Aktuelno iz kulture

Tarnerova nagrada 2023: Upoznajte ovogodišnje finaliste prestižnog priznanja za vizuelnu umetnost

Komentari

Autor: Euronews

29/09/2023

-

07:10

Tarnerova nagrada 2023: Upoznajte ovogodišnje finaliste prestižnog priznanja za vizuelnu umetnost
Tarnerova nagrada 2023: Upoznajte ovogodišnje finaliste prestižnog priznanja za vizuelnu umetnost - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Dela umetnika koji su ušli u uži izbor za ovogodišnju Tarnerovu nagradu izloženi su na zajedničkoj izložbi u Tauner Istburnu u Velikoj Britaniji koja će poslužiti kao uvertira za dodelu prestižnog priznanja u decembru.

Džesi Darling, Gislejn Long, Rori Pilgrim i Barbara Voker nominovani su za jednu od najprestižnijih nagrada u svetu vizuelne umetnosti, čiji laureat dobija 29.000 evra. Ostali nominovani dobiće po 12.000 evra nakon proglašenja dobitnika 5. decembra.

Tarnerova nagrada svetu je predstavila neke od najsjajnijih zvezda britanske umetničke scene na samom početku njihovih karijera. Tako je Aniš Kapur, autor čuvenog čikaškog spomenika "Klaud-gejt", bio laurat tog priznanja 1991, a Dejmijen Hirst osvojio je nagradu 1995.

Euronews predstavlja ovogodišnje nominovane umetnike:

Džesi Darling

Džesi Darling rođen je 1981, ali je studije umetnosti započeo kada mu je bilo 30 godina. Njegovi radovi u poslednjih deset godina obuhvataju skulpture, crteže i instalacije. 

profimedia

Instalacije Džesija Darlinga

Koristi "materijalističku poetiku", kako bi istražio i iznova osmislio svakodnevne tehnologije koje predstavljaju način na koji savremeni ljudi žive, kroz kombinaciju industrijskih materijala i uobičajenih predmeta.

Nominovan je za Tarnerovu nagradu nakon predstavljanja samostalnih izložbi "No Medals, No Ribbons" i "Enclosures".

Na izložbi koja prethodi proglašenju dobitnika Tarnerove nagrade predstavlja instalacije koje istražuju granice, telo, nacionalnost i inkluziju.

Gislejn Long

Rođena u Stokholmu, Gislejn Long preselila se u Englesku, radi studija umetnosti. 

profimedia

Skulpture Gislejn Long

Radovi koji su je nominovali su samostalna izložba "Fountains" u Simianu u Kopenhagenu, koja je uključivala veliku fontanu u galerijskom prostoru, koja je izvirala iz plafona, a voda je tekla u veštačko jezero.

Rori Pilgrim

Rori Pilgrim, najmlađi nominovani ove godine, ima 35 godina, a pored vizuelnih umetnosti, bavi se muzikom, pisanjem i performansom.

Nominovan je zbog izloži "Rafts" u Serpentine galeriji i performansa izvedenog u Kedagen dvorani u Londonu.

Sveetu je predstavio film o povezanosti i razdvojenosti tokom pandemije kovida 19, koji uključuje pesme, plesove, kao i Pilgrimove slike i crteže na tu temu.

Barbara Voker

Barbara Voker u svojim umetničkim delima preispituje političku i kulturnu podelu po pitanju klase, roda i rase. Uglavnom je fokusirana na slike i crteže u različitim formatima, a u izloženim crtežima bavi se Vindraš skandalom.

profimedia

Crteži Barbare Voker

Dobitnik Tarnerove nagrade biće objavljen 5. decembra u Zimskoj bašti u Istbornu.

Komentari (0)

Kultura