Aktuelno iz kulture

Karte za premijeru filma "Heroji Halijarda" u prodaji od 27. septembra

Komentari

Autor: Tanjug

25/09/2023

-

10:39

Karte za premijeru filma "Heroji Halijarda" u prodaji od 27. septembra
Karte za premijeru filma "Heroji Halijarda" u prodaji od 27. septembra - Copyright Contrast Studios

veličina teksta

Aa Aa

Karte za svečanu beogradsku premijeru dugo očekivanog filma Radoša Bajića "Heroji Halijarda", koja je zakazana za 10. oktobar u MTS dvorani, biće puštene u prodaju u sredu, 27. septembra, na blagajni ove kulturne ustanove. 

Posle velike nacionalne premijere, novo domaće kinematografsko ostvarenje, nastalo u produkciji "Contrast Studios-a" i "Telekoma Srbija", kreće 12. oktobra u redovnu bioskopsku distribuciju širom Srbije i regiona.

Ratna drama inspirisana istinitim događajima, "Heroji Halijarda" neispričana je priča o tragici jednog vremena, o herojstvu i beznađu, o prijateljstvu, žrtvovanju i plemenitosti, o ljubavi i dobroti... 

U proleće 1944. godine, u trenutku završnice Drugog svetskog rata, u jednom srpskom selu u toku je najveća pojedinačna akcija spasavanja američkih i savezničkih pilota u istoriji svetskog vazduhoplovstva, poznata kao "Operacija Halijard". 

U pozadini ovog istorijskog događaja odvija se priča o tri brata Jovića i njihovoj porodici, razapetoj između suprotstavljenih ideologija. 

Dok se Mirko bori u odredima Jugoslovenske vojske u otadžbini, Sreten se pridružio partizanima. Ilija, najmlađi muški naslednik koga otac želi da sačuva, rastrzan je između dve strane. 

Saga o njima i njihove individualne tragične sudbine predstavljaju paradigmu srpske nacionalne tragedije, bratoubilaštva i ideoloških raskola, koji ceo jedan narod odvode u sunovrat.

U ovom velikom filmskom delu o patriotizmu i dobročinstvu našeg naroda, ali i o bratoubilaštvu, podelama i raskolima, našlo se skoro stotinu stranih i domaćih glumaca, među kojima: Žarko Laušević, Petar Božović, Nela Mihailović, Radovan Vujović, Nikola Rakočević, Vučić Perović, Milan Vasić, Jovo Maksić, Nina Nešković, Teodora Dragićević, Čubrilo Čupić, Branko Janković, Radoje Čupić, Branislav Lečić, Voja Brajović, Nebojša Dugalić... 

Pored umetnika iz Srbije i regiona, glumačku postavu projekta čine i strani glumci sa engleskog govornog područja: Stiven Mur, Nikola Kent, Pol Kles, Skot Aleksander Jang, Adam Devenport, Karl Varton, Kevin Klark, Pol Marej, Majkl Stoki, Hari Natanijel Epli, Aleks Papke.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Kultura