Izbori 2022

Fotografisanje listića, praćenje birača, pritisak na zaposlene: Nepravilnosti koje su uočili međunarodni posmatrači

Komentari

Autor: Tanjug

04/04/2022

-

17:36

Fotografisanje listića, praćenje birača, pritisak na zaposlene: Nepravilnosti koje su uočili međunarodni posmatrači
Fotografisanje listića, praćenje birača, pritisak na zaposlene: Nepravilnosti koje su uočili međunarodni posmatrači - Copyright Tanjug/Rade Prelić

veličina teksta

Aa Aa

Izborni dan u Srbiji protekao je mirno, ali su uočene nepravilnosti poput velikog broja glasača na biračkim mestima što je onemogućilo potpunu tajnost glasanja, zaključak je međunarodnih posmatrača - OEBS-a, Evropskog saveta, Evropskog parlamenta.

Specijalni koordinator i predvodnik kratkoročnih posmatrača OEBS-a Kiriakos Hađijani precizirao je da se njihov izveštaj odnosi samo na predsedničke i parlamentarne izbore i kazao da su glavne procene da su izbori ukazali na raznolikost političkih opcija.

Navodi da su učesnici izbora krenuli sa nejednakih polazišta, a da je prednost u medijima data vladajućoj koaliciji i dodaje da je uočen i prekomerni pritisak na zaposlene u javnom sektoru za koga će glasati.

"Nedavne izmene koje su usvojene nakon međustranačkih dijaloga doveli su do pomaka i promena, ali potrebno je nastaviti dalju reformu", kazao je Kiriakos.

Kaže da je zakonski okvir obezbedio adekvatan osnov za demokratske izbore, ali da su na mnogim biračkim mestima uočene neovlašćene osobe koje su pratile glasače, glasači koji su fotografisali svoj listić.

Prema analizi posmatrača, brojanje glasova je sprovedeno na efikasan način, ali nije bilo transparentnosti.

"Iako je RIK objavio broj ljudi koji su izašli, propustili su da objave cifre nakon zatvaranja biračkih mesta i Aleksandar Vučić je sam objavio svoju pobedu bez obzira što nema zvaničnih podataka", ističe Kiriakos.

Pocej: RIK treba da sopšti zvanične rezultate

Predsedavajući parlamentom Saveta Evrope Aleksander Pocej kazao je da je primećeno da javni emiteri i medijske kuće nisu bile balansirane u svojem prisustvu kampanjama.

Na pitanje kako komentarišu to što je predsednik SNS-a Aleksandar Vučić proglasio svoju pobedu pre nego što je RIK saopštio zvanične podatke, Pocej kaže da svaki lider može da saopšti da veruje da ima najveći broj glasova, ali da institucija zadužena za to treba da saopšti zvanične rezultate.

Šef delegacije Evropskog parlamenta Teis Ruten kazao je da su juče građani Srbije pokazali privrženost demokartiji zbog veće izlaznosti.

Primetio je da za razliku od prošlog glasanja Srbi sa Kosova i metohije nisu mogli da glasaju u svojim gradovima i izrazio žaljenje što Priština nije omogućila glasanje.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Talk of the town