Aktuelno iz kulture

Žurka na Titovom grobu: Muzej Jugoslavije jedinstvenim programom privlači mlađe posetioce

Komentari

Autor: Nataša Jovanović

25/09/2023

-

18:56

Euronews

veličina teksta

Aa Aa

Program "Leto u MuzeYU" uspešno se realizuje već osam godina sa idejom da kroz različite događaje afirmiše Muzej Jugoslavije kao mesto za druženje i zabavu. 

Dok grob Josipa Broza Tita, Kuća cveća, muzejska postavka i park skulptura godišnje privuku 180.000 posetilaca, mnogi mladi dolaze zbog muzike. 

Od pokretanja programa, održano je na desetine koncerata bendova i nastupa drugih umetnika u kojima su kustosi Muzeja prepoznali odjeke jugoslovenskog nasleđa. Takođe, baštineći tradiciju jugoslovenske omladinske kulture, Muzej podržava kako mlade tako i bendove koji su ostavili dubok trag na jugoslovenskoj sceni i svojim programima omogućava predstavljanje regionalne scene beogradskoj publici.

Sara Šopić, kustoskinja Muzeja Jugoslavije, smatra da je reč o izuzetno uspešnom projektu.

Euronews Srbija

 

"Dešava nam se da mladi koji dolaze na naše matine žurke i koncerte, kasnije kada organizujemo neku izložbu, dođu jer znaju da su se dobro proveli", kaže sagovornica Euronews Srbija.

Muzički deo programa "Leto u muzeju" počinje na nekadašnji Dan mladosti, 25. maja i traje tokom letnjih meseci. Ovo leto počelo je koncertom Električnog orgazma, nastavilo se matine žurkama četvrtkom i završilo se Festivalom "Samita nesvrstanih".

"Samo ime Samit nesvrstanih opisuje grupu skejtera i umetnika kao nesvrstane jer nas nekako tako koncipiraju u društvu. Skejteri su uvek bili nekako malo izdvojeni. Ako neće zajednica da nas prihvati, moramo nekako da nažemo jedni druge", kaže Dunja Cvejanov, predstavnica Festivala "Samit nesvrstanih".

Euronews Srbija

 

Ovim povodom u Beograd su stigli i skejteri i umetnici iz Ljubljane. Iako su veoma mladi, inspirišu ih ljudi i predmeti iz bivše Jugoslavije.

Inspiraciju u nekadašnjoj državi pronalaze i likovni umetnici. Milena Janošević je tako održala radionice "Điki kolaži" na kojima je od isečaka jugoslovenskih časopisa kao što su "Ilustrovana politika" i "Galaksija" pravljen dizajn za majicu.

"Ja sam živela neki deo svog života u Jugoslaviji, a za ove mlađe je dosta egzotično jer nisu živeli u tom periodu i ne znaju šta sve to znači, pa evo mogu da vide na 'Điki kolažima' na primer", kaže naša sagovornica.

Euronews Srbija

 

Ideja je da postojeće kulturno nasleđe savremeni umetnici interpretiraju na svoj način. Sve aktivnosti u Muzeju su proizvod požrtvovanosti mladih kustosa koji pre svega vole ono što rade.

"Treba da damo prostor da to nasleđe zajedno delimo i da vidimo na koji način možemo da ga interpretiramo zajedničkim snagama", zaključuje Šopić.

Cilj je postignut. Publika je raznovrsna i vraća se ponovo. Bez obzira da li su na programu koncerti ili radionice, ulaz u park skulptura otvoren je svakim danom i potpuno je besplatan.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Kultura