Aktuelno iz kulture

Šta se sve snima u Srbiji: Holivudski i bolivudski hitovi i korejski spotovi državnoj kasi donose milione

Komentari

Autor: Staša Rosić

06/08/2023

-

21:00

Šta se sve snima u Srbiji: Holivudski i bolivudski hitovi i korejski spotovi državnoj kasi donose milione
Šta se sve snima u Srbiji: Holivudski i bolivudski hitovi i korejski spotovi državnoj kasi donose milione - Copyright Printscreen YouTube/Focus Features, PARK JIHOON Official, RSVP Movies, Netflix

veličina teksta

Aa Aa

Poslednjih godina stanovnici Srbije u popularnim filmovima i serijama iz svih krajeva sveta mogu da prepoznaju pejzaže iz svog komšiluka. Tara je u filmu "Šuma" sa zvezdom "Igre prestola" Natali Dormer u glavnoj ulozi, glumila obronke planine Fudži, Stara Planina je u velikom bolivudskom ostvarenju "Uri" igrala Kašmir, dok se Beograd često transformiše u različite evropske prestonice, već po želji produkcija. 

Nakon stare slave jugoslovenskog giganta Avala Filma i dužeg perioda filmske "anonimnosti", Srbija je poslednjih godina ponovo dospela u fokus mnogih svetskih produkcija.

Anđelka Vlaisavljević, izvršna direktorka jedne od najuspešnijih filmskih produkcija u Srbiji "Work In Progress", za Euronews Srbija kaže da je preloman trenutak predstavljalo uvođenje podsticaja za strane filmadžije 2016. godine.

Unsplash

 

Naime, filmski studiji iz sveta imaju priliku da dobiju povraćaj od 25 posto od ukupnog budžeta koji se potroši u Srbiji za snimanje serija i filmova, kao i za postprodukciju. Postoji povraćaj i za reklame od 20 posto i povraćaj od 30 posto za filmove čiji budžet prelazi pet miliona evra.

"Od uvođenja podsticaja nam se količina projekata koji dolaze udvostručila", ističe Vlaisavljević, ali podseća da takve stimulacije, često i veće od onih koje nudi Srbija, imaju i druge zemlje.

"Mi smo možda neka sredina u odnosu na ostale", dodaje naša sagovornica.

Za potrebe snimanja filma, izgradili sedam bazena

U porfoliju produkcijske kuće "Work In Progress" nalazi se niz poznatih naslova, od kojih je najistaknutiji svakako "Glass Onion", nastavak hit filma "Nož u leđa", koji je u Beograd doveo zvezde kao što su Danijel Krejg, Edvard Norton i Kejt Hadson. 

Vlaisavljević kaže da je to svakako najveći projekat koji su radili, ali da je veći izazov predstavljao u Srbiji manje poznat film studija "Paramount", po imenu "Crawl". Reč je o akcionom hororu u kom jednu od uloga igra Morfid Klark, glavna zvezda aktuelne Amazonove serije "Gospodar prstenova: Prstenovi moći", gde mlada žena pokušava da preživi najezdu aligatora nakon razornog uragana.

"Morali smo da izgradimo sedam bazena, a najveći je imao 2.600 kvadratnih metara. Ekipa je provodila 12h dnevno u vodi", priseća se naša sagovornica i dodaje da je zbog aktuelnog štrajka holivudskih scenarista i glumaca, snimanje svih američkih projekata sada stopirano. 

Iako Vlaisavljević podvlači da Srbija ne može da se meri sa Holivudom, Londonom i drugim velikim filmskim destinacijama, kompetentnost kadra izdvaja kao najvažniji razlog zbog kog se produkcije vraćaju.

"Imamo veoma kompetentnu ekipu, a naročito deo koji gradi scenografije što je važno u nedostatku lokacija", kaže Vlaisavljević, koju je za zasluge u javnim i kulturnim delatnostima, posebno u oblasti filmske produkcije, država odlikovala Zlatnom medaljom.

I Tanja Mitić iz Srpske filmske asocijacije, koja okuplja filmske profesionalce u zemlji i pruža podršku internacionalnim producentima koji biraju Srbiju kao destinaciju za snimanje, ističe da su iskusni filmski poslenici jedan od razloga zbog kojih se ekipe iz celog sveta odlučuju da snimaju baš ovde.

"Mi imamo dugu tradiciju još od Avala Filma i ovde ljudi vole film i razumeju ga. To su članovi ekipa koji imaju mnogo iskustva i prosto kad imaju tako pozitivne utiske, oni se i vraćaju, što je nama jako drago", kaže Mitić za Euronews Srbija.

Dobar primer su bolivudski studiji, koji su u Srbiji snimali nekoliko ostvarenja, od kojih je ubedljivo najznačajniji film "Uri". Snimanje tog velikog ostvarenja na Staroj Planini trajalo je 41 dan, a na filmu je radila ekipa od preko 300 članova i 700 statista, i to uz pomoć Vojske Srbije, sa tenkovima i avionima.

Nedavno je u Beogradu boravila i ekipa serije "Citadel", indijske verzije popularnog američkog originala, u kojoj glavnu ulogu igra jedan od najplaćenijih glumaca Bolivuda Varun Davan.

Gde se nalaze najpopularnije filmske lokacije u Srbiji?

Autorska ekipa filma "Uri" nije jedina koja je prepoznala lepote Stare Planine. Na tom mestu sniman je i film "Nećeš biti sama" (You Won't Be Alone) sa Nomi Rapas, zvezdom "Devojke sa tetovažom zmaja" u glavnoj ulozi. Ekipu tog visokobudžetnog horora privukla je jedinstvena lepota sela Pokrovenik, u kom su sve kuće izgrađene u autentičnom stilu - od kamena, drveta i blata, dok su krovovi napravljeni od kamenih ploča.

Mitić kaže da su na Staroj planini snimani i australijski filmovi, kao i američke serije, ali da se ipak najviše snima u Beogradu. "Novembarski čovek", "Tri dana za ubistvo", "Mašina", "Ne diši"... samo su neki od naslova koji su najvećim delom snimljeni u prestonici Srbije. 

"Na Novom Beogradu snimani su čak i spotovi za neke popularne izvođače iz Južne Koreje. To je generalno dobra lokacija zbog zbog specifične arhitekture, koja je idealna za reklame i spotove", ističe Mitić.

Jedan od spotova snimljen na nekoliko lokacija u Beogradu je za pesme "Nitro" i "Moon&Back", k-pop zvezde Parka Đihuna. 

Mitić, međutim, kaže da u Srbiji ima još mnogo lokacija koje još nisu otkrivene.

"Još uvek ima novih stvari koje mogu da se vide i koje nisu toliko prepoznatljive", objašnjava naša sagovornica.

Ona je trenutno uključena u projekat "Filmtastic East Serbia" u saradnji SFA i TOC – Asocijacije za razvoj održivih zajednica, čiji je cilj da na teritoriji opština Negotin i Majdanpek i u gradu Zaječaru, koje već imaju "film frendli" status, mapira i promoviše lokacije za snimanje kao i da uključi lokalno stanovništvo u proces produkcije.

"Planirano je da u okviru tog programa držimo trening za menadžere lokacija za lokalno stanovništvo, jer kada produkcije snimaju na nekim lokacijama koje nisu dobro poznate, jako je značajna podrška i pomoć lokalnog stanovništva", objašnjava naša sagovornica.

Šta Srbija ima od toga?

Kako bi istražili koristi koje država i društvo imaju od podsticaja stranih produkcija, Srpska filmska asocijacija sprovela je prošle godine detaljnu analizu u saradnji sa Ekonomskim fakultetom u Beogradu, koja je pokazala da na svaki evro koji država daje kao podsticaj za strane produkcije, snimanje filmova i serija, vrati se 4,5 evra prihoda. Pored toga, na jedan isplaćen evro podsticaja produkcije po osnovu PDV, poreza i doprinosa strane filmske ekipe u budžet vrate 0,43 evra. Samo po tim osnovama, tokom te dve godine strane produkcije uplatile su 12,5 miliona evra u budžet Republike Srbije.

profimedia

 

Međutim, Mitić ističe da se u film isplati ulagati i zbog promovisanja same zemlje.

"Prikazivanje lokacije u nekom projektu je zaista velika reklama, ali je dobro i za imidž zemlje - da se predstavi kao otvorena i spremna za saradnju. To je na više načina promocija destinacije, ne samo u turističkom, nego i u ekonomskom smislu", ističe ona.

Velika prednost je i to što je stopa zaposlenosti od 2019. do sada u sektoru filmske industrije u Srbiji porasla za 37 odsto.

"Praksa produkcija iz Srbije, koje servisiraju strane projekte je da angažuju ljude odavde. Ovde dolazi jako malo članova ekipa iz stranih zemalja - samo taj autorski, umetnički tim bude iz inostranstva, a ekipa iza scene, u operativnom smislu je uglavnom iz Srbije", kaže Mitić. 

Ima mnogo prostora za napredak

Srbija je uprkos tako velikom napretku, još daleko od mnogih istaknutijih zemalja filma. Anđelka Vlaisavljević kaže da su glavni nedostaci nedostupnost lokacija i povećanje svih cena.

"Mi nemamo mnogo lokacija sa kojima možmo da se pohvalimo u odnosu na Mađarsku ili Hrvatsku", smatra naša sagovornica.

Mitić dodaje da smo jednostavno ograničeni veličinom zemlje.

"Ono što imamo je dobro, ali to je resurs koji može da se na neki način istroši. Nijedan resurs nije neiscrpan", kaže ona.

Pored potrage za novim lokacijama i poboljšanjem infrastrukture, Mitić vidi prostor i u proširenju studijskih kapaciteta.

"Iako je planirano otvaranje jednog novog studijskog kompleksa, bilo bi dobro da ih ima još. Nakon pandemije mnogi su shvatili da im je zgodnije i jeftnije da snimaju u studijima, tako da su ti kapaciteti uvek neophodni", smatra naša sagovornica.

Komentari (0)

Kultura