Aktuelno iz kulture

Kamila Lekberg, jedna od najpoznatijih švedskih književnica, optužena da je koristila usluge pisca iz senke

Komentari

Autor: Guardian

11/10/2023

-

08:52

Kamila Lekberg, jedna od najpoznatijih švedskih književnica, optužena da je koristila usluge pisca iz senke
Kamila Lekberg - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Kamila Lekberg, popularna švedska književnica, čiji su krimi romani čitani širom sveta, optužena je da je koristila pisce iz senke za nekoliko svojih nedavnih dela.

Onlajn magazin "Kvartal" analizirao je knjige Lekberg uz pomoć "stilografskog" alata koji je pronašao sličnost u stilovima u kojima su napisani njeni prvi romani o detektivskom duu Erike Falk i Patrika Hedštroma. Međutim, isti alat je pokazao da su statistički gledano, noviji romani potpuno drugačiji.

Novinari "Kvartala" upotrebili su još jedan forenzički lingvistički alat "JGAAP" zasnovan na veštačkoj inteligenciji, koji je pre deset godina svetu otkrio da se iz pseudonima Roberta Galbrajta ("Zov kukavice") krije autorka knjiga o Hariju Poteru Džoan K. Rouling. Program je primetio sličnosti između novijih romana Lekberg sa delima drugog krimi pisca Paskala Engmana, koji je bio spisateljicin urednik u izdavačkoj kući "Forum".

Sporna dela su "Zlatni kavez" (2019), "Srebrna krila" (2020) i "Žene bez milosti" (2021), piše Guardian.

"Uopšteni zaključak analize podataka ide u prilog teoriji o postojanju pisca iz senke", tvrde u članku u "Kvartalu".

I ranije su postojale glasine da je Lekberg imala pisce iz senke, ali je ona više puta demantovala takve tvrdnje. Sada je na Instagramu napisala da je istraživanje njenih dela podstakao "književni snobizam".

"Kažu da nisam dovoljno dobra 'stilističarka' i da zato, naravno, ne zaslužujem uspeh i tako veliki broj čitalaca. Ono što nedostaje u toj jednačini je da pisac na prvom mestu treba da bude pripovedač", navela je Lekberg.

U ranijoj objavi je napisala da je "mnogo puta otvoreno i javno hvalila Paskala" zato što joj je, kako kaže, pomogao da piše na za nju nov način. 

"To nije nikakva tajna i ja sam u tome očigledno vrlo uspela", dodala je spisateljica.

I Engman je oštro negirao bilo kakve optužbe i za Kvartal rekao: "Avako ko je objavio knjigu, zna da je posao urednika da radi sa tekstom pisca na različite načine. Radi jasnoće, oštro negiram ono što vi insinuirate".

Ipak, tvrdnje objavljene u magazinu pokrenule su širu debatu o izdavaštvu u Švedskoj, a neki kritičari su ocenili da ogromna svetska potražnja za skandinavskim noarom znači da čitaoci ne mogu da očekuju da je svaku reč koju pročitaju napisao autor naveden na koricama.

Međutim, za razliku od autora koji transparentno navode imena saradnika sa kojima rade na knjigama, što praktikuje i najprodavaniji američki pisac Džejms Paterson. 

Komentari (0)

Kultura