Aktuelno iz kulture

Filmski centar Srbije podržao snimanje četiri domaća filma

Komentari

Autor: Tanjug

30/11/2023

-

12:35

Filmski centar Srbije podržao snimanje četiri domaća filma
Ilustracija - Copyright Unsplash

veličina teksta

Aa Aa

Upravni odbor Filmskog centra Srbije (FCS) odlučio je da novčano podrži snimanje četiri igrana filma reditelja i scenarista Srđana Dragojevića, Srđana Anđelića, Momira Miloševića i Mladena Đorđevića.

UO FCS je usvojio predlog svoje Konkursne komisije o dodeli sredstava za finansiranje i sufinansiranje projekata u kinematografiji za 2023. godinu u kategoriji: Sufinansiranje proizvodnje domaćih dugometražnih igranih filmova, po kojoj su Dragojević i producent Delirijum za "Osmi mart" dobili 41 milion dinara.

U odluci se kaže da je, napisan po istoimenoj pripoveci Rumene Bužarovske, "Osmi mart" "raskošan scenario  koji razbija tabu ženskog alkoholizma, otkriva licemerje našeg društva i raskrinkava nikad iščezli imperijalizam velikih sila". 

Kako je navedeno u odluci objavljenoj na sajtu FCS-a 28. novembra, Dragojevićev projekat je "feministički film u najplemenitijem smislu".

FCS je odobrio 42 miliona dinara za sufinansiranje "Poslednje pirate" Srđana Anđelića, i producenta Srđan Anđelić PR-Romario, koliko je dobila i "Ljubavna soba" Mladena Đorđevića i producenta Banda.

"Anđeliću, scenaristi sa prepoznatljivim rukopisom, želimo uspeh u njegovom drugom rediteljskom ostvarenju, sa nestrpljenjem čekajući premijeru ove komedije o prijateljstvu sa pevanjem i plesanjem", kaže se u odluci.

Za Đorđevićev film se konstatuje, između ostalog, da mu je "tema ljubav u savremenom svetu", da donosi "neobičnu galeriju likova koji defiluju kroz ljubavnu zatvorsku sobu", i da je produkcijski realno izvodiv, jer se veći deo dešava u jednom objektu.

"Uz to, treba podsetiti da je svaki dosadašnji film Đorđevića imao i veliku međunarodnu prepoznatljivost kroz festivalske nastupe u inostranstvu. Članovi komisije prepoznaju da će tako biti i u slučaju 'Ljubavne sobe'", kaže se u odluci.

"Sapun" Momira Miloševića, odnosno podnosioca Kanal, Momir Milošević PR, dobio je 25 miliona dinara, a komisija je istakla "izazovan, talentovan i beskrajno inteligentno napisan scenario", koji govori o zebnji koju ljudi osećaju u susretu sa nasiljem i nepoznatim silama.

Odbijeni su, između ostalih, predloženi filmovi za sufinansiranje reditelja i scenariste Dragojevića "Bilo jednom na istoku" i "Škartovi", gde mu je koscenarista Dimitrije Vojnov, kao i "U međuvremenu" reditelja i scenariste Gordana Matića, donedavnog direktora FCS-a.

Nije podržan, između ostalih, ni "Nivo tolerancije" reditelja i scenariste Ognjena Sviličića, ni "Nagrada" Andreja Šepetkovskog, a ni njegova scenaristička saradnja "Nasledstvo" sa rediteljem Gojkom Despotovićem.

Scenaristi Strahinji Madžareviću su odbijeni "Zlatna kaciga" sa rediteljem  Vladimirom Tagićem i "Nosio je filmsku traku" sa rediteljem Nemanjom Ćeranićem.

Među 30 odbijenih projekata su i "Mala noćna muzika" scenariste Vladimira Simića i reditelja Dejana Zečevića, kao i "Parče noći" scenariste Đorđa Milosavljevića i reditelja Milana Todorovića.
Kako je navedeno, protiv odluke se može podneti žalba Ministarstvu kulture u roku od 15 dana od donošenja, a to je bilo 23. novembra.

U odluci o sufinansiranju proizvodnje domaćih dugometražnih igranih filmova za decu i omladinu, FCS se odlučio da dodeli 28 miliona i 400 hiljada dinara avanturističkom "Hunskom letu" scenaristkinje Kristine Đuković i reditelja Nedeljka Kovačića, produkcije Magnus.

Kao scenarista i reditelja Dragojević je dobio 31 milion i 600 hiljada dinara za omnibus "Mliječni zubi", adaptaciju šest priča iz istoimene zbirke spisateljice Lane Bastašić, a producent je "Delirijum".

Od dugometražnih animiranih filmova FCS je doneo odluku da se sufinansiraju "Kapetan Džon Piplfoks" reditelja Vladimira Slavice sa 30 miliona dinara, koliko je dobio i "Kako je nastao pčelinjak" Nemanje Gavrilovića. 

Komentari (0)

Kultura