Aktuelno iz kulture

Radovan Vujović za Euronews Srbija: Imao sam privilegiju da od Žarka Lauševića učim o glumi i o tome kako biti čovek

Komentari

Autor: Euronews Srbija

15/11/2023

-

22:54

Euronews

veličina teksta

Aa Aa

Vest o smrti jednog od najvećih srpskih glumaca Žarka Lauševića pogodila je mnoge njegove kolege i prijatelje, među kojima je i Radovan Vujović, koji je poslednjih godina delio kadar sa njim u nekoliko projekata.

Vujović za Euronews Srbija kaže da je "Laušević deo jedne generacije koja polako nestaje".

"To je generacija glumaca koja odrastala, školovala se i formirala se u jednoj drugoj zemlji i drugom sistemu. Ti ljudi i umetnici bili su, kako se to kaže na engleskom, veći od života. Ja sam imao zadovoljstvo i privilegiju da sa njim igram u nekoliko projekat, da budemo direktni partneri i da učim od njega i o glumi i o životu i o tome kako biti čovek", ističe glumac.

Vujović kaže da je Laušević bio na prvom mestu "fenomenalan kolega, fenomenalan drug saradnik i veliki profesionalac". 

"Ja nikad neću zaboraviti svoj prvi susret sa njim, kada smo radili seriju 'Koreni'. Prvog dana zajedničkog snimanja smo imali jednu veliku scenu porodične večere, a veče pre toga Žarko je stigao u Jagodinu i dogovorili smo se da imamo jednu probu i prođemo tu scenu za sutra. Na probi smo bili reditelji Ivan Živković, Igor Đorđević, Žarko i ja", priseća se Vujović u razgovoru za Euronews Srbija.

Contrast Studios/Srđan Stevanović, Contrast Studios

 

Glumac ističe da nikada neće zaboraviti prvi utisak koji je poneo o Žarku sa te probe. 

"Video sam jednu staru školu glume koja se meni jako dopada, filigranski, osmišljen, precizan glumački rad u kome sam samo imao da ga slušam i da ga gledam. Sve što je bilo potrebno da odigram u toj sceni, je iz mene samo izlazilo zahvaljujući njemu. Iako sam bio spreman za to snimanje, ja sam posle te probe još nekoliko sati sam spremao tu scenu u svojoj hotelskoj sobi, da bih mogao da pariram Žarku na taj način", kaže naš sagovornik. 

"Veliki profesionalac"

Jedan od njihovih poslednjih projekata je film "Heroji Halijarda" na čijoj se premijeri Laušević poslednji put pojavio u javnosti na oduševljenje publike i kolega. U tom filmu imali su jednu scenu zajedno.

"Žarko i ja smo se čuli, malo smo razgovarali i on je insistirao da se vidimo i da prođemo tu jednu scenu. Iako je samo jedna, iako nemamo toliko toga, ali je nekako voleo da bude pripremljen i da se posveti onome što radi. Bio odgovoran prema svom poslu i zaista veliki profesionalac, odličan partner i to je nešto što sam ja usvojio kao svoj način rada - da čovek uvek bude apsolutno spreman", kaže glumac.

Kao omiljenu scenu koju su zajedno radili ističe jednu iz serije "Vreme zla".

"Otac i sin pred Drugi svetski rat imaju neku raspravu u njihovoj porodičnoj kući. To neslaganje ideologija i politika se nekako uvek nađe između oca i sina, između generacija u ovom srpskom društvu i nekako mi se dopalo kako smo tu scenu napravili. Taj odnos, te kadrove, tu energiju iz te scene i sa tog dana snimanja je nešto što će meni uvek biti asocijacija na njega", zaključuje Vujović.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Kultura