Aktuelno iz kulture

"Rocketry - The Nambi Effect": Film sniman u Srbiji proglašen u Indiji za najbolji film 2023. godine

Komentari

Autor: Euronews Srbija

28/09/2023

-

16:40

"Rocketry - The Nambi Effect": Film sniman u Srbiji proglašen u Indiji za najbolji film 2023. godine
"Rocketry - The Nambi Effect": Film sniman u Srbiji proglašen u Indiji za najbolji film 2023. godine - Copyright Printscreen YouTube/Prime Video India

veličina teksta

Aa Aa

Indijski biografski film "Rocketry: The Nambi Effect", koji je u Srbiji sniman u produkciji beogradske Clockwork Films, dobitnik je takozvanog "indijskog Oskara", odnosno najviše nagrade Nacionalne filmske akademije u Indiji.

Svoju premijeru "Rocketry" je imao na jubilarnom 75. Kanskom filmskom festivalu prošle godine.

Film je sniman u Srbiji tokom juna 2019. godine, uz podršku Kabineta predsednika Vlade Republike Srbije, Ministarstva kulture i Ministarstva odbrane Republike Srbije, Vojske Srbije i Grada Beograda i Pančeva, na lokacijama koje čine monumentalna gradska zdanja i zaštitni su simboli Beograda: Univezitetska biblioteka "Svetozar Marković", Arhitektonski fakultet, Astronomska opservatorija na Zvezdari, Vojnotehnički institut, Muzej vazduhoplovstva, Institut za fiziku, Osnovna škola „Kralj Petar I“ i Tamiški kej u Pančevu.

Jednu od uloga u filmu tumači srpska glumica Branka Petrić.

Nesvakidašnja biografska priča predstavlja rediteljski prvenac čuvenog glumca i producenta R. Madhavana, koji tumači i glavnu ulogu. Priča prati život Nambija Narajana, indijskog naučnika u svetu raketnog aeroinženjerstva, izumitelja čuvene "Vikas" rakete, koji je otac Indijskog svemirskog programa tokom 70-ih godina prošlog veka. Njegov doprinos uspostavljanju ISRO (Indijska nacionalna svemirska agencija) i kompletnom aeroinženjeringu u doba hladnog rata je nemerljiv, a uprkos svojim dostignućima biva nepravedno optužen za špijunažu.

Alek Conić, direktor "Clockwork films", rekao je da je ponosan što je njegova kompanija doprinela velikom uspehu jednog istorijski značajnog ostvarenja.

"Bila nam je čast da tokom snimanja ugostimo i britanske, indijske i italijanske glumce, poput Rona Donačija ('Igra prestola'), Filis Logan ('Downtown Abbey'), čuvenog bolivudskom producenta i glumca Šaruka Kana i velikog italijanskog maestra, Vinsenta Riotu ('House Of Gucci'), koji su svi otišli sa veoma pozitivnim utiscima o našoj zemlji", rekao je Conić.

Reditelj, producent i glavni glumac filma, R. Madhavan zahvalio se timu iz Srbije.

"Bez njihove pomoći ovakav film ne bi bilo moguće snimiti. Tokom izviđanja lokacija, odmah me je opčinila ta magija zaostavštine vaših svetski poznatih i priznatih naučnika, koji su baš na tim lokacijama radili i stvarali.  Ta aura autentičnosti je univerzalna poruka koja je pažljivo utkana u film. I to se vidi, publika je prepoznala. Moja zahvalnost upućena je i Beogradskom Univerzitetu. Zahvaljujem se Beogradu i Srbiji od srca i radujem se ponovnom dolasku u vašu divnu zemlju  gde se uvek osećam kod kao kuće", dodao je reditelj.

Iz Clockwork-a podsećaju da su upravo završili snimanje projekta "The Citadel" za Amazon Prime, čija se premijera očekuje početkom 2024. godine.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Kultura