Aktuelno iz kulture

"San Jugoslavije": Muzej 25. maj slavi svoj rođendan otvaranjem multimedijalne izložbe

Komentari

Autor: Tanjug

29/11/2023

-

14:53

"San Jugoslavije": Muzej 25. maj slavi svoj rođendan otvaranjem multimedijalne izložbe
Muzej Jugoslavije - Copyright Tanjug/Jadranka Ilić

veličina teksta

Aa Aa

Muzej Jugoslavije proslavljaće svoj dan od danas 29. novembra do 3. decembra, uz besplatan ulaz za posetioce, najavila je danas direktorka ustanove Neda Knežević.

Govoreći o programu proslave, Knežević je na konferenciji za novinare rekla da će u zgradi Muzeja 25. maj 1. decembra (18:00) biti izveden multimedijalni projekat "San Jugoslavije" Darka Bajića, pre kog će biti uručene zahvalnice saradnicima i darodavcima muzeja.

Prema njenim rečima, centralni deo proslave je izložba "Ježeva kućica - Izmišljanje boljeg sveta“, autorki kustoskinja Mirjane Slavković i Sare Sopić, koja će biti otvorena 2. decembra (18:00), u zgradi Muzeja 25. maja. "Izložba je specifična po mnogo čemu. To je pokretanje nove strateške teme, a vezana je za detinjstvo, odrastanje i decu", navela je Knežević, dodavši da dotiče i važne društvene teme kao što su kesenofobija i mentalno zdravlje.

Iz muzeja su naveli da poema Branka Ćopića "Ježeva kućica“, zauzima posebno mesto u sećanjima na detinjstvo brojnih generacija rođenih u Jugoslaviji, i da je polazeći od nje kreirana izložba čiji je cilj da pokrene dijalog o zajedničkom nematerijalnom kulturnom nasleđu i njegovim potencijalima kako bismo preispitali svoje identitete danas.

Tanjug/Jadranka Ilić

Neda Knežević

Sopić je rekla da su se odlučile da ne koriste posebno pravljene predmete, već one prisutne i dostupne, pa se tako izložba sastoji od kamp kućice, trampoline, vojničkog šatora, starih automobilskih guma, drvenih trupaca i otpiljaka, pored kojih su ispisani Ćopićevi stihovi, na srpskom i engleskom jeziku. Kako je navedeno, prva celina posvećena "Ježevoj kućici“, osmišljena je kao svojevrsna fikcija i realizovana je u saradnji sa decom uzrasta od pet do deset godina iz Beograda, Zagreba i Sarajeva i studentkinjama scenografije Beogradskog univerziteta.

Druga celina izložbe bavi se životom Ćopića, i osmišljena je kao rekreirana soba pisca, sa njegovim radnim stolom, pisaćom mašinom, izborom slika i brojnim dokumentima, među kojima je oproštajna poruka pred samoubistvo.

Pored Kolekcije Muzeja Jugoslavije, najveći deo predmeta pozajmljen je iz Srpske akademije nauka i umetnosti i Zadužbine Branka Ćopića, a izložba pruža i uvid u bogatu arhivu intervjua sa brojnim sagovornicima različitih senzibiliteta, usmerenja i generacija koji su snimljeni tokom pripreme ovog projekta.

U osmišljavanju i realizaciji izložbe učestvovali su i likovni umetnik Siniša Ilić, Ana Dimitrijević i Aleksandar Popović iz umetničkog kolektiva Karkatag, dizajner zvuka Bojan Palikuća, graička dizajnerka Jana Vuković, koordinator projekta Dušan Jevtić i arhitekta Zorica Vesić. Kako je najavljeno, 3. decembar (10:00-14:00) je posvećen tradicionalnom "Porodičnom danu - Put oko sveta" u Starom muzeju.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Kultura