Aktuelno iz kulture

Knjiga srpskog ambasadora u Atini objavljena na grčkom jeziku osvaja srca grčkih čitalaca

Komentari

Autor: Euronews Srbija

31/10/2023

-

14:01

Knjiga srpskog ambasadora u Atini objavljena na grčkom jeziku osvaja srca grčkih čitalaca
Knjiga srpskog ambasadora u Atini objavljena na grčkom jeziku osvaja srca grčkih čitalaca - Copyright Promo

veličina teksta

Aa Aa

Veliki broj grčkih medija objavio je vest da je prva knjiga o savremenoj istoriji Grčke aktuelnog srpskog ambasadora u Grčkoj Dušana Spasojevića, koja je na srpskom jeziku izašla 2021. godine, postigla veliki publicitet i izdavački uspeh. Knjiga je na grčkom jeziku nedavno objavljena u izdanju „Kastanjotisa”, jedne od najstarijih i najuglednijih izdavačkih kuća u Grčkoj, pod naslovom "Grčka: Rat za nezavisnost, stvaranje države i preporod nacije".

Grčki mediji ističu da je knjiga Dušana Spasojevića prvo naučno delo u kome je borba za oslobođenje i nezavisnost Grčke zabeležena i sagledana kroz širu prizmu Balkana. Naglašavaju da je od posebnog značaja činjenica da se kroz istu prizmu prvi put grčkoj publici dočaravaju teški uslovi osmanskog jarma pod kojima se razvijao i širio grčki nacionalni oslobodilački pokret, dodajući da autor događaje opisuju kroz različite percepcije, planove i interese njihovih protagonista, ali i evropskih ideologa i političara.

FoNet/Privatna arhiva

Dušan Spasojević

Za autora knjige grčki mediji kažu da je "jedan od najznačajnijih grkoljuba našeg vremena“, koji je svojom knjigom "pod lupu“ stavio suprotstavljene odnose velikih sila i njihovih politika prema rešavanju balkanskog pitanja, i na dubinski način analizirao povezanost, uticaje, ali i različite puteve između srpskih i grčkih pokreta za oslobođenje.

"Autor“, prenose grčki mediji, "precizno, strastveno i tečno, uranja u prošlost, a istovremeno na svakoj stranici nenametljivo provlači centralnu nit svog poduhvata, sa ciljem da što sveobuhvatnije i pravednije razume nacionalni karakter i kolektivni identitet Grka savremenog doba".

Odnosi pobunjenih Grka sa pravoslavnim stanovništvom Balkana, oružani ustanci Srba koji su im prethodili, ali i značajna uloga Krita, čine sliku koju čitaocu prenosi Dušan Spasojević, a koja dva veka kasnije, poput ogledala, reflektuje istorijsko nasleđe celog našeg regiona.

Predgovor za knjigu ambasadora Spasojevića napisala su trojica najuglednijih grčkih i srpskih istoričara: Jakovos Mihailidis, profesor novije i savremene istorije na Aristotelovom univerzitetu u Solunu, pokojni Spiridon Sfetas, profesor novije i savremene istorije Balkana Aristotelovog univerziteta u Solunu i Milan Ristović, profesor Beogradskog univerziteta.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Kultura