom. To nije nešto što se može u nedogled odgađati. Srbija sada ubrzanim koracima želi da se priključiti Evropskoj uniji i zato se nadam da će tom zahtevu uskoro odgovoriti", rekla Zdravka Bušić u sedištu Hrvatskog nacionalnog veća (HNV) u Srbiji.

Bušić je na čelu izaslanstvo hrvatskih poslanika koji su u dvodnevnoj poseti hrvatskoj manjini povodom praznika zajednice svetog Josipa. U pratnji predsednice HNVa Jasne Vojnić i čelnika Demokratskog saveza Hrvata u Vojvodini (DSHV) Tomislava Žigmanova oni su posle razgovora u HNV posetili zdanje buduće Hrvatske kuće koje se u Subotici gradi uz podršku hrvatske vlade.

Državnik sekretar u državnoj kancelariji za Hrvate izvan Hrvatske Zvonko Milas ocenio je da pripadnici hrvatske manjine trpe posledice niza otvorenih pitanja: neispunjavanje obveze Srbije da obezbedi njihovu zastupljenost u predstavničkim telima, negiranje hrvatskog jezika, prisvajanje dubrovačke književnosti, proglašavanje bunjevačke ikavice zvaničnim jezikom u Subotici.

"Očekujemo da se s time prestane, ti se procesi moraju zaustaviti", poručio je Milas.

Lider DSHV Tomislav Žigmanov ocenio je da je isključenost predstavnika hrvatske manjine iz procesa donošenja odluka u predstavničkim i državnim telima Srbije ključni problem zajednice.

"To je neodrživo i insistiramo da Srbija počne da sprovodi obaveze iz međudržavnog sporazuma koji je potpisala sa Hrvatskom", rekao je Žigmanov.

Predsednica HNV Jasna Vojnić naglasila je da je zbog toga i drugih otvorenih pitanja važna podrška Hrvatske, koja je poslenjih godina "sve snažnija", a "najvidljivija je kroz financiranje dva ključna projekta – izgradnju Hrvatske kuće i kadrovsko snaženje HNV". Ona je ocenila da podrška Srbije izostaje i da je to bilo vidljivo i po tome što na proslavu praznika hrvatske zajednice Svetog Josipa nisu došli predstavnici državnih tela i lokalne samouprave u Subotici, navodi Hina.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Talk of the town