Aktuelno iz kulture

Ljubavi i tragedije u Pojasu Gaze: Devet filmova i serija za bolje razumevanje konflikta između Izraela i Palestine

Komentari

Autor: Euronews

28/10/2023

-

12:37

Ljubavi i tragedije u Pojasu Gaze: Devet filmova i serija za bolje razumevanje konflikta između Izraela i Palestine
Ljubavi i tragedije u Pojasu Gaze: Devet filmova i serija za bolje razumevanje konflikta između Izraela i Palestine - Copyright Prinskrin/Youtube/Rotten Tomatoes Trailers,Sony Pictures Classics,Samuel Goldwyn Films

veličina teksta

Aa Aa

"Filmovi su kao mašine koje generišu empatiju", rekao je jednom filmski kritičar Robert Ebert. Zato su često glavni posrednici u prevođenju složenih političkih i društvenih tema u umetnički jezik, razumljiv široj publici.

U jeku sukoba Izraela i Palestine, Euronews sastavio je listu filmova i serija koji prikazuju prilike na Bliskom istoku iz različitih perspektiva.

"Raj na zemlji" (Paradise Now, 2005)

"Raj na zemlji" je psihološka drama koja prati dvojicu Palestinaca Saida i Kaleda, koji se pripremaju za samoubilački napad na Izrael. Njihovi motivi nisu religijski niti politički i ni u jednom trenutku u filmu ih ne vidimo kao fanatike.

To su dvojica prijatelja, koji jednostavno provode svoje poslednje dane zajedno. Međutim, kada bivaju razdvojeni u blizini granice sa Izraelom, a njihov plan razotkriven, počinju da preispituju svoje odluke.

"Raj na zemlji" režirao je palestinsko-holandski reditelj Hani Abu-Asad i pruža jedinstven pogled na Bliski istok i to na nijansiran, napet i često dirljiv način. Film nije lak za gledanje, ali umesto moralne osude, omogućava gledaocima da preispitaju svoja stanovišta.

Film je osvojio Zlatni globus za najbolji strani film i postao prvi palestinski film nominovan za Oskara.

Abu-Asad je takođe režirao film "Omar" o palestinskom pekaru koji prelazi granicu na Zapadnoj obali kako bi posetio ženu kojom namerava da se oženi. Romansa se ubrzo pretvara u krimi dramu, koja će vam sigurno držati pažnju.

"Valcer sa Baširom" (Waltz with Bashir, 2008)

Animirana ratna dokumentarna drama koju je napisao Ari Folman predstavlja njegovu potragu za potisnutim sećanjima na Libanski rat u kom je učestvovao tokom 1982. godine.

Film istražuje besmisao ratovanja i predstavlja iskaz o traumi i konfliktu.

Inovativni pristup temi preko animacija Dejvida Polonskog čini "Valcer sa Baširom" uzbudljivim filmom koji prkosi svim konvencijama.

Osvojio je Zlatni globus za najbolji strani film i postao prvi animirani film koji je dobio nominaciju za Oskara za najbolji strani film. U prilog mu ide i izvanredna muzika koju je komponovao Maks Ričer i za nju osvojio Evropsku filmsku nagradu.

"Limunovo drvo" (Lemon Tree, 2008)

Salma, udovica iz palestinskog sela, živi od svoje plantaže limuna koja se nalazi uz samu liniju razgraničenja na Zapadnoj obali. Kada se u susedno imanje na izraelskoj strani useli tamošnji ministar odbrane, traži od Salme da poseče stabla od kojih živi, jer bi među njima mogli da se skrivaju teroristi.

Žena odbija da se povinuje i angažuje advokata, koji njen slučaj donosi pred Vrhovni sud i privlači međunarodnu pažnju.

"Limunovo drvo" režirao je izraelski reditelj Eran Riklis i istovremeno je moderna verzija starozavetne priče o Kralju Izraela koji zavidi svom bližnjem na njegovom vinogradu.

U srcu filma je ljudska priča koja prikazuje podelu i mada nije dobila istu pažnju kao "Valcer za Bašira" (inače, objavlje iste godine), vredan je gledanja, naročito zbog toga što je glavna uloga poverena izvanrednoj Hijam Abas.

"Pet slomljenih kamera" (5 Broken Cameras, 2011)

Dokumentarac Emada Burnata i Gaja Davidija predstavlja intimne beleške o nenasilnom otporu akcijama izraelske vojske.

Tokom petogodišnjeg perioda Burnat je snimao haotične scene ispred svoje kuće i to porodičnom video kamerom i stvorio amaterski dokumentarac koji pruža lični uvid u život na Zapadnoj obali.

"Snimam da se izlečim. Znam da bi mogli da mi pokucaju na vrata u svakom trenutku, ali samo nastavljam da snimam. To mi pomaže da se suočim sa životom. I preživim", kaže Burnat.

"Pet slomljenih kamera" je ključno delo političkog i filmskog aktivizma. Takođe nudi svedočanstvo iz prve ruke o preživljavanju u raseljeništvu.

"Čuvari" (The Gatekeepers, 2012)

Šest bivših šefova Izraelske tajne službe Šin Bet, prvi put je otkrilo javnosti pojedinosti vezane za njihove aktivnosti i odluke.

"Čuvari" u režiji izraelskog reditelja Drora Moreha kombinuje arhivske snime i kompjutersku animaciju uz intervjue i podeljen je u sedam segmenata koji se bave značajnom ulogom tajne službe u Šestodnevnom ratu i okupaciji palestinskih teritorija, Sporazumom iz Osla, jevrejskim terorizom i mnogim drugim temama.

Reditelj je bio inspirisan Oskarom nagrađenim dokumentarcem "Magla rata" Erola Morisa i predstavlja brutalno iskrenu lekciju iz istorije o onima koji orkestriraju nasiljem.

"Fauda" (2015-)

Popularna Netfliksova serija "Fauda", koja će dobiti i svoju petu sezonu, predstavlja izmišljene likove i zaplete, ali je inspirisana stvarnim događajima. Ona prati elitnu jedinicu po ugledu na stvarni izraelski tajni odred "Duvdevan" u njihovoj neprestanoj borbi protiv terorizma.

Tvorac serije Lior Raz bio je u službi bezbednosti 23 godine i služio se znanjima iz prve ruke da oslika tešku političku situaciju između Izraela i Palestine. 

"Fauda", što na arapskom znači "haos", je lozinka koju koriste tajne izraelske snage, kada je njihova misija ugrožena i signal je za momentalno povlačenje. 

Kao što je prikazano u seriji, vojnici i oficiri jedinice često plaćaju visoku psihološku i fizičku cenu za živote pod velikim stresom koji žive.

Kao i u stvarnom životu, mnogi pripadnici takvih snaga često pate od post-traumatskog stres sindroma. Tragično, posvećenost odbrani otadžbine odražava se i na porodični život. 

"Fauda" tako pruža ljudski pogled na ove konflikte. Ipak, Palestinci nisu bili zadovoljni načinom na koji su prikazani u ovoj seriji, pa su snimili svoj odgovor u vidu serije "Fist of the Free" slične tematike.

"Fokstrot" (Foxtrot, 2017)

Samjuel Maoz predstavio je premijerno svoj film "Fokstrot" na Filmskom festivalu u Veneciji, gde je dobio nagradu žirija "Srebrni lav".

Reč je o filmskom triptihu koji prikazuje tragičnu smrt vojnika iz više perspektiva.

Njegovi delići se polako sklapaju, a konačna slika je vrlo bolna i otrežnjujuća kritika rata.

Pošto je u filmu prikazano i prikrivanje smrti četvorice arapskih mladića, film nije bio s dobrodošlicom dočekan u Izraelu.

"Gaza Mon Amour" (2020)

 Palestinski kandidat za Oskara za najbolji strani film prošle godine bio je "Gaza Mon Amour" Tarzana i Araba Nasera, koji govori o Isi, 60-godišnjem ribaru iz Gaze, koji nikada nije imao hrabrosti da kaže Siham da je zaljubljen u nju.

Kada se u njegovu ribarsku mrežu uhvati glava statue grčkog boga Apolona, Isa konačno poveruje da za njega možda ipak ima sreće. Međutim, problemi nastaju kada lokalne vlasti otkriju da u kući drži komad antičkog artefakta.

"Gaza Mon Amur" je mnogo vedriji film od ostalih na ovoj listi, ali ipak uspeva da prikaže težak život u Pojasu Gaze. 

"The Viewing Booth" (2020)

Izraelski reditelj Ranan Aleksandrovic je za potrebe ovog filma skupio onlajn video snimke koji prikazuju surovu realnost života Palestinaca pod izraelskom vojskom. Njih je zatim pokazao američkim studentima i snimio njihove reakcije, s fokusom na Maju Levi, koja svim srcem stoji uz Izrael.

Šest meseci kasnije, Aleksandrovic je poziva da gleda još snimaka, ovog puta, snimke njenih komentara dok je gledala slike okupacije. 

Film je slojevit prikaz toga kako ljudi stvaraju sisteme uverenja i prevazilaze sopstvene predrasude, što može biti naročito značajno u eri širenja dezinformacija.

Komentari (0)

Kultura