Aktuelno iz kulture

Nikola Rakočević: Tema filma "Heroji Halijarda" je važna za sve nas

Komentari

Autor: Tanjug

03/10/2023

-

10:40

Nikola Rakočević: Tema filma "Heroji Halijarda" je važna za sve nas
Nikola Rakočević: Tema filma "Heroji Halijarda" je važna za sve nas - Copyright Tanjug/Jadranka Ilić

veličina teksta

Aa Aa

Glumac Nikola Rakočević tumači jednu od glavnih uloga u filmu "Heroji Halijarda", čija je premijera 10. oktobra u MTS dvorani.

Rakočević je rekao da u filmu reditelja Radoša Bajića srpskog seljaka koji je u četnicima, čiji je mlađi brat u partizanima, a najmlađi se lomi na koju će stranu.

"To je naš usud, to se nama dešavalo. Toliko porodica ima tu priču o podeljenim stranama i na vrlo interesantan način je tretirano kroz ovaj film", istakao je glumac. 

On objašnjava da ga je "Herojima Halijarda" privukao kvalitet scenarija, "koji se bavi isključivo činjenicom da su četnici spašavali američke i engleske pilote".

"To su činjenice, ne može da se oprovrgne tako lako, postoje dokumenti koji to potvrđuju", kaže Rakočević.

Primetivši da postoji dosta predrasuda koje okružuju film, glumac je ocenio da će "mnoge biti razbijene".

"Mislim da je film zaista kvalitetan i dobar, i da je tema jako važna za nas", ocenjuje on.

Tanjug/Jadranka Ilić

 

Upitan kako su glumci izdržali snimanje često po velikim vrućinama, Rakočević je istakao da kostimograf Boris Čakširan kostime nije pravio od čoje, nego od drugih materijala, u kojima nije toliko toplo, a koji su autentični po teksturi.

"S druge strane, kad forsirate konja preko brda u grupi od deset ljudi sa puškom na leđima koja vas udara, vrućina ne predstavlja toliki problem", nasmejao se Rakočević. 

Upitan kako vidi budućnost glume u svetu tehnoloških revolucija i veštačke inteligencije, Rakočević je primetio da uprkos tom "nema karata za pozorišne predstave".

Posle pandemije korone i zabrana okupljanja, u pozorištu je jako teško naći kartu, a Rakočević je samo kao nekoliko primera naveo predstave "Očevi i oci", "Edip" ili "Moj muž".

"Ta vrsta komunikacije ljudima je neophodna i to se tek pojačalo nakon svih ovih događaja. Osetio sam u poslednjih nekoliko meseci gde je pozorište, koliko je važno i koliko je komunikacija neophodna", istakao je glumac.

Tanjug/Jadranka Ilić

 

Prema njegovim rečima, "pozorište se vratilo na svoje mesto" i za njega se ne boji, dok je film mnogo ugroženiji, "ali i on će opstati u nekom svom obliku".

Govoreći o uspehu predstave "Očevi i oci" Narodnog pozorišta, Rakočević je istakao da je "pre svega u pitanju i (pisac Slobodan) Selenić".

"Prva repriza je bila rasprodata i pre nego što smo izbacili prvi plakat. To verovatno ide na konto Selenića. Ali posle se desilo i dalje. Interesovanje je veliko", primetio je Rakočević.

Prema njegovim rečima, predstava privlači i pričom o tri generacije, odnosno postavljenjem pitanja o roditeljstvu, nacionalnom i političkom identitetu.

"To je predstava identiteta. Šta nas definiše, kako nas definiše, koliko se borimo za to i kako može da se napravi greška. To je predstava koja ne ostavlja ljude ravnodušnima", naveo je glumac.

U "Očevima i ocima" glumačka igra je ujednačena, režija Veljka Mićunovića je precizna i "u svim aspektima mnogo stvari radi zajedno".

Komentari (0)

Kultura