Aktuelno iz kulture

Filmski centar Srbije: Komisija izabrala srpskog kandidata za Oskara legalno i na osnovu broja glasova

Komentari

Autor: Tanjug

01/10/2023

-

18:51

Filmski centar Srbije: Komisija izabrala srpskog kandidata za Oskara legalno i na osnovu broja glasova
Filmski centar Srbije: Komisija izabrala srpskog kandidata za Oskara legalno i na osnovu broja glasova - Copyright Tanjug/Vladimir Sporčić

veličina teksta

Aa Aa

Filmski centar Srbije (FCS) saopštio je danas da je pri izbor srpskog kandidata za nagradu "Oskar" njihova komisija radila po važećem praviliniku koji je potvrđen od strane Američke filmske akademije.

Iz FCS-a su naveli da "komisija nije bila tajna, imenovana je po ustaljenoj proceduri i rokovima", iako imena članova nisu bila publikovana, a u drugom krugu glasanja izaban je film "Što se bore misli moje" sa 11 glasova, u odnosu na drugoplasirane "Ćuvare formule" sa deset.

U komisiji su bili reditelji Miroslav Momčilović, kao njen predsednik, Dragan Marinković i Miloš Škundrić, glumice Radmila Živković i Sonja Damjanović, producent Bogdan Petković i filmski kritičar Borislav Anđelić, dodao je FCS.

Prijavljeno filmovi su bili i "Heroji Halijarda", "Da li ste videli ovu ženu", "Lost Country", "Oluja", "Indigo kristal" i "Usta puna zemlje", kaže se u saopštenju.

Kako je navedeno, u prvom krugu glasanja "Što se bore misli moje" reditelja Milorada Milinkovića je osvojio sedam bodova, koliko i "Čuvari formule" Dragana Bjelogrlića, dok je "Lost Country" Vladimira Perišića dobio šest, a "Indigo kristal" Luke Lihailovića jedan bod.

Iz FCS-a su istakli da je "glasanje za srpskog kandidata obavljeno bez problema, bilo je pojedinačno i tajno, a zatim je usledilo brojanje bodova pred svim članovima komisije koji su svi potpisali donetu odluku".

"Međutim svesni da će njihova odluka, kakva god da je, od osam kandidata, sedam učiniti nezadovoljnim, zamolili su da se ne ide odmah u javnost sa imenima, da ne bi iz jednog kruga lobiranja ušli u drugi krug poziva i preispitivanja", dodaje se u saopštenju.

FCS je ocenio da se "nažalost, a to nije prvi put, izbor za srpskog kandidata za nagradu 'Oskar' za filmove izvan engleskog govornog područja pretvorio u gorući poziv za merenje lokalnog uticaja i značaja u domaćim filmskim krugovima". 

Kako je navedeno, "mediji su licitirali prijavljenim filmovima, pravljene su onlajn ankete ko sigurno prolazi, PR timovi su maksimalno radili svoj posao".

"Mnogo pre nego što će komisija za izbor našeg kandidata zasedati i glasati, još pre nego što je počela sa gledanjem filmovima, sve gore navedeno je ozbiljno uzelo maha, a sa time i svaki vid lobiranja, promovisanja i samopromovisanja", ocenio je FCS.

Prema njihovim rečima, "u takvoj klimi javnih i tajnih preporuka, poziva i lobiranja radila je sedmočlana komisija, kao da ovde u Beogradu dodeljuje 'Oskara'".

"Kao da je sve posle samo puka formalnost, kao i da onih preostalih devedesetak zemalja koje takođe šalju svoje filmove, ne postoje i da je naš pobednik sto posto i pobednik u Los Anđelesu", ocenio je FCS.


 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Kultura