Aktuelno iz kulture

Kineski grad Vejfang na nogama ispratio Beogradsku filharmoniju, sledi nastup u Pekingu

Komentari

Autor: Tanjug

12/11/2023

-

19:27

Kineski grad Vejfang na nogama ispratio Beogradsku filharmoniju, sledi nastup u Pekingu
Kineski grad Vejfang na nogama ispratio Beogradsku filharmoniju, sledi nastup u Pekingu - Copyright Tanjug/Beogradska filhamonija/Nada Pleskonjić

veličina teksta

Aa Aa

Beogradska filhamonija je zajedno sa maestrom Nemeom Jarvijem nastupila u Velikom teatru kineskog grada Vejfanga i sa velikim uspehom održala drugi koncert u okviru kineske turneje, saopšteno je iz Filharmonije. 

Tanjug/Beogradska filhamonija/Nada Pleskonjić

 

Na drugom koncertu u okviru turneje po Kini, orkestru se pridružio solista na klarinetu Toni Šen, a na repertoaru su bile kompozicije Verdija, Mocarta i Čajkovskog. 

Na drugoj stanici turneje po Kini, Beogradska filharmonija je ponovo ispraćena ovacijama u dvorani Velikog teatra Vejfanga.

Nastup je otvorila Verdijeva uvertira iz opere "Moć sudbine" nakon koje je nastupio Toni Šen uz Mocartov Koncert za klarinet i orkestar. 

Talenat mladog klarinetiste otkriće je Zubina Mehte zahvaljujući kome je započela njegova karijera, navodi se u saopštenju Filharmonije i dodaje da ovaj američki "đak" poreklom iz Kine, već beleži brojne koncerte sa prominentnim svetskim orkestrima pored redovnih nastupa sa kineskim anasamblima.

Tanjug/Beogradska filhamonija/Nada Pleskonjić

 

Finale filharmonijskog nastupa u Vejfangu bilo je uz Čajkovskog i njegovu Četvrtu simfonuju, visoko rangiranu na top listi favorita među filharmoničarima, čije je izvođenje krunisano ovacijama. 

Kao i na prethodnom koncertu u Sijanu, publika je uporno tražila dirigenta Jarvija i Filharmoniju na bis, te je orkestar ponovo odsvirao čak tri kompozicije, dodaje se u saopštenju. 

Sada već očekivana reakcija slušalaca usledila je sa prvim taktovima omiljene kineske numere "Moja domovina". Publika je zapevala uz orkestar i nagradila izvođenje, aplaudirajući i skandirajući na nogama. 

Tanjug/Beogradska filhamonija/Nada Pleskonjić

 

Zajednički uspeh posebno raduje Zubina Mehtu koji pomno prati turneju, pa je u video poruci poželeo svima sreću na narednom koncertu u Pekingu uz čestitke na uspešnom startu.

''Čuo sam za sjajan uspeh nakon prvog koncerta i veoma sam srećan što sve ide tako dobro. Veoma mi je žao što nisam sa svima vama, bog vas blagoslovio", poručio je Mehta.

Isto kao u Sijanu, koncertu Beogradske filharmonije prisustvovali su čelnici grada Vejfanga i predstavnici Opštinskog biroa za kulturu i turizam. 

Filharmonija nastavlja put za Peking gde je očekuje veliki izazov - nastup u jednoj od najčuvenijih koncertnih dvorana sveta, u Nacionalnom centru za izvođačku umetnost zajedno sa violinistom Đovanijem Zanonom.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Kultura