Aktuelno iz kulture

Salman Ruždi: Sloboda izražavanja na Zapadu nikada nije bila toliko ugrožena kao danas

Komentari

Autor: Tanjug

17/05/2023

-

10:46

Salman Ruždi: Sloboda izražavanja na Zapadu nikada nije bila toliko ugrožena kao danas
Salman Ruždi: Sloboda izražavanja na Zapadu nikada nije bila toliko ugrožena kao danas - Copyright AP/Rajanish Kakade

veličina teksta

Aa Aa

Pisac Salman Ruždi, koji se još oporavlja od prošlogodišnjih teškog napada islamskog ekstremiste, revoltiranog zbog njegove knjige "Satanski stihovi", upozorava da se zapadne zemlje suočavaju sa najvećim pretnjama slobodi izražavanja i objavljivanja do sada.

"Živimo u trenutku u kojem sloboda izražavanja i sloboda objavljivanja dosad nisu bile toliko ugrožene u zapadnim zemljama", rekao je Ruždi.

On je istakao da je sloboda objavljivanja ujedno i sloboda čitanja i pisanja, "da možete da birate šta želite da čitate, a ne da za to umesto vas odlučuje neko spolja".

Pisac se osvrnuo i na zabranu određenih knjiga u američkim bibliotekama i učionicama, rekavši da je u zapadnim zemljama donedavno postojala prilična sloboda u izdavaštvu.

"Ovo je napad na samu ideju biblioteka. To je prilično alarmantno i toga moramo da budemo vrlo sveni. Protiv toga moramo da se snažno borimo", poručio je Ruždi.

AP/Dave Caulkin

 

Britanski pisac se dugo suočavao sa pretnjama smrću zbog svog romana "Satanski stihovi" iz 1988. godine koji je zabranjen u mnogim zemljama sa većinskom muslimanskom populacijom.

Ruždi je prošle godine napadnut na pozornici u Njujorku kada ga je, tokom obraćanja, nepoznati muškarac više puta izbo nožem.

Pisac je bio primoran da se skriva skoro 10 godina nakon što su "Satanski stihovi" objavljeni 1988. Glavni lik u romanu osmišljen je po uzoru na proroka Muhameda, što se samo po sebi smatra bogohuljenjem. Štaviše, verzija proroka u romanu se zove Mahund, što je bilo ime koje su koristili hrišćani u srednjem veku da opišu islamskog proroka, kojeg su mnogi smatrali đavolom.

Ruždi je koristio lik Mahunda da dovede u sumnju božanstvenost Kurana na šta su besno reagovali mnogi muslimani.

Pisac je suočen sa pretnjama smrću, a tadašnji iranski vođa, ajatolah Ruholah Homeini, izdao je fetvu - ili dekret - pozivajući na ubistvo Ruždija i dajući nagradu od tri miliona dolara za glavu pisca.

Fetva je i dalje aktivna, a iako se iranska vlada distancirala od Homeinijevog dekreta, kvazi-zvanična iranska verska fondacija dodala je dodatnih 500.000 dolara nagradi 2012. godine.

Tanjug AP/Gene J. Puskar

Hadi Matar

U ostvarivanju pretnji islamskih ekstremista najdalje je otišao mladi šitski musliman Hadi Matar (25) koji je u avgustu prošle godine nožem napao Ruždija na okupljanju ljubitelja književnosti u američkoj državi Njujork i naneo mu teške telesne povrede. Ruždi je u napadu izgubio vid na jednom oku, a jedna ruka mu je ostala nepokretna.

Međutim, pisac ni sada nije bezbedan. Štaviše, Fondacija za izvršenje fatvi imama Homeinija ponudila je nagradu Mataru u vidu 1.000 kvadrata (10 ari) obradive zemlje.

"Iskreno smo zahvalni zbog hrabrog čina mladog Amerikanca koji je obradovao muslimane time što je Ruždiju oduzeo vid na jednom oku i onesposobio njegovu ruku," izjavio je Mohamed Esmail Zarej, sekretar Fondacije za izvršenje fatvi imama Homeinija, preneo je ranije Rojters. 

Zarej je rekao da će Fondacija donirati 1.000 kvadrata obradive zemlje napadaču ili njegovim pravnim zastupnicima.

Komentari (0)

Kultura

Porodica sa supermoćima, novi Sajnfildov projekat i Dženifer Lopez u svemiru: Nove serije i filmovi u maju na Netfliksu