Fokus

Ruždi izgubio vid na jednom oku i ne može da koristi jednu ruku

Komentari

Autor: Tanjug

23/10/2022

-

18:07

Ruždi izgubio vid na jednom oku i ne može da koristi jednu ruku
Ruždi izgubio vid na jednom oku i ne može da koristi jednu ruku - Copyright Tanjug/AP/Grant Pollard, Joshua Goodman

veličina teksta

Aa Aa

Angloindijski romanopisac i esejista Salman Ruždi je izgubio vid na jednom oku i ne može da upotrebljava jednu ruku nakon napada koji je pretrpeo dok se spremao da održi predavanje u američkoj državi Njujork pre dva meseca, potvrdio je njegov agent Endrju Vajli.

Ovaj 75-godišnji pisac, kome su osamdesetih godina prošlog veka iz Irana pretili smrću nakon što je objavljen njegov roman "Satanski stihovi", uboden je nožem u vrat i torzo dok je izlazio na scenu da održi govor o umetničkoj slobodi u Institutu Čautaukva 12. avgusta, preneo je britanski list "Gardijan".

Do sada se nije znao stepen Ruždijevih povreda, ali u intervjuu za španski dnevnik "Pais", Endru Vajli je objasnio koliko je napad bio ozbiljan i promenio život pisca.

"Njegove rane su bile duboke, on je izgubio vid na jednom oku", rekao je Vajli. On je dodao da je imao tri teške rane na vratu.

"Jedna ruka mu je onesposobljena jer su mu presečeni nervi na ruci. I ima još oko 15 rana u grudima i torzou. Dakle, to je bio brutalan napad", istakao je Vajli.

Agent je odbio da kaže da li je Ruždi još u bolnici, istakavši da je najvažnije da će preživeti.

Vajli je, takođe, kazao da su on i Ruždi u prošlosti razgovarali o mogućnosti takvog napada.

"Glavna opasnost sa kojom se suočavao godinama nakon što je izrečena fatva je da ga napadne neko nasumično", rekao je on.

Vajli je naveo da se od toga ne može zaštititi jer je potpuno neočekivano i nelogično.

"Bilo je to kao ubistvo Džona Lenona", naglasio je on.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Svet