Aktuelno iz kulture

Pre 29 godina emitovana je prva epizoda "Prijatelja": Kako je serija postala kultna

Komentari

Autor: Euronews

22/09/2023

-

18:20

Pre 29 godina emitovana je prva epizoda "Prijatelja": Kako je serija postala kultna
Pre 29 godina emitovana je prva epizoda "Prijatelja": Kako je serija postala kultna - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Ono što je počelo kao samo još jedan sitkom o šestoro prijatelja koji žive i rade u Njujorku, postalo je jedna od najznačajnijih tvorevina pop kulture devedesetih. Na današnji dan, pre tačno 29 godina, emitovana je prva epizoda serije "Prijatelji". Ali, kako je ona stigla do ovakve slave?

Tog 22. septembra prva epizoda emitovana je na američkoj mreži NBC. Bio je to momentalni hit koji je u proseku imao oko 30,8 miliona gledalaca tokom svoje druge sezone i privukao je velike slavne goste kao što su Bred Pit, Brus Vilis i Džulija Roberts.

Serija koju su stvorili Dejvid Krejn i Marta Kaufman, prvobitno je nazvana "Insomnija kafe" i u fokus je stavila vezu između Džoija i Monike. Nakon što je prodata NBC-u, njen naslov je pretrpeo još nekoliko promena, uključujući "Friends Like Us" i "Six of One" pre nego što je odluka pala na kratko "Frinds" (Prijatelji).

U njoj su glumili Dženifer Aniston (Rejčel Grin - ona ​​sa dobrom kosom), Liza Kudrou (Fibi Bufe - ona ​​koja je pevala pesmu o smrdljivoj mački), Kortni Koks (Monika Geler - ona ​​koja ima tajni ormar), Met Le Blank (Džoi Tribijani - onaj koji zaista voli hranu), Metju Peri (Čendler Bing - onaj koji je smešan) i Dejvid Švimer (Ros Geler - onaj koji voli dinosauruse).

Trajala je ukupno deset sezona i završila se 6. maja 2004. epizodom prikladno nazvanom "The Last One". Ona je privukla 52,5 miliona gledalaca u SAD i ostala jedna od najgledanijih TV finala svih vremena.

profimedia

 

Trajna popularnost serije nesumnjivo proizilazi iz njenog ambijenta udobnosti. Postavke studija Varner Bros, posebno Monikin kultni stan i kafić Central Perk, koji su ispunjeni lampama i plišanim sofama, nude vremensku kapsulu za naizgled jednostavnija vremena, piše Euronews.

Iako je posebno povezana sa milenijalcima, teme i format su se pokazali bezvremenskim i kod mlađih generacija, nastavljajući da donija nove obožavaoce uprkos promeni perspektiva koje isplivavaju na površinu njenih problematičnijih elemenata – šale o gojaznima, homofobija i Rosova toksična muškost su neki od primera.

Na kraju krajeva, postoji utešna rutina za sitkom. Sve obično funkcioniše, ljudi i mesta se zapravo ne menjaju, novac se ne dovodi u pitanje, a uvek postoji smeh koji će prekinuti svaku neprijatnu napetost. To je umirujuća verzija života koja omogućava gledaocima da lako pobegnu od stvarnosti, stapajući atmosferu u sopstvenu i povezujući se sa jako stereotipnim likovima.

"I'll Be There for Iou" pevao je Rembrandts u uvodu. I istina je, 'Prijatelji' su uvek bili tu za nas, i verovatno će biti i dalje (osim ako striming servisi to ne odbace). To je kao druženje sa prijateljima kojih vam nikad nije dosta - čak ni posle 29 godina.

Euronews navodi tri nasumične činjenice o seriji koje možda niste znali.

profimedia

 

Čuveni zlatni ram na vratima se tu našao slučajno

Žuti okvir na vratima Monikinog stanu postao je kultni komad scenografije i dragoceni komad pop kulture koji ćete naći u brojnim prodavnicama. Međutim, njegova pojava je zapravo bila slučajna.

U intervjuu za "Hafington post", scenograf Greg Grande se prisetio kako je pronađen na buvljoj pijaci i trebalo je da bude ram.

"Dok smo postavljali staklo se u njemu razbilo i rekao sam jednom momku: 'Pa da vidimo kako izgleda taj okvir oko špijunke'. I oni su ga stavili tamoi tu je stajao narednih deset godina. Zapravo je bilo tako jednostavno. Nekako smešna greška", rekao je Grande.

Kortni Koks je odbila ulogu Rejčel

profimedia

 

Iako je teško zamisliti da neko drugi osim Dženifer Aniston igra savršeno Rejčel Grin, glumica Tea Leoni je zapravo bila prva u redu za tu ulogu, ali je odbila, odlučivši da glumi u drugom sitkomu - "The Naked Truth".

Producenti serije "Prijatelji" su takođe želeli da Kortni Koks igra Rejčel, ali je Koks to odbila u korist Monike opsednute čistoćom, koja ju je više privlačila.

Pogledi sa Monikinog kuhinjskog prozora koji se stalno menjaju

Ako gledate seriju više puta, sigurno ćete primetiti neke nedoslednosti. Okoreli fanovi "Prijatelja" primetili su jednu posebno čudnu: pogled sa Monikinog kuhinjskog prozora kao da se menja tokom deset sezona. 

Iako uglavnom gleda na zgradu od cigle, ponekad je poželjniji pogled na Menhetn - ili čak samo običan zid studija. To vam sada nikada neće promaći.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Kultura