Aktuelno iz kulture

Odabran srpski kandidat za Oskara: Istorijski triler u trci za prestižno priznanje

Komentari

Autor: Filmski centar Srbije

27/09/2023

-

14:29

Odabran srpski kandidat za Oskara: Istorijski triler u trci za prestižno priznanje
Prinskrin/Youtube/MegaComFilm - Copyright Prinskrin/Youtube/MegaComFilm

veličina teksta

Aa Aa

Srbija je konkurisala za Oskara za najbolji strani film novim ostvarenjem Milorada Milinkovića "Što se bore misli moјe", saopštio je Filmski centar Srbije.

Selekciona komisiјa za odabir srpskog kandidata za prestižnu nagradu Oskar Američke akademiјe za filmsku umetnost i nauke većinom glasova donela je odluku da film reditelja Milorada Milinkovića, o ubistvu kneza Mihaila Obrenovića, bude kandidat za to priznanje.

Reč je o istorijskom političkom trileru po scenariju Milorada Milinkovića i Dragoljuba Stojkovića o atentatu na jednog od naših najvećih vladara koji se, 1868. godine, dogodio na Košutnjaku. 

Kako ozbiljna i važna istorijska tema iziskuje temeljan rad, snimanje filma počelo je na jesen 2021. godine i trajalo je skoro punih godinu dana.

"Znamo izvršioce, ne znamo nalagodavce, kao u većini atenata" istakao je reditelj, dodajući "Uzeli smo sebi za pravo da ukažemo na one sile, za koje mislimo da stoje iza toga"
"Ima stvari koje nisu poznate i nikada se neće ni saznati. Što se tiče poznatih stvari, mi smo se apsolutno držali istorijskih činjenica, a što se tiče nekih momenata koji nisu rasvetljeni, predstavili smo ih onako kako mislimo da su se odigrali. U tom smislu nismo se igrali, sve je tako moglo da se dogodi".

Osim što je film "Što se bore misli moje" bazično politički triler, prema rečima autora reč je i o ljubavnoj priči koja se osvrće na odnos između kneza Mihaila i njegove, znatno mlađe verenice, Katarine Konstantinović.

Glavna uloga kneza Mihaila Obrenovića poverena je glumcu Draganu Mićanoviću, dok  uloge ostalih istorijskih ličnosti igraju istaknuti glumci Miloš Timotijević, Nebojša Dugalić, Nataša Ninković, Aleksandar Srećković Kubura, Tamara Krcunović, Zoran Cvijanović, kao i glumci mlađe generacije: Luka Grbić, Jana Ivanović, Maja Čampar, Stojša Oljačić i drugi.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Kultura