Aktuelno iz kulture

"Nikada se nije predavala sili i mraku": Njegoševa nagrada za 2023. godinu posthumno pripala Dubravki Ugrešić

Komentari

Autor: Tanjug

14/11/2023

-

09:51

"Nikada se nije predavala sili i mraku": Njegoševa nagrada za 2023. godinu posthumno pripala Dubravki Ugrešić
"Nikada se nije predavala sili i mraku": Njegoševa nagrada za 2023. godinu posthumno pripala Dubravki Ugrešić - Copyright Prinskrin/Youtube/OU Outreach Video & Media Services

veličina teksta

Aa Aa

Njegoševa nagrada za 2023. godinu, koju je posthumno dobila književnica, naučnica i publicistkinja Dubravka Ugrešić, svečano je uručena na Cetinju Petru Milatu, predstavniku Fondacije "Dubravka Ugrešić".

Predsednik Crne Gore Jakov Milatović rekao je da je Ugrešić svojim talentom, prskosom, vedrinom, duhom slobode i nepristajanja ispisala najlepše stranice u najmračnije doba.

"Ona je bila glas budućnosti u vreme kada su mnogi vukli region i ljude u prošlost. Nikada se nije predavala sili i mraku. Bila je hrabrija od mnogih koji su se predstavljali kao veliki junaci", poručio je Milatović na svečanosti povodom dodele Njegoševe nagrade u Vladinom domu na Cetinju.

On je naveo da je u šezdesetogodišnjoj tradiciji Negoševe nagrade, tek drugi put žena laureat, nakon velike pesnikinje Desanke Maksimović.

Milatović je dodao da je Ugrešić svojom voljom odbacila nametnute identitetske odrednice koje su ograničavale njen opus unutar jednog kolektiva, borila se i izborila za svoje pravo da bude poznata samo po svom imenu i delu.

"Zahvaljujući izuzetnom spisateljskom daru, ali i enciklopedijskom poznavanju istorije i teorije književnosti, izgradila je jedinstvenu poetiku i stil koji odlikuje razigranost, duhovitost, modernost, ali i kritički pristup", rekao je predsednik Crne Gore, kako je saopšteno iz njegovog kabineta.

Kako je naveo, Njegoševo književno nasleđe je najveći duhovni kapital i kulturna vrednost sa kojom se Crna Gora predstavlja svetu.

Komentari (0)

Kultura