Aktuelno iz kulture

Pisac Salman Ruždi pojavio se u javnosti prvi put posle ranjavanja

Komentari

Autor: Tanjug

19/05/2023

-

12:03

Pisac Salman Ruždi pojavio se u javnosti prvi put posle ranjavanja
Pisac Salman Ruždi pojavio se u javnosti prvi put posle ranjavanja - Copyright Profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Iranski pisac Salman Ruždi se prvi put posle prošlogodišnjeg ranjavanja nenajavljen pojavio u javnosti u četvrtak na godišnjoj gala večeri PEN Amerika u Njujorku, javljaju američki mediji.

"Lepo je vratiti se, nasuprot ne vratiti se, što je postojalo kao mogućnost. Baš mi je drago što se kockica okrenula ovako"; poručio je Ruždi prisutnima u Američkom muzeju prirodne istorije, gde je dočekan ovacijama.

Na Ruždija je islamsko rukovodstvo Irana 1989. godine bacilo fatvu zbog romana "Satanski stihovi", nakon čega decenijama živi pod bezbednosnom zaštitom.

Prošlog avgusta Ruždija je napao nožem mladi islamski ekstremista Hadi Matar na jednoj književnoj večeri u Njujorku, od čega se pisac dugo oporavljao, a trajno je izgubio vid na jednom oku.  

Tanjug/AP Photo/Frank Franklin II

 

"Jednostavno sam mislio da ako treba izabrati pravu stvar za ponovno pojavljivanje onda je to ovo. Biti deo sveta knjiga, borbe protiv cenzure i za ljudska prava", naveo je pisac.

Primivši specijalnu nagradu PEN-a "Centenary Courage Award", Ruždi je, primetno slabijeg glasa nego ranije, noseći naočare sa jednim zatamljenim staklom, istakao da to radi u ime ljudi koji su mu pritekli u pomoć u trenutku  napada. 

"Ja sam bio meta tog dana, ali oni su bili junaci. Hrabrost, tog dana, bila je njihova, i zahvaljujem im se što su mi spasli život. I samo da dodam. Teror nas ne sme terorisati. Nasilje nas ne sme zaustaviti. Borba se nastavlja", poručio je Ruždi.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Kultura