Aktuelno iz kulture

Predstava "Što na podu spavaš" apsolutni pobednik Joakimfesta u Kragujevcu

Komentari

Autor: Tanjug

17/10/2023

-

15:04

Predstava "Što na podu spavaš" apsolutni pobednik Joakimfesta u Kragujevcu
Predstava "Što na podu spavaš" apsolutni pobednik Joakimfesta u Kragujevcu - Copyright Marija Erdelji/SNP

veličina teksta

Aa Aa

Predstava "Što na podu spavaš" Darka Cvijetića, u režiji Kokana Mladenovića, apsolutni je pobednik 18. izdanja festivala "Joakimfest" u Kragujevcu, prema odluci žirija, saopštila je direkcija ove manifestacije na svom sajtu i društvenim mrežama.  

Žiri 18. Međunarodnog pozorišnog festivala "Joakimfest" radio je u sledećem sastavu: Željko Hubač – dramski pisac (Srbija), predsednik žirija, Dušanka Stojanović Glid – prvakinja drame Narodnog pozorišta u Beogradu (Srbija) i Jelena Žugić – prvakinja drame Dramskog teatra Skoplje (Severna Makedonija).  

Predstave u selekciji su igrane u Knjaževsko-srpskom teatru u Kragujevcu.  

Stručni žiri je saopštio da se Gran-pri "Joakim Vujić" za najbolju predstavu u celini dodeljuje predstavi  "Što na podu spavaš" prema istoimenom romanu Darka Cvijetića, u režiji Kokana Mladenovića, u koprodukciji Srpskog narodnog pozorišta iz Novog Sada, Gradskog dramskog kazališta "Gavela" iz Zagreba, Narodnog pozorišta Sarajevo i Festivala MESS. 

Specijalna nagrada Grada Kragujevca dodeljuje se Kokanu Mladenoviću, reditelju iste predstave "Što na podu spavaš".  

"Ova predstava je svojevrsni nastavak Mladenovićevog upornog i hrabrog neodustajanja od teme ratnih trauma ovih prostora, ali i preispitivanja, pre svega na planu forme, sopstvenog rediteljskog stila, kojim on insistira da kroz pozorišni čin, suočavanjem sa istinom žrtve, angažuje gledaoca u smeru otklona od zla koje je u jednom trenutku naših balkanskih života dalo prednost nacionalnom nad ljudskim", stoji u obrazloženju žirija.  

Marija Erdelji/SNP

Iz predstave "Što na podu spavaš"

Dalje se navodi u odluci za nagradu da je komad "Što na podu spavaš"  u estetsko-likovnom smislu precizno kodifikovana predstava, sa tačnom muzičkom temom, a odlikuje je i izuzetna, znakovno precizna igra nadahnutih glumaca, što sveukupno ovu produkciju čini jednom od najboljih rezultata regionalnog teatarskog života u prethodnom periodu. 

Takođe, predstava i reditelja Kokana Mladenovića stavlja u fokus kao autora, što žiri ovog festivala ima potrebu da istakne, dodeljujući mu Specijalnu nagradu Grada Kragujevca za režiju projekta "Što na podu spavaš". 

Žiri publike 18. Međunarodnog pozorišnog festivala "Joakimfest"  u sastavu - Slavica Matović, Bogdan Živanović i Dušan Matović dodeljuje Nagradu žirija publike takođe za najbolju predstavu festivala - "Što na podu spavaš".  

Dakle tri nagrade sve je odnela predstava "Što na podu spavaš".  

Iako su kragujevačkoj publici sve predstave sa ovogodišnjeg Joakimfesta bile ujednačenog kvaliteta, najjači utisak je ostavila ipak predstava "Što na podu spavaš" u režiji Kokana Mladenovića, po tekstu Darka Cvijetića koji i igra samog sebe u ovom komadu.  

"Publika se zahvaljuje Knjaževsko-srpskom teatru na ukazanoj mogućnosti da se njen glas čuje i vrednuje. To i jeste smisao teatra i verujemo da će se tako jedno drugom približiti, a sve u nadi da će taj živi kontakt između scene i partera doneti neki bolji svet", poručuju iz žirija publike.  

Zanimljivo je da je u konkurenciji ovog festivala bila i druga predstava Kokana Mladenovića – "Bilo jednom na Brijunima" – autorski projekat u kome potpisuje dramu i režiju, u produkciji Bitef teatra i Centra za kulturu Svilajnac.  

Komentari (0)

Kultura