Region

Plenković: Ne znamo ko je lansirao bespilotnu letilicu, radarski sistem prati vazdušni prostor

Komentari

Autor: Tanjug

18/03/2022

-

12:51

Plenković: Ne znamo ko je lansirao bespilotnu letilicu, radarski sistem prati vazdušni prostor
Andrej Plenković - Copyright Tanjug/HINA/ Admir Buljubašić

veličina teksta

Aa Aa

Hrvatski premijer Andrej Plenković izjavio je danas da je bespilotna letilica koja se nedavno srušila na Zagreb bila namenjena da nosi oružje, ali da još uvek nije poznato odakle je lansirana. O tome je, kazao je, informisao predstavnike parlamentarne opozicije.

"Preneli smo im sasvim pouzdanu i proverenu informaciju da je letilica bila naoružana, da je došlo do eksplozije, da je najverovatnije reč bila o aviobombi, biće oko toga još detalja. Pronađen je upaljač, geleri...", rekao je Plenković novinarima nakon sastanka.

Ponovili smo, kazao je, da sistem za praćenje i navođenje, radarski sistem, prati vazdušni prostor u ovim okolnostima, posebno kad nema civilnih letova nad Ukrajinom pa je u drugim delovima zgusnutiji.

"Ono što je sigurno, a to sam video posetom našem centru za motrenje i navođenje, a bio sam i u centru NATO, pouzdano znamo kada se može zabeležiti prvi put na rumunskim i radarima", rekao je premijer.

Oni koji se time bave letilicu nisu doživeli kao nešto opasno, jer refleksija je, kaže, bila slaba.

"Važne su i aktivnosti koje se sa saveznicima sprovode ovih dana, a u pogledu kontrole vazdušnog prostora. Preleti saveznika su važna poruka sigurnosti. Saveznici su uz nas. U toku je NATO operacija Noble Shield, avioni kontinuirano polću s nosača aviona i kontrolišu nebo Bugarske, Rumunije pa i BiH", kaže Plenković.

Veruje da su kolege iz opozicije saznale važne i nove bitne informacije, kao i da je dogovoreno da se ovakvi sastanci održavaju uvek kada se proceni da je potrebno.

"Mi jedino znamo tačku na kojoj je dron prvi put uočen od rumunskih radara. Taj trenutak kad je uočen ne znači da je on tu lansiran. Možda je reč o grešci, sabotaži ili nameri. Mi zasad na to pitanje nemamo odgovor", kazao je.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa