Aktuelno iz kulture

Multimedijalnim događajem obeležen kraj radova na Muzeju Jugoslavije: Impozantna građevina dobila futuristički šarm

Komentari

Autor: Euronews Srbija

09/11/2023

-

12:59

Euronews

veličina teksta

Aa Aa

Multimedijalni događaj "Obnova 2.0" priređen je sinoć povodom završetka poslednje faze radova na zdanju Muzeja 25. maj, centralnoj zgradi kompleksa Muzeja Jugoslavije.

Događaj se sastojao iz dva segmenta, sa kompleksnim animacijama i pokretnom grafikom, koji su nastali korišćenjem same građe Muzeja Jugoslavije. Dok prvi segment potencira zgradu Muzeja kao istaknuti primer arhitekture, estetike, umetnosti i kulture, ali i entuzijazma grupe ljudi da stvaraju građevine koje će postati autentičan svedok duha vremena, drugi prezentuje animirane predmete iz muzejske kolekcije, organizovane u četiri celine, koje predstavljaju četiri muzejska depoa.

Otvaranju obnovljenog muzeja prisustvovala je i ministarka kulture Maja Gojković, koja je najavila da će u narednim danima pokrenuti inicijativu da zgrada Muzeja Jugoslavije bude utvrđena kao spomenik kulture.

 

Remek-delo jugoslovenske škole arhitekture

Muzej 25. maj, arhitekte Mihaila Mike Jankovića, otvoren je 1962. godine. Koncipiran je kao delo visoke moderne i redak je primer total dizajna u arhitekturi Beograda. U integrisanom pristupu oblikovanju lokacije, eksterijera i enterijera, pored arhitekte učestvovali su i drugi eminentni jugoslovenski likovni i primenjeni umetnici. Prvobitna funkcija Muzeja 25. maj od osnivanja do danas nije se promenila – reč je o javnoj ustanovi sa izložbenim prostorom u kojem se organizuju stalne i povremene izložbe. Danas se ubraja u reprezentativnija ostvarenja posleratne jugoslovenske arhitekture i jedan je od ukupno četiri objekta koji se nalaze u kompleksu Muzeja Jugoslavije.

Tanjug/Jadranka Ilić

 

Tokom 2018. godine započet je proces tehničke revitalizacije zgrade Muzeja 25. maj u skladu sa savremenim potrebama i najvišim standardima zaštite originalnog rešenja. Poslednja faza obnove, započeta 2022. i završena u 2023. godini, izvedena je po projektu arhitekte Dejana Todorovića i obuhvatila je radove na restauraciji i konzervaciji fasada i pristupnih platoa. 

Direktorka Muzeja Jugoslavije Neda Knežević je podsetila da su predano radili na obnovi zgrade  u skladu sa savremenim potrebama i najvišim standardima zaštite originalnog rešenja Jankovića.

"Udahnili smo novu snagu za neka nova vremena ovom jedinstvenom 'muzejskom predmetu', kako nazivamo zgradu Muzeja 25. maj zbog njenih spomeničkih, kulturnih, društveno-istorijskih i umetničkih vrednosti", rekla je Knežević.

Prema njenim rečima, poruka je da je "arhitektura deo kulturnog nasleđa i nacionalnog identiteta bez obzira na to kojem periodu pripada", a "obnova zgrade Muzeja 25. maj podjednako je važna za Beograd i za Srbiju". 

Prve dve faze radova (termotehničke instalacije i uređenje enterijera) završene su zahvaljujući sredstvima Ministarstva kulture, dok su radovi na trećoj fazi (restauraciji fasade i pristupnih platoa, kao i uređenju zelene površine) finansirani iz zajma kod Banke za razvoj Saveta Evrope, namenjenog ulaganjima u infrastrukturu u ustanovama kulture. Ovim sredstvima upravljalo je Ministarstvo za javna ulaganja Republike Srbije.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Kultura