Aktuelno iz kulture

Trijumf Beogradske filharmonije u Pekingu: Ovacije u kineskoj prestonici, na redu je Šangaj

Komentari

Autor: Tanjug

14/11/2023

-

22:20

Trijumf Beogradske filharmonije u Pekingu: Ovacije u kineskoj prestonici, na redu je Šangaj
Trijumf Beogradske filharmonije u Pekingu - Copyright Tanjug/Beogradska filhamonija/Nada Pleskonjić

veličina teksta

Aa Aa

Beogradska filharmonija je zajedno sa maestrom Nemeom Jarvijem održala koncert za pamćenje u dvorani Nacionalnog centra za izvođačku umetnost u Pekingu. 

Tanjug/Beogradska filhamonija/Nada Pleskonjić

 

U jednoj od najznačajnijih dvorana sveta, Filharmonija je ispraćena desetominutnim stajaćim ovacijama nakon izvođenja kompozicija Verdija, Čajkovskog i Berlioza.

Treći koncert na kineskoj turneji Beogradske filharmonije, bio je pravi trijumf u jednom od najrenomiranijih muzičkih centara sveta, ujedno i najvećem u celoj Aziji, u dvorani koja prima 1.800 ljudi. 

Publika je na nogama ispratila Beogradsku filharmoniju i dirigenta Nemea Jarvija nakon maestralnog izvođenja Verdijeve uvertire iz opere „Moć sudbine“, Berliozove „Fantastične simfonije“, a kao solista u Violinskom koncertu Čajkovskog se pridružio mladi Đovani Zanon.

Kao i na prethodnim koncertima u Sijanu i Vejfangu, publika u Pekingu nije dala Filharmoniji da ode sa bine dok nije odsvirala sva tri bisa. 

Tanjug/Beogradska filhamonija/Nada Pleskonjić

 

Tako je orkestar simbolično spojio dve kulture izvođenjem omiljene kineske numere „Moja domovina“ i „Grlicu“ Stevana Hristića, a gostovanje se završilo u veoma emotivnom i svečanom tonu uz Sibelijusov „Andante festivo“.

Centar za izvođačku umetnost u Pekingu je zdanje izgrađeno 2007. godine i predstavlja spoj moderne arhitekture sa tradicionalnom kineskom kulturom. 

Koncert u Pekingu je ujedno bio centralni događaj prestižnog Međunarodnog orkestarskog foruma koji okuplja menadžmente vodećih orkestara sveta na kome je Beogradska filharmonija bila u centru pažnje. 

Urednice programa Asja Radonjić i Danica Maksimović bile su učesnice panel diskusije na temu Uspostavljanja platformi za intenzivnu saradnju zajedno sa predstavnicima Njujorške filharmonije, Orkestra i hora iz Sijana i Nemačkog simfonijskog orkestra iz Berlina, na kome su predstavile filharmonijske projekte za uspostavljanje i intenziviranje regionalne i međunarodne saradnje.

Nakon koncerta u Pekingu, Beogradska filharmonija će u Šangaju krunisati svoju turneju povodom stogodišnjice orkestra, koncertom koji je zakazan za 17. novembar u Sali Velikog tetara.


 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Kultura