Aktuelno iz kulture

Preminuo britanski glumac Majkl Gambon koji je tumačio lik Dambldora u filmovima o Hariju Poteru

Komentari

Autor: Tanjug

28/09/2023

-

14:08

Preminuo britanski glumac Majkl Gambon koji je tumačio lik Dambldora u filmovima o Hariju Poteru
Preminuo britanski glumac Majkl Gambon koji je tumačio lik Dambldora u filmovima o Hariju Poteru - Copyright Printscreen YouTube/Movieclips

veličina teksta

Aa Aa

Britanski glumac ser Majkl Gambon, poznat po ulozi Dambldora u filmovima o Hariju Poteru, preminuo je u 82. godini, saopštila je danas njegova porodica.

U saopštenju je navedeno da je Gambon umro mirno u bolnici od posledica upale pluća, kao i da su pored njega bili supruga En i sin Fergusom. Majkl je imao 82 godine.

Gambon je započeo glumačku karijeru sa Lorensom Olivijeom kao jedan od prvobitnih članova Kraljevskog nacionalnog teatra.  Tokom šest decenija duge karijere, dobio je tri nagrade Olivije, dve nagrade Udruženja filmskih glumaca i četiri BAFTA nagrade. 

Tanjug AP/Joel Ryan, File

 

Kraljica Elizabeta II ga je 1999. proglasila vitezom za zasluge u drami.

Na filmu je debitovaou "Otelu", 1965 godine, a igrao je pored ostalih u filmovima "Kuvar, lopov, njegova žena i njen ljubavnik", "Krila goluba", "Kraljev govor" i "Kvartet".

Posebno se proslavio ulogom Albusa Dambldora u seriji filmova o Hariju Poteru od 2004. do 2011. godine, zamenivši pokojnog Ričarda Harisa.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Kultura