Aktuelno iz kulture

"Riznica univerzalnog malograđanskog duha": Narodno pozorište u Prištini gostuje u Beogradu s komedijom "Kasica prasica"

Komentari

Autor: Tanjug

18/10/2023

-

13:58

"Riznica univerzalnog malograđanskog duha": Narodno pozorište u Prištini gostuje u Beogradu s komedijom "Kasica prasica"
"Riznica univerzalnog malograđanskog duha": Narodno pozorište u Prištini gostuje u Beogradu s komedijom "Kasica prasica" - Copyright Promo

veličina teksta

Aa Aa

Narodno pozorište u Prištini, gostovaće 21. oktobra na Sceni "Raša Plaović" (20.30h) Narodnog pozorišta u Beogradu s komedijom "Kasica prasica", po tekstu Ežena Labiša, u režiji Ksenije Krnajski. 

Komad se igra u prevodu Danila Kiša koji je bravurozno pretočio francuski tekst u srpski idiom otkrivajući pravu riznicu univerzalnog malorađanskog duha. 

"Labiš je u ovom vodvilju iz 1864. godine sočno i duhovito isheklao likove koje glumci i sto pedeset godina kasnije sa uzbuđenjem igraju na scenama širom sveta, a publika se smeje malograđanštini, neobrazovanosti, mitomaniji i sebičluku, baš kao da je to o tamo nekima, a ne o ovde, nama. Grupa zgubidana, dovoljno lukavih da žive od tuđeg rada, živi u malom mestu i kao glavni društveni događaj imaju igranje karata subotom. Skupljaju novac od uloga i premije i planiraju da sa njim učine nešto krupno od opšte koristi. To krupno se, kad se novac izbroji, pretvori u gomilu sitnih interesa. Jel vam poznato to iz naše društveno-političke stvarnosti", pita se rediteljka Ksenija Krnajski.

U glumačkoj podeli su Bojan Stojčetović, Aleksandra Cucić, Milica Burazer, Branko Babović, Nemanja Janičić, Tamara Tomanović, Nikola Stanković, Rade Maričić, Jelena Orlović, Nikola Đorđević i Nebojša Đorđević.

Umetnički tim čine i Goran Stojčetović, koji je uz Kseniju Krnajski radio scenografiju, Selena Orb koja je kreirala kostime, Vladimir Petričević je potpisao muziku, Isidora Stanišić scenski pokret, a Radomir Stamenković dizajn svetla.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Kultura