Aktuelno iz kulture

Pesma koja je Britni Spirs upisala u istoriju pop muzike: Četvrt veka hita "Baby One More Time"

Komentari

Autor: Euronews

23/10/2023

-

20:08

Pesma koja je Britni Spirs upisala u istoriju pop muzike: Četvrt veka hita "Baby One More Time"
Pesma koja je Britni Spirs upisala u istoriju pop muzike: Četvrt veka hita "Baby One More Time" - Copyright Printscreen YouTube/Britney Spears

veličina teksta

Aa Aa

Na današnji dan, 23. oktobra 1998. Britni Spirs objavila je svoj prvi singl - "Baby One More Time" i upisana u istoriju pop muzike.

Pevačica koju će mediji i javnost kasnije znati kao "pop princezu", imala je tada 16 godina i svojim hitovima obeležila kraj devedesetih, u vreme kada su na sceni dominirali boj-bendovi i  balade, kakve su pevale Vitni Hjuston, Maraja Keri i Selin Dion.

U čast važne godišnjice u karijeri Britni Spirs, Euronews predstavlja četiri važne činjenice o jednom od njenih najvećih hitova:

Mnogi su odbili da snime tu pesmu

Spears je snimila "Baby One More Time" u maju 1998. godine, nakon što je potpisala ugovor sa kućom "Jive Records". Bio je to prvi singl sa istoimenog albuma i odmah je stekao trostruki platinasti status i sa deset miliona primeraka, postao jedan od najprodavanijih singlova svih vremena. 

Ali da li ste znali da su pesmu navodno prethodno odbili The Backstreet Boys, TLC i Robyn pre nego što je došla u ruke Britni Spirs? 

TLC su svojevremeno objasnili da su je odbili zbog "hit me" u refrenu, što može da se interpretira kao "udari me", ali je švedski tekstopisac Maks Martin, autor pesme, objasnio da se to odnosilo na "pozovi me".

Kritike na račun spota

Spot za pesmu "Hit Me Baby One More Time" snimljen je u Srednjoj školi "Venis", istoj školi u kojoj je sniman "Brilijantin" i stekao je kultni status.

Printscreen YouTube/Britney Spears

 

Međutim, u to vreme, našao se na žestokom udaru puritanaca, koji su smatrali da prizor Britninog golog stomaka u školskom hodniku može da pokvari američku omladinu.

Jedan od najvećih hitova top lista

Omladinu možda nije pokvario, ali je singl ostavio dubok trag u istoriji top lista.

Osim toga što je prodat u 10 miliona primeraka, to je i najveći Britnin hit koji je 32 nedelje proveo na vrhu lista slušanosti. 

Takođe je 2000. upisan u Ginisovu knjigu rekorda kao najbrže prodavan singl na prvom mestu britanske top liste neke tinejdžerske zvezde.

Dvadeset i pet "beba"

Ako vas je zanimalo koliko puta Britni u pesmi kaže "Baby", novinar Euronews-a je brojao umesto vas. 

Ispostavilo se da se reč "Baby" u ovom hitu ponavlja tačno 25 puta.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Kultura