Aktuelno iz kulture

Salman Ruždi objavljuje memoare o atentatu koji je preživeo: "Ovo je moj način da na nasilje odgovorim umetnošću"

Komentari

Autor: CNN

12/10/2023

-

09:42

Salman Ruždi objavljuje memoare o atentatu koji je preživeo: "Ovo je moj način da na nasilje odgovorim umetnošću"
Ruždi - Copyright Tanjug/AP/Frank Franklin II

veličina teksta

Aa Aa

Salman Ruždi, indijski književnik, koji je već godinama u izgnanstvu zbog poziva iranskih velikodostojnika Muslimanima da ga ubiju zbog njegovog pisanja, objaviće memoare o atentatu koji je preživeo. 

Ruždijevi memoari "Nož: Meditacije nakon pokušaja ubistva" (Knife: Meditations After an Attempted Murder) biće objavljeni 16. aprila sledeće godine u izdanju Penguin Random House.

"Ovo je za mene bila neophodna knjiga: način da preuzmem kontrolu nad onim što se dogodilo, da na nasilje odgovorim umetnošću", rekao je Ruždi u saopštenju koje je objavio njegov izdavač.

Podsećamo, pisac je napadnut u avgustu 2022. dok je držao predavanje u Njujorku, a od povreda koje je dobio oslepeo je na jedno oko. Takođe otežano koristi jednu ruku, piše CNN.

Tanjug/Random House via AP

 

Napadač, Musliman iz Nju Džerzija, tvrdi da nije kriv za pokušaj ubistva i napad na Ruždija.

Pisac je bio primoran da se skriva skoro 10 godina nakon što su "Satanski stihovi" objavljeni 1988. Glavni lik u romanu osmišljen je po uzoru na proroka Muhameda, što se samo po sebi smatra bogohuljenjem. Štaviše, verzija proroka u romanu se zove Mahund, što je bilo ime koje su koristili hrišćani u srednjem veku da opišu islamskog proroka, kojeg su mnogi smatrali đavolom.

Ruždi je koristio lik Mahunda da dovede u sumnju božanstvenost Kurana na šta su besno reagovali mnogi muslimani.

Pisac je suočen sa pretnjama smrću, a tadašnji iranski vođa, ajatolah Ruholah Homeini, izdao je fetvu - ili dekret - pozivajući na ubistvo Ruždija i dajući nagradu od 3 miliona dolara za glavu pisca.

Fetva je i dalje aktivna, a iako se iranska vlada distancirala od Homeinijevog dekreta, kvazi-zvanična iranska verska fondacija dodala je dodatnih 500.000 dolara nagradi 2012. godine.

Ruždi je rođen u Mumbaju 1947. Pohađao je školu u Engleskoj, a zatim studirao istoriju na Kembridžu. Godine 2007. proglašen je vitezom za zasluge u književnosti.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Kultura