Aktuelno iz kulture

Od Budimpešte do Mančestera: Evropski gradovi koji zarađuju milione od filmskih produkcija

Komentari

Autor: Euronews

18/07/2022

-

22:30

Od Budimpešte do Mančestera: Evropski gradovi koji zarađuju milione od filmskih produkcija
Od Budimpešte do Mančestera: Evropski gradovi koji zarađuju milione od filmskih produkcija - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Iznajmljivanje lokacija za snimanje filmova i serija donosi brojne benefite zemljama koje su se poslednjih godina nametnule kao atraktivne filmske destinacije, a polako ali sigurno, među njih se ubraja i Srbija.

Australijsko-srpska produkacija "You Won’t Be Alone" sa Nomi Rapas, zvezdom "Devojke sa tetovažom zmaja", snimana je na Staroj planini, u specifičnom selu Pokroveniku, a prošle godine je kako u Beogradu, tako i na lokacijama u unutrašnjosti zemlje, snimljeno čak deset svetskih filmova.

Međutim, kada je reč o filmskim lokalitetima, Srbija ima i opasnu konkurenciju u "komšiluku", koja dominira na svetskoj sceni.

Euronews piše o njima, kao i o ostalim evropskim lokacijama koje važe za najtraženije u svetu kinematografije.

Hrvatska

Duga obala Jadrana, crveni krovovi, prelep rustični krajolik, čini Hrvatsku jednom od savršenih zemalja za snimanje filmova.

HBO je u Dubrovniku snimio veliki deo hit serije "Igra prestola", a u Hrvatskoj su snimani i filmovi "Poslednji Džedaji" iz franšize "Ratovi zvezda", kao i "Robin Hud: Početak".

Pixabay

Dubrovnik

Poznata je kontroverza oko snimanja filma "Mama Mia 2" koji je smešten u Grčkoj, a zapravo sniman na hrvatskom ostrvu Vis, što je dovelo do takve pobune grčke javnosti, da je tamošnji ministar kulture bio primoran da podnese ostavku.

Između 2012. i 2019. godine Hrvatska je inkasirala 134 miliona evra od stranih produkcija, a naročito profitabilna bila je prošla godina kada je država zaradila 25,8 miliona evra.

Hrvatska vlada inače daje subvencije za filmadžije u vidu povraćaja novca u iznosu od 25 procenata od uloženih sredstava.

Mađarska

Poslednjih godina Budimpešta važi za jednu od evropskih prestonica u kojima se najčešće snimaju filmovi. Godine 2019. strane produkcije donele su Mađarskoj zaradu od 405 miliona evra, a nakon problematičnog perioda pandemije, rekord je oboren prošle godine, kada je država inkasirala 550 miliona evra od izdavanja lokacija i opreme za snimanje filmova.

Pixabay

Budimpešta

Kako bi podstakli celu stvar, privatni investitori uložili su gotovo milijardu evra u novi superstudio pod nazivom Astra Filmland u Mođorodu, koji bi uskoro mogao da postane jedan od najvećih u Evropi.

Budimpešta važi za savršenu (jeftiniju) zamenu za druge evropske gradove, pa je tako "glumilaa" Pariz, Moskvu i mnoge druge gradove.

U Mađarskoj su snimani i blokbasteri kao što su "Crna udovica" i "Dina", a država filmskim produkcijama pruža povraćaj sredstava u iznosu od trideset procenata od uloženog.

Severna Irska

Severna Irska takođe je dobila na značaju kao filmska lokacija zahvaljujući "Igri prestola". Ta serija doprinela je ekonomiji države sa čak 300 miliona evra, a dobro iskustvo koje je HBO imao, privukao je i producente blokbastera "The Northman" u ovu zemlju.

Pixabay

Severna Irska

Tu su snimane i serije "The Fall", "Derry Girls" i "Line of Duty".

Mančester

London godišnje zaradi 199 miliona evra od iznajmljivanja lokacija filmskim produkcijama, ali ni Mančesteru ne ide loše. 

Pixabay

Mančester

U tom gradu sniman je "Kapetan Amerika", kao i spinof filmova o "Spajdermenu" - "Morbius", a glumio je i druge gradove u nizu drugih ostvarenja.

Zahvaljujući skladištima iz viktorijanske ere, vetrenjačama, specifičnoj arhitekturi i uskim ulicama, Mančester se izdvojio kao jedan od najboljih filmskih gradova u poslednjih nekoliko decenija.

Komentari (0)

Kultura