Aktuelno iz kulture

Majka Andrije Čikića, telentovanog dečaka ubijenog u Ribnikaru: Hrabrila sam ga da se ne boji da ostvari svoje snove

Komentari

Autor: Tanjug

16/11/2023

-

13:34

Majka Andrije Čikića, telentovanog dečaka ubijenog u Ribnikaru: Hrabrila sam ga da se ne boji da ostvari svoje snove
Majka Andrije Čikića, telentovanog dečaka ubijenog u Ribnikaru: Hrabrila sam ga da se ne boji da ostvari svoje snove - Copyright Printscreen YouTube/Andrija Cikic

veličina teksta

Aa Aa

Suzana Stanković Čikić, majka Andrije Čikića koji je 3. maja ubijen u OŠ "Vladislav Ribnikar", govorila je za Tanjug o svom sinu po kom danas naziv nosi nagrada za mlade muzičke talente.

Ona je izjavila da nije bilo potrebe da kao majka i psiholog sina hrabri da se bavi muzikom jer je on, kako je rekla, voleo i živeo muziku.

"Hrabrila sam Andriju da ne treba da se boji da ostvari svoje snove i ciljeve, koji su bili veliki. Vežbali smo malo kako da se kontroliše trema. Kako je rastao, on je shvatao da je konkurencija ozbiljna, da su zahtevi ozbiljni, ali muziku je živeo, umetnost je živeo", istakla je majka Suzana za Tanjug.

Čikić kaže da je od najranijeg detinjstva primetila Andrijin talenat i ljubav prema muzici. Navela je da je voleo da sluša muziku od kada se rodio i da je još u trudnoći stavljala slušalice na stomak kako bi on mogao da sluša.

"Voleo je da se igra instrumentima. Ja sam kao devojka svirala klavijature, suprug gitaru i onda se često zabavljao našim instrumentima, igrali smo se učeći 'Na kraj sela žuta kuća'", kazala je Suzana Stanković Čikić.

Suprug i ona su počeli da obraćaju pažnju na Andrijin talenat za muziku kada su im njihovi prijatelji, koji imaju muzičko obrazovanje, skrenuli pažnju na Andrijin izuzetan dar kada je imao samo tri godine.

Printscreen YouTube/UNA TELEVIZIJA

Suzana Stanković Čikić

"Kada je imao pet godina, prolazili smo pored muzičke škole i ja sam rekla: 'Vidiš Andrija ovo je muzička škola, možda ćeš jednom i ti poželeti da naučiš da sviraš neki instrument', a on je rekao 'Hoću sad', i to je bilo to", prisetila se Čikić.

Ona kaže da je do kraja decembra, u galeriji Kolarčeve zadužbine otvorena izložba Andrijinih fotografija.

"Zapravo, to je delić negovih fotografija. Ja sam praveći izbor sada za ovu postavku shvatila da u samo jednom folderu ima 6.000 fotografija", rekla je Andrijina mama.

Dečak virtuoz

Podsećamo, Andrija Čikić, jedno od devetoro dece koja su život izgubila u masovnom ubistvu u Osnovnoj školi "Vladislav Ribnikar" u Beogradu, bio je multitalentovan dečak, koji je svirao klavir, pisao sastave za takmičenja i bavio se fotografijom.

Rođen je 5. marta 2009. godine u Beogradu i dobitnik je više prvih nagrada na nacionalnim i međunarodnim muzičkim takmičenjima kao i dobitnik specijalne nagrade za izvođenje kompozicije "Burgmuller Etude D-dur" 2019. godine. Bio je član nacionalnog žirija koji je ocenjivao izvođače na Dečkoj pesmi Evrovizije održanoj u novembru 2020. godine. 

Uspesi dečaka virtuoza, za većinu ljudi bili su nepoznanica, ali su nakon masovnog ubistva u Osnovnoj školi "Vladislav Ribnikar", na internetu postali viralni Andrijini snimci klavirskih izvođenja nastali u vreme njegovog učešća u mađarskom televizijskom šou programu "Virtuozi" gde je na audiciji izabran među trideset najboljih predstavnika naše zemlje. 

Tada je pokrenuta peticija da po se ustanovi nagrada za mlade muzičke talente koja će nositi njegovo ime. Finale prvog takmičenja u njegovu čast održano je 14. novembra u Kolarčevoj zadužbini, a nagrade su pripale Marku Živkoviću i Miji Janković.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Kultura