Aktuelno iz kulture

Ruždi: Manje-više sam dobro, moj terapeut ima mnogo posla

Komentari

Autor: Tanjug

12/07/2023

-

18:50

Ruždi: Manje-više sam dobro, moj terapeut ima mnogo posla
Tanjug/AP Photo/Frank Franklin II - Copyright Tanjug/AP Photo/Frank Franklin II

veličina teksta

Aa Aa

Britanski pisac Salman Ruždi je rekao da se "manje-više" oseća dobro, skoro godinu dana nakon što je napadnut nožem u Njujorku, ali je dodao da ima "lude snove".

"Imam veoma dobrog terapeuta koji ima mnogo posla", rekao je Ruždi (76) za BBC i dodao da i dalje ne zna da li će pristati da se ponovo pojavi na nekom javnom događaju koji nije "kontrolisan".

On je naveo da o skoro fatalnom incidentu trenutno piše knjigu koja će imati "nekoliko stotina stranica".

"Dok se ne pozabavim time, teško je bilo šta drugo shvatiti ozbiljno", rekao je Ruždi.

Pisac je dodao da u SAD u određenim prilikama, angažuje privatno obezbeđenje, dok u Velikoj Britaniji i dalje ima "državnu zaštitu".

"Pisci nemaju veliku moć. Mi nemamo vojske. Ono što imamo je sposobnost da pišemo o svetu", rekao je on.

Ruždi je naveo da se svet dramatično promenio od objavljivanja  njegovog romana "Satanski stihovi" 1988. godine, ali je istakao da radikalizacija vere i dalje predstavlja pretnju za društvo.

"Morate da pravite razliku između privatne vere pojedinaca, što se nas zapravo ne tiče, i politizacije bilo koje religije", poručio je Ruždi.

Tanjug AP/Gene J. Puskar

 

On je dodao da nikada nije bio religiozan, ali "ako ima ljudi kojima je to potrebno, to je njihova stvar".

"Međutim, kada se politizuje, postaje svačija stvar, kao i sva politička pitanja. Mislim da samo moramo da budemo jasni u vezi sa tom razlikom", naveo je Ruždi, poručivši da osoba koja izabere nasilje nije predstavnik verske zajednice kojoj pripada, već je predstavnik nasilja i "prema njoj se mora postupati na taj način".

U intervjuu za BBC, Ruždi je odao počast piscu Milanu Kunderi koji je danas preminuo u 95. godini.

Tanjug/AP Photo/Frank Franklin II

 

"Razmišljao sam o njemu. On govori o smehu, kao o načinu suočavanja sa zverstvima. Naravno, u njegovom slučaju, zverstvo na koje misli je komunizam. Međutim, mislim da to nije loš savet", rekao je britanski pisac.

Prošlog avgusta, Ruždi je proveo šest nedelja u bolnici nakon što je 10 puta izboden nožem na sceni tokom događaja u Njujorku. Zbog napada ima oštećenu jetru, izgubio je vid na jedno oko i paralizovana mu je šaka usled oštećenja nerava.

Osumnjičeni Hadi Matar, koji je optužen za ubistvo u pokušaju, izjasnio se da nije kriv, ali je zadržan u pritvoru.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Kultura